Hrvatski Fokus

IDS-ovci su jedini radikalni element u Istri!

 
 
Boris Miletić, pulski gradonačelnik i predsjednik IDS-a, snimljen u nedjelju ujutro nakon glasovanja! Reakcije nakon što je snimka puštena u javnost su različite, većinom začuđujuće, a od simpatizera IDS-a opravdavajuće, čak smiješno opravdavajuće od igranja briškule i trešete (kartaške igre u Istri i Primorju) do teške predizborne kampanje. Još je smješnije i pomalo otrcano opravdanje koje je dao sam Miletić.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/06/1483d5fc21b6efae347a9bf42df7466b_XL.jpg
Na svom FB profilu ponudio je objašnjenje bez trunke grižnje savjesti: "Ono kad ti sin kaže" Tata postao si Youtube zvijezda." Eto kako čovjek izgleda nakon 6 mjeseci kampanje!!! Moram priznati da sam se i ja dobro nasmijao, a moji me ne prestaju zafrkavati". Takva javna blamaža u svakom normalnom civiliziranom društvu bila bi razlog za ostavku, međutim u Hrvatskoj političari ne podnose ostavku! Ostavka pokazuje  osjećaj odgovornosti  koju bi svaki političar trebao imati prema javnosti i društveno prihvatljivim  normama ponašanja, međutim Boris Miletić nije ni pomišljao ponuditi ostavku, niti se ispričati. Ni riječi, ni pomisli da takvo ponašanje ne dolikuje jednom gradonačelniku i predsjedniku stranke na vlasti u Istri. Nema nikakvog osjećaja odgovornosti prema javnosti, prema svom biračkom tijelu, kao ni prema građanima grada Pule kojima je ipak gradonačelnik. Prozvanim za objašnjenje osjetio se njegov bivši stranački kolega, Damir Kajin, s priličnom gorčinom, čak i tugom.
 
''U jednom rasturenom gradu poput Pule, gdje je i lokalna politika sudjelovala u rasturavanju Uljanika, normalno je da imate 'rasturenog' gradonačelnika. Mislim da netko mora pomoći Miletiću, jer bi se u tom slučaju pomoglo Puli i Istri. Miletić kao gradonačelnik Pule kontrolira 100 milijuna eura, riječ je o gradskom proračunu, prihodima komunalnih poduzeća, EU sredstvima, prodaji gradskih nekretnina, a ujedno je i šef tisućama ljudi koji rade u javnim službama Grada Pule. Neizravno, Miletić kao šef IDS-a 'suodlučuje' o pet milijardi kuna javnog novca,  kojega uprihoduje županija i 41 istarska lokalna samouprava, računajući i komunalne službe. Te lokalne samouprave isplaćuju 11.000 plaća'', kaže Kajin.
 
Takvo je ponašanje ljevičara, koji misle da im je svako ponašanje dopušteno. Da se to dogodilo jednom političaru desne provenijencije bio bi medijski razapet, tražila bi se ostavka, prozivalo bi ga se da "derneči", prozivalo bi se vodstvo stranke da ga sankcionira, ali kada se radi o lijevo orijentiranom političaru, onda po staroj yugo-komunističkoj školi, ponašanje se prilično mlako osudilo, ali nitko nije nijedan medij nije ni spomenuo ostavku niti bilo koju sankciju. Čak je slavodobitno Boris Miletić sazvao konferenciju za medije i ustvrdio kako su nedjeljni rezultati izbora za Europski parlament još jednom dokazali da Istra razmišlja otvoreno, tolerantno i napredno, da u Istri radikalizam ne prolazi i da „Istrijani“ gledaju udesno samo kad prelaze cestu. Zar to nije lijevi radikalizam? I još govori o nekakvom radikalizmu, njihovom  radikalizmu? Po svemu što je IDS od svog osnutka radio u Istri protiv hrvatske države, IDS-ovci su jedini radikalni elementi u Istri! I ne samo radikalisti, nego neprestani podrivači suvereniteta i integriteta i državnosti Republike Hrvatske! Još ima obraza kritizirati desnicu, jer po njegovom mišljenju desnica ne bi uopće trebala postojati, pošto je ona  njemu osobno nešto neprihvatljivo  i negativno. To je njegovo poimanje demokracije, gdje višestranačje i pluralizam postoje samo na lijevoj strani političkog spektra. Ni riječi o njegovu neprihvatljivom ponašanju, ni riječi isprike, NIŠTA, kao da se ništa neuobičajeno nije dogodilo ? Gdje je tu osjećaj odgovornosti? Ništa, nema osjećaja odgovornosti! Koje licemjerstvo? Nepojmljivo!
 
