Hrvatski Fokus
Aktualno

More kao vječni motiv Ive Kličinovića

U svojem ciklusu posvećenom moru dosegao je znatne visine, posebice u portretiranju vala ili valova

 
 
Naravno, reći će mnogi, sasvim je prirodno i logično što jedan slikar s otoka, u ovom slučaju akademski slikar s Brača, Ivo Kličinović kontinuirano slika more, bilježi mnogobrojnost lica pučine, obale, krune valova, prskajućih milijuna kapljica što svjetlucaju prkosno. Svakako, more je iznimno čest motiv, tema, izazov, mnogim umjetnicima pa tako i onima koji žive u njegovoj  neposrednoj blizini, kao i vrsni hrvatski umjetnik, slikar Ivo Kličinović.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/06/Razdrtusa-II-scaled.jpg
Kličinović je u svojem ciklusu posvećenom moru dosegao znatne visine, posebice u portretiranju vala ili valova, koji se ili pomalo pomiču, valjaju ili su žešći, opakiji, brži, bjesniji, slikajući čudesnu plavet, tu praiskonsku moć i privlačnost mora. Na njegovom slikama more živi ili spava , ponekad u igri sa silnim vjetrovima želi se domoći neba, hrve se s kamenitom obalom, sudara se planinama koji se izdižu iznad njega, što ono baš i ne trpi, pa ni ovu buru koja se strmoglavljuje na njega između uzdignutih visova.
 
I kada spava more pokazuje svoju nemjerljivu moć, istodobno nudeći svoja široka i mirna leđa za plov oko svijeta i neka se moreplovci ništa ne boje jer to su samo priče i izmišljotine o njegovom bijesu, ono je gotovo uvijek ovako umilno i pokorno, gotovo uvijek…
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/06/slika-ivo-klicinovic.jpg
Kličinovićev ciklus morskih krajobraza potvrđuje tezu o nepotrošivosti motiva, reklo bi se da je privlačnost istih svakim danom sve veća. Kličinović kao čovjek s mora izvrsno osjeća jedva vidljive titraje mora, valova i s posebnom pažnjom i senzibilitetom prenosi ih na platno, dočaravajući nam neopisivu ljepotu.
 
Ivo Kličinović zacijelo je jedan od najboljih portretista mora u nas, njegovi su morski motivi vrlo osebujni. Već dugo u nas, nitko kao Kličinović nije s toliko ljubavi slikao more, živo more.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Budite sigurni, krivac se ne će pronaći

HF

Uznemireni etnobiznismen Tomislav Žigmanov

HF

Rušilačke namjere Tomislava Tomaševića

HF

Zakonit pozdrav ‘Za dom spremni’

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...