Hrvatski Fokus
Vanjska politika

CDU, mladi i internet – različiti svjetovi

U CDU-u ne razumiju napredak

 
 
Nakon što se na youtubeu pojavio video kritičan prema njemačkim kršćanskim demokratima, ta stranka je učinila baš sve pogrješno. Je li ta stranka uopće razumjela što je internet, pita se Martin Muno?
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/06/323978620.jpg
Annegret Kamp-Karrenbauer
 
Kanali socijalnih mreža u Njemačkoj su opet eksplodirali. Povod tog ogorčenja je bila izjava predsjednice CDU-a i možda-nasljednice Merkelice, Annegret Kamp-Karrenbauer nakon izbora za Europski parlament koji, kao što se zna, nije ispao baš najbolje za tu stranku. CDU i njena sestrinska stranka je na koncu pretrpjela gubitak od dobrih šest posto. Dakle, to nije bio baš lijep dan za predsjednicu stranke koja bi na prvim izborima sa njom na čelu, radije vidjela bolji ishod.U njenom priopćenju, AKK – kako često ovdje zovu ovu političarku dugog imena – se osvrnula na više videa na YouTubeu koji su bili kritični prema CDU-u i izjavila kako se „mora razmisliti" kako bi se nekako ograničilo takvo stvaranje mišljenja. Tako je nastavila: „Postavlja se i pitanje već obzirom na temu formiranja mišljenja: koja su to pravila u analognom području (medija) i koja pravila vrijede u digitalnom području?"
 
Nekad čitava izdavačka kuća, danas samo mobitel
 
To je, ako mi dopustite, smiješno pitanje: tko u godini 2019. još čini razliku između komunikacije u svjetskoj mreži i izvan nje, taj ili nije primijetio odlučujuće promjene u proteklih 25 godina ili ih ignorira. Revolucija u internetu se jednostavno sastoji od toga da baš svaki pojedinac, bilo tweetom, blogom ili videom na YouTubeu može doći do milijuna ljudi. Prije se zato trebala radio postaja ili izdavačka kuća sa golemim tiskarskim strojevima i flotom kamiona za isporuku. Danas je dovoljan jedan mobitel. Djelomice Kramp-Karrenbauer ima pravo: za tradicionalne medije na primjer vrijedi obaveza pažljivog odnosa prema informacijama. To pomaže kad se izvještava netočno ili uvredljivo. Velike platforme u mreži su se do sad uglavnom izvlačile od te odgovornosti. Njihov stav jest: mi nudimo samo prostor za komunikaciju, za sadržaj je odgovoran svaki sam za sebe koji je tamo nešto poslao. Tu se još mnogo toga treba učiniti. Ali to nije odlučujuće kako bi se opravdala šefica CDU-a. Jer tu se vidi kako je komunikacija za etablirane političare postala mnogo teža. To se vidi po raspravi o videu kojeg je postavila njemačka YouTube zvijezda Rezo sa, treba priznati provokativnim nazivom „Uništavanje CDU-a". Na to je trebao biti snimljen video kao odgovor, pojavio se i tweet koji je javljao mjesta snimanja. Ali, na kraju nije bilo videa nego odgovor u obliku pisanog PDF dokumenta od 11 stranica teksta. Kasnije je uslijedila i ponuda za razgovor.
 
Sve to ne djeluje baš vjerodostojno ako se čitav sukob svodi na pitanje „Smije li taj mladić to učiniti?" Suvereni, cool odnos prema kritici izgleda drugačije. I o tome se sve češće ne govori samo na internetu, nego i u tradicionalnim medijima.
 
"Problem" sa mladima
 
Za CDU je bolan takav gubitak obraza u mreži, ali s tim se može živjeti jer, kao što je poznato, vrijeme liječi mnoge rane. Mnogo porazniji je ishod ovih izbora ako ga se bolje pogleda: u dobnoj skupini mladih birača od 18 do 30 godina kršćanski demokrati imaju još jedva 13 % glasova. Većina birača ove stranke je već dostigla dob za mirovinu. Ima nekih u toj stranci koji izgleda da su to razumjeli. Kao na primjer Armin Laschet, predsjednik pokrajinske vlade Sjevernog Porajnja i Vestfalije koji je na Global Media Forumu Deutsche Wellea javno priznao kako je video Rezoa utemeljen u slobodi mišljenja koje jamči Ustav i da bi odnos njegove stranke prema takvoj kritici mogao biti mnogo bolji.
 
Sa njenom novom izjavom, Kramp-Karrenbauer nije učinila uslugu niti sebi i vlastitim političkim ambicijama postati kancelarkom, niti njenoj stranci. Ako ona, kao što nas uvjerava, ne želi cenzuru, što onda želi? Da, i u mreži neosporno trebamo jasna pravila. Ali to se odnosi kada je riječ o mržnji i raspirivanju mržnje. Niti kritika Rezoa, niti preko 90 blogera koji su se demonstrativno stavili na njegovu stranu ne spadaju u tu kategoriju. Oni su kritični, djelomice polemični, ali to su i predizborni nastupi mnogih etabliranih političara. CDU ima problem sa mrežom i sa mladima. Ako ne riješi i jedno i drugo, uskoro neće imati nikakvu budućnost.
 

Martin Muno, https://www.dw.com/hr/komentar-cdu-mladi-i-internet-razli%C4%8Diti-svjetovi/a-48951246

Povezane objave

Francuski ključ za Europu

HF

Opasna igra Reçepa Tayyipa Erdoğana

HF

Opseg kineske tajne kontrole nad američkom vladom je razotkriven

hrvatski-fokus

Erdoğan odvraća pozornost od sebe

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više