"Desnica je u Hrvatskoj ojačala, a u prostor populističkih igrača ušao je novi akter s izrazito radikalnim stavovima. No, Istra odskače od tog obrasca te smo u tom smislu pokazali da je Istra svijet za sebe i drugačija od ostatka Hrvatske, i na to sam izuzetno ponosan. Istra je još jednom pokazala kako razmišlja otvoreno, tolerantno i napredno. Mi smo vjerovali od prvog dana da možemo i u konačnici smo uspjeli te zahvaljujući našim građanima dokazali da radikalizam u Istri ne prolazi te da 'Istrijani' gledaju udesno jedino onda kada prelaze cestu". Eto ga, pokazao je Boris Miletić svim desničarima, ustašama i klerofašistima kako se treba ponašati, kako se ljevičarski macho tipovi, političari mogu napiti, nadrogirati ili cjelu noć "igrati briškulu i trešetu", bez ikakve odgovornosti.
 
Kaže Boris Miletić "Desnica je ojačala…" Zar je svijet po Borisu Miletiću stvoren samo za ljevičare? I to ljevičare poput njega? E baš im daje primjer, imaju se na koga ugledati? Pa on nema nikakav osjećaj grižnje savjesti, nikakav osjećaj odgovornosti, i takvo ponašanje on smatra "otvoreno, tolerantno i napredno"??? https://www.24sata.hr/news/miletic-gra-ani-u-istri-gledaju-udesno-samo-kad-prelaze-cestu-632136
 
Izborni rezultati IDS-a
 
Analizom  izbornih rezultata vidi se da ustvari slika Istre i nije tako idilična kako je opisuje Boris Miletić, da nije baš takva kakvu je on zamišlja i predstavlja. Obmanjuje javnost, a svatko može slobodno pristupiti stranicama DIP- a i izvući podatke. U Istri je registriran 185.691 građanin s pravom glasa. Izborima je pristupilo 57.036 glasača ili 30,72 posto. Od tog broja za Amsterdamsku koaliciju dalo je glas 22.805 birača ili 41,27 posto. Od toga broja Valter Flego dobio je 19.038 preferencijalnih glasova. To su rezultati izbora, međutim to nije cijela Istra. Istru predstavljaju i birači koji nisu izašli na izbore, a njih je 69, 28 posto.
 
Kada se uzme u obzir ukupan broj birača u Istri 185.691 i broj onih koji su IDS-u dali glas 22.805, proizlazi da je samo 12,28 % Istrana podržalo IDS. Jer iako nisu izašli na izbore oni žive u Istri, predstavljaju Istru, ali njih ne predstavlja IDS, niti su  mu dali glas, jer da su htjeli glasati za IDS, izašli bi na izbore. Za usporedbu IDS je na lokalnim izborima 2017 godine , dobio potporu od 56,78 %, odnosno  46.548 glasova., dok je sada dobio 22.805 glasova, točno pola od 2017. godine. To su glasovi samo onih koji egzistencijalno ovise o IDS-u. To je njegov glasački stroj.
 
