Hrvatski Fokus
Hrvatska

I IDS-ovci moraju poštivati hrvatske zakone

Neprimjeren odnos IDS-a prema državi Hrvatskoj

 
 
Od osamostaljenja Republike Hrvatske IDS kao stranka živi i djeluje na stvaranju antagonizma prema Zagrebu i državi Hrvatskoj. Koketira s talijanskom iredentom neprestano podrivajući integritet i suverenitet Republike Hrvatske svojim autonomaštvom. Prikazujući se kao jedini zaštitnik interesa Istre od vlasti iz Zagreba, dugo im je uspijevalo i na toj platformi privući glasače i održavati se na vlasti.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/05/apartmenthaus_zivogosce_06091820181022411.jpg
IDS je u samom početku stvaran kao demokratska stranka, hrvatskog usmjerenja, međutim istarski autonomaši i protivnici osamostaljenja Hrvatske jednostavno su im je preoteli, pokupili dokumentaciju i otišli u Zagreb registrirati stranku. Od tada IDS je neprestano u sukobu sa Zagrebom zbog svog separatizma i regionalnog nacionalizma. Prvi predsjednik IDS-a bio je Ivan Pauletta, koji je sa svojom frakcijom preoteo IDS osnivačima i registrirao ga u Zagrebu 1990. godine. „IDS su osnovali autohtoni Istrijani kako bi vratili duh svojih predaka koji nikada nisu bili svoji na svome“, rekao je tada Ivan Pauletta. Za logo stranke odabran je zeleni krug sa tri koze koje su predstavljale podjelu Istre na tri djela: hrvatski, talijanski i slovenski. Cilj IDS-a je, među ostalim, ta tri istarska djela ujediniti u euro-regiju Istru. S Paulettom
 
IDS skreće u autonomaštvo i iredentizam. Godine 1993. IDS je osvojio najviše glasova. 23. travnja 1994. u Rovinju IDS-ovci donose 4 deklaracije
– O demokratizaciji Republike Hrvatske
– O regionalnom ustrojstvu Republike Hrvatske
– O autonomiji Istarske županije i
– O Euroregiji Istri.
Na osnovo tih deklaracija donesen je i Statut Istarske županije, koji nije bio u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, pa je Ustavni sud ukinuo 18 članaka Statuta kao neustavne. To je bio prvi veliki sukob IDS-a s državnom vlasti, jer je zbog autonomaštva ukinuto 18 članaka Statuta Istarske Županije.
 
Paulettu zamjenjuje Elio Martinčić, ali ubrzo na čelo stranke 1991. godine dolazi Ivan Jakovčić sve do 2014. godine, kada na mjesto predsjednika dolazi Boris Miletrić. IDS se u obnašanju vlasti u Istri ponašao kao da je Istra njihova osobna prćija u kojoj se gradovi i općine smatraju plijenom, a ne odgovornošću. U kojoj oni izborima nisu dobili obvezu upravljanja kao dobrog gospodara, već kao vlasništvo istarskih gradova i sela. Godine 1997. Ivan Pauletta izlazi u javnost s projektom Zemlja Istra, odnosno federalizacijom Hrvatske, što je naravno bilo protuustavno. Nakon neuspjeha projekta Zemlja Istra Ivan Pauletta povukao se iz političkog i javnog života. Najomiljeniji i najpopularniji političar, bivši član IDS-a i prvi istarski župan, bio je Luciano Delbianco. On je izašao iz IDS-a 1996. i osnovao novu stranku Istarski demokratski forum. Međutim razbolio se i umro 2014. godine.
 
