Hrvatski Fokus
Kultura

Igra svjetlosti na slikama Olene Sokolovske

Njezin svijet je izrazito nježan, blag, odmjeren…

 
 
Suvremena hrvatsko ukrajinska likovna umjetnica, akademska slikarica Olena Sokolovska, autorica složenog i oku privlačnog djela, predstavlja se s novom samostalnom izložbom na samom početku lipnja u zagrebačkoj galeriji Umjetnost osmijeha.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/06/pelikan-1-2_5cefa016379ca.jpg
Njezini poznati motivi suptilno su uklopljeni u razigrani  koloristički volumen, u kome pak glavnu riječ vodi svjetlost, točnije igra svjetlosti, jedva primjetljive fragilne promjene intenziteta svjetla, pomicanje sjena, doticanje, dodirivanje i miješanje  dva svijeta, stvarnog i nestvarnog, realnosti i irealnosti.
 
Svijet Olene Sokolovske izrazito je nježan, blag, odmjeren, pa i kada koristi motiv konja u trku, moćne četveronožne figure , koja sada samo nestrpljivo zamahuje grivom u jutarnjim izmaglicama bijelih i prozirnih pramenova koji klize ,lebde neposredno iznad trave ili dok sjetno bilježi sjećanje na koloplet čudesnih duguljastih  prepletenih oblika u posve nefigurativnom izrazu ili dok kreira svoje viđenje privlačnog krajobraza s nekoliko figura u središtu kompozicije. Naravno, svijet i njegov doživljaj na ovim slikama Olene Sokolovske  primarno je lijep, profinjen, ugodan oku, poželjan za življenje, blagih boja i sve je u primirenom, dostojanstvenom miru, ritam je vrlo polagan, nenametljiv ali nazočan jer ovo ovo je svijet koji traje i koji će trajati.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/06/pelikan-1-5_5cefa01762caa.jpg
Ljepota krajobraza, figura, segmenata prirode zrcali se u osobnom doživljavanju prostora u kojem obitavamo, skladnost oblika koji nas okružuju čini naš život boljim, plemenitijim, čini ga životom s razlogom. Fragmenti sjećanja na emotivne doživljaje evocirani na slikama Elene Sokolovske , čine ova djela  vrlo osebujnima, nesvakidašnjima.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Nova jedra Mate CROate

HF

Vrijeme i grad

hrvatski-fokus

Ima mladih pjesnika

HF

Listopadni mjesec

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više