IDS je od samog početka stranka koja svojata Istru kao da je njihovo privatno vlasništvo, s idejom jugoslavenstva, a protiv Hrvatske kao samostalne države.Po Programskoj deklaraciji IDS-a objavljenoj  7. srpnja 1991., politički profil stranke je liberalnoga usmjerenja, a politička osnova regionalizam s isticanjem kulturne i teritorijalne specifičnosti. IDS se time definira kao regionalna stranka koja djeluje na prostoru Istre i istarskih otoka. „Cilj joj je djelovanje u sklopu višestranačkog demokratskog sistema i sudjelovanje u upravi potičući i razvijajući svojim djelovanjem sve posebnosti tog prostora kao regionalnog entiteta , ali zauzimajući se za načelo jugoslavenske i svjetske univerzalnosti." (Glas Istre, br. 79., 22. ožujka 1990., str. 4.) Znači IDS je baštinio jugoslavenstvo i ustvari je slijednik politike Pokreta za Jugoslaviju. U svih ovih 28 godina kako je IDS na vlasti u većini općina i gradova u Istri, zatire se sve hrvatsko, čak se u obrazloženju istarske himne uopće ne spominje hrvatska komponenta, unatoč stihovima (Krasna zemljo Istro mila, dome roda Hrvatskog), a od Istre hoće napraviti Jugoslaviju u malom.
 
IDS želi stvoriti novu istarsku naciju kroz pojam istrijanstva, hibridne nacije koja briše povijesno pamćenje i povezanost s hrvatskom tradicijom. Inzistiranje na decentralizaciji, demilitarizaciji i na trojednome jedinstvu istarskoga teritorija vodi prema posebnomu statusu Istra regija u Europi regija. Upravo putovnica koju je Boris Miletić objavio na svom profilu dokaz je da je to točno. Raspadom Jugoslavije IDS nikako nije prihvaćao Hrvatsku kao državu, ni hrvatski identitet Istre. Elio Martinčić, jedan od osnivača IDS-a, je izjavio prije prvih višestranačkih izbora: „IDS je osnovan da bi se suprotstavio novom totalitarizmu koji se razvija iz okrilja nudeće nacionalne države Hrvatske, koja ne bi mogla zadovoljiti interese Istrana“ (Glas Istre, br. 108., 20. travnja 1990., str. 2.)
 
Izjave čelnika IDS-a pokazuju da oni ne doživljavaju Hrvatsku kao svoju domovinu već kao otimačicu njihova integriteta (istarskoga) i ekonomskoga statusa zbog težine tereta hrvatskih prognanika iz ratom zahvaćenih područja Hrvatske koji traže sklonište u Istri, u kojoj nije bilo oružanih sukoba. Svakako moram napomenuti, da se Ivan Jakovčić žestoko protivio primiti izbjeglice i prognanike u Istru, te je poslao cirkularno pismo članstvu i upozorio kako će „stvoriti nove nerješive probleme za Istru uz trajni gubitak naslijeđenog i stoljećima njegovanog identiteta ovih prostora".  IDS se predstavlja kao jedini zaštitnik Istre i Istrana od Hrvatske, kao da je Hrvatska okupirala Istru. „IDS je jedina stranka koja može zaštititi identitet Istre." (Glas Istre, br. 34, 5. veljače 1993., str. 14.). Ivan Jakovčić u intervjuu jednom talijanskom listu izjavio je "da na neki način slijedimo primjer Tuđmana koji je odvojio Hrvatsku od Jugoslavije“. To jugoslavenstvo nikada nije prestalo u IDS-u. Nisu Srbi i JNA napali Hrvatsku, nego ju je Tuđman odvojio od Jugoslavije. Opa! Znači da je neprežaljenoj, bivšoj Jugoslaviji ustvari produžio život u Istri, kao Jugoslaviji u malom. (Glas Istre, br. 245., 6. rujna 1992., str. 11.).
 

Lili Benčik

Povezane objave

Zašto Hrvatska odaje počast krvnicima, kao i žrtvama?

hrvatski-fokus

Turneja SPC-a po Hrvatskoj

HF

Đikićevsko rušenje Plenkovićeve Vlade

HF

Red laži, red apsurda

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više