Hrvatski Fokus
Hrvatska

Dubrovački mačak pod »šljemom«

Jesu li Hrvati bacali atomske bombe, ubijali ljude glađu u Ukrajini, započinjali svjetske ratove…?

 
 
Moram priznati da mi nikad nije smetalo pisanje našeg dragog Dubrovčanina Darka Kacige jer smatram da za sve naše hrvatske propuste i slabosti zaslužujemo bič poruge i kritike,ali i smatram da toleriranje drugačijeg mišljenje dok ne ide do klevete i otvorene laži jest znak zrele demokracije. Ovaj puta je sjajnošljemac pretjerao (promašio ceo fudbal), u razgovoru sa novinarom V. Salviom za stanje u Hrvatskoj i Dubrovniku optužio je kleroustaštvo, koristeći taj pojam u svakoj rečenici.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/06/253411379_e66f15a2fa.jpg
Odakle mu taj pojam i gdje on to u Hrvatskoj i Dubrovniku vidi?  Je li možda kleroustaštvo pravnik Kaciga vidi u biskupu Uziniću koji je vrlo umjeren i odmjeren i koji vodi pohvalan i životno potreban ali izgleda sizifovski dijalog sa SPC-om, tj. Crkvom čiji čelnici su (podsjećam) patrijarh Irinej, te svećenici Amfilohije, Irinej Bulović, Kačavenda. Biskupa Matu Uzinića prije možemo nazvati budistom nego kleroustašom. Gdje su ti kleroustaše među dubrovačkim klerom? Simpatični čovječuljak koji mrava ne bi zgazio don Toma Lučić zar možda ustaša? Ili don Stanko Lasić i pokojni don Pero Vuletić koji su u ratu pomagali i pravoslavne. Ili don Robert, ili don Mazarekić, ili pater Vinko koji je pola života živio u Beogradu? Pater Jerko Ban, don Marin Lučić? Pape Ivan Pavao II., Benedikt XVI., Franjo?
 
Složit ćemo se da među dubrovačkim klerom ima vrlo malo nacionalnih radikala, osobito među višim dužnosnicima. Pa jesu li među dubrovačkim HDZ-ovcima kleroustaše? Iva Jelića možemo optužiti za političku i dr. naivnost, ali njegov odnos prema pravoslavnima i muslimanima (Srbi, Bošnjaci, Crnogorci, Albanci, Makedonci…) je uvijek bio vrlo blag i dobronamjeran. Je li prof. Šuica kleroustaša? Imam o njoj vrlo negativno mišljenje, ali optužbu da je ona vjerski fanatik ili nacionalist odbijam sa gnušanjem. Šikić, Poljanić, Krešimir Macan, Ćićo Obuljen i Nina Obuljen jesu li pak kleroustaše? Nojko Marinović, Šimunović, pok. Kolić, Varenina…), Neven Barač iz Dubrovačke banke i ViP (very important person, ne smijemo napisati kako se zove!) iz iste ustanove.
 
Mučenički od partizana ubijeni svećenici i biskup Carević, te preživjeli biskup Butorac jesu li kleroustaše? Biskupov tajnik don Ante Dračevac kojemu je brat partizanski prvoborac i jugofunkcionar? Ili don Salacan kojega su partizani stavili za šefa radija? Kleroustaša je li pak uzoriti kardinal Stepinac (Solunac, od ustaša ubijeni brat mu pristaša partizana), i postoji li ikakva dvojba da on nije učinio sve što je mogao da zaštiti Srbe i Židove? Kleroustaše Strossmayer, Rittig, Bauer, Stadler, Rački, Zbutega, don Grubišić? Termin kleroustaše skovali su partizani staljinisti u svojoj primitivnoj fazi do 1948., kojima je vjera smrtni neprijatelj. Enver Hoxha je ukinuo religiju 1967. godine.
 
Ako kleroustaštvo vidi građanin Kaciga (inače vrlo vjerski odgajan i nacionalno ostrašćen, te prema komunistima prestrog do 1991., prema vlastitome navodu u razgovoru sa Salviom) u Vatikanu, Vatikan nije nikada priznao NDH. Ako pak vizionar vidi kleroustaštvo u HDZ-u, ja pak među 100 prvih stranačkih mu ljudi 1990. godine vidim bivše partijske funkcionare i dosta UDBA-ša. Ili su pak širokobriješki fratri trebali simpatizirati s podupirateljima jugoslavenstva; tj. četnicima, komunistima i masonskim ložama. Ili je partizanski general Tuđman koji je nudio Srbima u Hrvatskoj autonomiju (plan Z -4), podijelio opću amnestiju i mirno reintegrirao Podunavlje kleroustaša? Ni Nostradamus ne bi Reinera, tužnoga viteza od groba jeruzalemskoga, Jandrokovića, Bačića, premijera Andreja, mimistricu Divjak nazvao ustašama, niti pak pristašama crkvene doktrine, prije Istanbulske i Marakeške.
 