IDS je sebe prikazivao kao jedinog zaštitnika istarskih interesa i Istrijana od strane HDZ-a pa su mnogi Istrijani u to vjerovali. Naglašavam Istrijani, ne Istrani! Istrijanstvo je okosnica IDS-ove politike, jer je na njemu gradio svoju priču o posebnosti Istre i tako opravdavao svoje priče o autonomiji. Citiram iz Programske deklaracije IDS-a o Istrijanstvu: „Istrijanstvo je svijest o pripadnosti slavenskog i latinskog stanovništva Istre zajedničkoj višekulturnoj realnosti Istre”. Braniteljske udruge iz Istre nisu se nikada izjasnile po niti jednom pitanju važnom za Republiku Hrvatsku, a pogotovo ne protiv IDS-ove politike na štetu hrvatskih interesa u Istri. Kao primjer navodim demilitarizaciju, koja je u Programskoj Deklaraciji IDS-a:
„Stranka se zalaže za demilitarizaciju Regije jer je najbolja politika – mir. Novi oblici suradnje među svjetskim velesilama omogućuju drukčiji pristup vojsci i naoružanju malih država i regija. Stranka traži ubrzanu demilitarizaciju regije, ali na način da se svim zaposlenim u vojnim službama, ako žele nastaviti rad i život u regiji to i omogući. Postojeće vojne komplekse i potencijale treba prenamijeniti za ubrzani privredni razvoj Regije. Sigurnost u državi i regiji osiguravat će policijska služba u suradnji sa Regionalnim organima. Omladini, umjesto služenja vojnog roka treba omogućiti tijekom školovanja vježbe i civilne zaštite radi obučavanja i spremnosti za slučaj elementarnih i drugih nepogoda”.
 
Nikada se udruge hrvatskih branitelja u Istri nisu očitovale o ovom u najmanju ruku bizarnom djelu Programske Deklaracije IDS-a, a oni su ti koji su se borili za slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku. Kako bez vojske obraniti Državu od ugroze i neprijatelja, a svakodnevno svjedočimo kako Srbija ne odustaje od svoje mitomanske Velike Srbije.Na najavu da bi se trebao aktivirati puljski dio bivše vojne Zračne luke za novokupljene zrakoplove iz Izraela, žestoko je  reagirao Boris Miletić: „Militarizacija Pule i Istre nije opcija i mi ćemo se boriti protiv toga na sve moguće načine, vojni avioni neće nadlijetati nebo nad Istrom”.
 
Obratila sam se Ministarstvu obrane s upitom jesu li Istra i nebo nad Istrom sastavni dio hrvatskog teritorija, na što sam dobila odgovor: „Poštovana, možemo vas izvijestiti da će Hrvatska vojska, kao što je to činila i do sada, štititi integritet cijele Republike Hrvatske, a zaštita zračnog prostora obuhvaća cijeli teritorij Republike Hrvatske.“ Što naravno odgovara i članku 2. Ustava RH. Suverenitet Republike Hrvatske neotuđiv je, nedjeljiv i neprenosiv. Suverenitet Republike Hrvatske prostire se nad njezinim kopnenim područjem, rijekama, jezerima, prokopima, unutrašnjim morskim vodama, teritorijalnim morem te zračnim prostorom iznad tih područja. Ni na ovu Miletićevu očitu provokaciju i nepoštivanje suvereniteta Republike Hrvatske nad istarskim nebom, nitko iz braniteljskih udruga Istre nije reagirao! Ni nitko iz ostalih stranaka nije reagirao! Nevjerojatno!
 
Zbog neprekidnog autonomaštva, IDS-ovi čelnici bili su u latentnom sukobu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom.
Dr. Franjo Tuđman, znanstvenik, državnik, imao je povijesno pamćenje u svezi s Istrom. On je, uz to, godinama dolazio na ljetovanje i u posjet rodbini i prijateljima u Istru. Promatrao je i uočavao stvarno društveno stanje u Istri. Već tijekom 1989. godine, Tuđman se javnim nastupima u Zagrebu i po Hrvatskoj iskazuje kao  vođa oporbe u Hrvatskoj. Zbog stanja i duha Istre, koji sam ranije opisala, to je za vlast i vladajuće u Istri bilo potpuno neprihvatljivo, neprijateljsko rješenje. U sklopu priprema za prve slobodne izbore (22. i 23. travnja 1990.) dr. Tuđman i njegova stranka najavili su središnji skup (11. travnja) na otvorenom, iza Spomen-doma u Pazinu.
 
Na širokom se prostoru okupio lijep broj ljudi. Nakon nekoliko uvodničara i izraza potpore pred mikrofon je stao dr. Tuđman. Uz iskaze zadovoljstva i zahvale na toploj dobrodošlici, razvio je prikaz svojih državničkih stavova oko narodnih i državnih odnosa u tadašnjoj ,,Miloševićevoj Jugoslaviji” i ,,šutljivoj Hrvatskoj” i istaknuo potrebu jedinstva hrvatskog naroda na putu samostalnosti i osvajanja vlasti u Hrvatskoj. Već su se tijekom tih riječi čuli izrazi negodovanja od nekih pojedinaca i skupina, a osobito od jedne, poveće, uz sam veliki stakleni ulaz u zgradu Doma. Tada je, opravdano izazvan tim upadicama i zviždanjem, poručio tim istima: ,,Vi tamo, koji zviždite, znajte da ćete (sutra) uskoro morati poslušati volju hrvatskog naroda. Ako pak to ne ćete ili ne želite, onda vam je bolje da si potražite drugu domovinu…”. To je izazvalo glasnu potporu  i pljesak mnogih, ali i daljnje njihovo zviždanje i negodovanje.
 
Jesu li te riječi bile državnički neuljudne ili uperene protiv Istrana (koji nisu ni spomenuti), ili kojih Istrana prosudite sami? Ali već navečer u kasnim vijestima, i potom u svim medijima idućih dana, proširena je vijest o HDZ-ovu ,,izgredu” u Pazinu i kako je ,,Tuđman izviždan”. Pripremljene ,,domaće istarske”, obavještajne, snage išle su još i dalje: ,,Tuđman (HDZ) tjera Istrijane iz Istre!” Posve izmišljena – sadržajna laž i gnjusna optužba. Oni ,,pravi”, koji su zviždali i organizirali zviždanje, razumjeli su poruku i kasnije su doista i otišli iz Istre, boriti se u dobrovoljačkim odredima JNA protiv Hrvatske i Istre. Napominjem da je na sličan način, na istom mjestu izviždana i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i to nakon 27 godina.
 
Autonomaška i separatistička politika IDS-a se nastavila dalje. Nakon što im je Ustavni Sud izbrisao 18 članaka iz Statuta Istarske županije, nastavlja se neprestano podrivanje i osporavanje suvereniteta i integriteta Republike Hrvatske! IDS-ovcima je i sam spomen imena HRVATSKOGA neprihvatljiv! Da bi njihova priča o autonomiji prošla kroz ušicu zakonitosti u prvu točku Deklaracije stavili su “Županija Istarska je ustrojena kao autonomna regija i sastavni dio nedjeljive Republike Hrvatske”. Nakon što su svojom promašenom politikom autonomaštva, promašenom gospodarskom politikom,  majorizacije manjina, marginalizacije hrvatske komponente u Istri doveli čitavu jednu gospodarsku granu u kolaps, politički i nacionalno izazvali velike podjele i netrpeljivost među stanovništvom, IDS-ovci zovu hrvatskog Premijera da im pomogne i izvlači ih iz nezavidne situacije u koju su se sami doveli i koju su sami izazvali. Ne smeta me što se IDS-ovci deklariraju kao lijevo-liberalna stranka. U demokratskom društvu ima stranaka svih svjetonazora i usmjerenja, ali sve stranke moraju poštivati Ustav zemlje u kojoj djeluju i biti odani državi u kojoj su registrirani kao stranka. A IDS sve to nije od svog osnutka do danas i to je ono što nikako ne mogu podržati i na to pristati kao Hrvatica i hrvatska državljanka.
 

Lili Benčik

Povezane objave

Tunel iz ničega u ništa

HF

AFORIZMI – Ciničan i sarkastičan

HF

Antun Tonko Delić – mali veliki čovjek

HF

Živorođeni u Hrvatskoj i Srbiji

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više