Što se tiče Srbije za razliku od Hrvatske gdje su vladale stranke centra i ljevice, gdje postoje liberali, komunisti i politički Jugosloveni i kozmopolite, ja tu vidim kontinuitet tvrde nacionalističke linije od Karađorđevića, nacionalsocijaliste Miloševića do Vučića zlatoustoga šegrta našega Hercegovca Šešelja (podrijetlom kleroustaša?), Draškovića, Tadića, Koštunice, Nikolića i Kusturice! Josipović, Mesić, Kosor, Sanader, Račan, Pusić, Čačić, Vlahušić kleroustaše? Memorandum SANU (u nas opet Akademija nije bila zaludu JAZU) pokušava opet na mek način ono što nije uspio ratom, nedavni dogovor srbijanske elite u Srijemskim Karlovcima je vrijedan pažnje. Više radi proučavanja, nego što bi ti mali izumirući i siromašni narodi mogli nešto samostalno „zapapriti“, kao 1914. kada je ubijen Franz Ferdinand, poučno je na internetu proučiti beogradsku Politiku, npr. izdanja od 26. lipnja do 14. srpnja 1914. Ili Dodikove izjave o 500.000 Srba u Jasenovcu, toliko nisu zajedno brojili kninski i zapadnobosanski Srbi sveukupno. Uostalom mi smo Hrvati sami sebi najveći neprijatelji; toliko poltrona, lopova i izdajnika nije imala nijedna politika, kao naša u 19. i 20. stoljeću.
 
Razbiti hrvatsko nacionalno biće može se demoniziranjem Hrvata, tako i udesetorostručavanjem jasenovačkih žrtava (objektivizaciju nazivati revizionizmom). Udar na Katoličku Crkvu je dio udara na važan dio hrvatskog identiteta, od dr. Jokića koji je u Londonu veleznanstveno mudrijao o vjeronauku u hrvatskim školama do ministrice Divjak koja bi lektiri prilazila fleksibilno; ako dijete voli čips i coca colu daj mu to što voli, Harryja Pottera. (Henry Potter u filmu „Divan život“ F. Capre?) Jesu li Hrvati naoružali, financirali i opremili strojevima i naftom nacističku Njemačku i Japan? Nisu. Jesu li Hrvati bacali atomske bombe, ubijali ljude glađu u Ukrajini (3 milijuna) i Bengalu (4 milijuna), pokrenuli Prvi i Drugi svjetski rat, pljačkali kolonije i provodili rasizam, vodili osvajačke ratove? Pa usred Aleksandrove diktature pacifistički Radić je pružio ruku Pribićeviću.
 
Jesu li Englezi, Francuzi, Nijemci, Rusi imali Stipicu Radića ili kardinala Stepinca? Što se tiče ustaša, koliku su podršku imali među Hrvatima katolicima? Kako su došli na vlast? Koji kaos na terenu gdje su 1941. zajedno djelovali četnici i partizani (ovi prvi potpomagani od Talijana), NDH nije kontrolirala trećinu sadašnje Hrvatske, a u BiH niti polovicu (Jajce, Bihać, Livno, Ramu, Podrinje su osvajali i partizani i četnici, zajednički djelovali do 1942.)
 
Gledajući demografske gubitke u Drugome svjetskom ratu (po četniku Kočoviću i komunistu Žerjaviću Srbi oko 400.000, Hrvati katolici iznad 200.000, Bošnjaci iznad 100.000) vidi se da najveće gubitke u odnosu na broj pripadnika naroda imaju Bošnjaci. Jesu li i drugi imali marionetske režime i logore? Zar je odnos baltičkih republika, Vichyja i Srbije prema Židovima bio drugačiji? Odnos „antifašista“ prema Nijemcima i Talijanima nakon 1945.? Meni je zanimljiva epizoda kada su južnoafrički antifašisti (SAAF) 1944. bombardirali crkvu sv. Vlaha na Gorici i crkvu u Karlobagu, te „slučajno“ mitraljirali i ubili partizanskoga generala Ćetkovića. https://saafww2pilots3.yolasite.com/dubrovnic-attack-by-saaf-16-sqdn-1944.php Kažete bili su neprecizni, toliko neprecizni da su nam ostavili fotografije svojih djelstava i da su u Excelsioru točno znali gdje i kada se sastaju njemački časnici i pogađali kirurški precizno. Talijani i Mađarska admirala Horthyja su štitili Židove, oni su ipak dokaz da su vlasti NDH mogle biti manje poltronske i više čovječne. Ali je zanimljivo da se Srbija za istovjetan postupak ne osuđuje. Naravno i unutar NDH su postojale razne frakcije, od niza umjerenih intelektualaca (većinom Dubrovčana) Jelića, Bogdana, Buće, Perića, Mortigjije, Vokića, Lorkovića do Pavelićevog savjetnika liberala i anglofila vrhunskog pravnog znalca dr. Vinka Kriškovića (naturalizirani Švicarac) koji je nastojao ublažiti pravni sustav i ostvariti dogovor sa srpskom stranom.
 
Da ne bude zabune, osuđujem NDH (ali ih ne vidim išta crnijim od partizana i četnika, dapače prvi je Pavelić s muslimanima iskreno pokrenuo bratstvo i jedinstvo i multikonfesionalni dijalog), osuđujem i bilo koji pokušaj amnestije i glorifikacije ustaštva. Također osuđujem zlorabe i pljačke u privatizaciji, što je građanin Kaciga gledao uživo (tužna je to „privatizacija“ bila u cijeloj Istočnoj Europi i izgleda da nam nisu baš besplatno pomogli da izdržimo agresiju!), ali tu temu pravnik Kaciga ne načimlje; osuđujem ratne zločine koja god strana ih vršila, pristajem na ekonomsku i kulturnu suradnju sa susjednim državama i pružanje pomoći istima na putu u EU,ali i ističem da Srbija nije učinila svoju domaću zadaću, tj. samouvjereno je preskočila dobrosusjedske i civilizirane postupke prema Hrvatskoj, a što nažalost ne uključuje i ratnu odštetu već samo poštivanje granica, povrat otete imovine i kulturnoga blaga (arhivi, filmoteke, zašto ne žele dati građu UDBA-e i građu NDH?!), pomoć u rasvjetljavanju sudbine „nestalih“ osoba. Niti toliko ne učiniše! Zašto NDH nije poput Japanaca u Šangaju svoje arhive zapalila već ih je povjerila na čuvanje?
 
Ah, da, strašenje Hercegovcima. Pa Hercegovac u drugoj generaciji ulazi u koaliciju sa anacionalnim liberalima HNS-a (Raguž), a u trećoj ne priznaje svoje hercegovačko podrijetlo kao Vido (lijepo bi zvučalo i Gvido i Vito) Bogdanović. Slično se događa i drugim došljacima i  manjinama, Dubrovnik asimilira (pripitomljuje), ali i /mediteranska dolce vita /slabi karakter. A tih fraza o odumiranju države i nacije, besklasnom (prije beskvasnom) društvu te „prevazdjenosti“ religije smo se mi stariji naslušali od vječitih mladića avangarde.
 
Fašizam u Italiji, nacionalsocijalizam u Njemačkoj, komunizam u Rusiji bili su gigantski promašaji pa nitko ne dovodi u pitanje smisao tih država. Kao što sam tu kao pojedinac, u ponekim stvarima bolji, u ponekima pak gori od prosjeka, tako je i narod tu; ne baš sakrosanktan poput atoma, ali svoj i sa pravom na vlastitu državu i sudbinu, pa i na grješke ako baš hoćete, “je suis comme je suis“, kažu Francuzi. U nekim nekultiviranim i osjetljivijim društvima bi našeg mačka pod šljemom zatvorili, pa i u demokratskoj Turskoj postoji zakon koji zabranjuje vrijeđanje i omalovažavanje države i njenih službenika – tzv. turkuluk, a ni u superdemokratskom SAD-u ne bi dobro Maček prošao, jer tamo je patriotizam ucijepljen u građane kao obvezna vakcina, tj. „First America“! Drago mi je da postoji dijalog, neprirodno je da svi isto mislimo; mnoge tragedije su se dogodile upravo zbog nedemokratskoga sustava u kojemu smo živjeli 100 godina.
 
P.S Kako se to raspala Jugoslavija u kojoj poput Teletabisa i zečića na Lokrumu živijaše bratski narodi? Što se to dogodilo sa njenom ekonomijom? Jesu li je uništile mimo volje Velikih sila kleroustaše i Hercegovci? Postupak vlasti sa osobama: Ivo Tartaglia, Ilija Jakovljević, Derviš Korkut i Vicko Jelaska? Proučite njihove biografije pa ćete vidjeti sav sjaj antifašizma. I za kraj Rade Končar junior, sin hrabroga revolucionara koji prvi traži centralizaciju Jugoslavije te uvođenje kapitalizma, kadar kojega je Ivan Stambolić gurao prije Miloševića. Inače živio je Rade u ratnom Zagrebu kao djetešce u obitelji Dragutina Sailija, komunista židovske narodnosti i partizana.
 

Teo Trostmann

Povezane objave

AFORIZMI – Ljudi ko ludi

HF

Hrvatskoj treba jaka nacionalistička stranka

HF

Jalnuši

HF

Četništvo i Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više