Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Male tvrtke na udaru velikih

Škakljivo okrupnjavanje distribucije plina je neizbježno

 
 
Desetak godina nije bilo pomaka u procesu okrupnjavanja distribucije. Veliki val akvizicija je krenuo 2017., no sve buduće akvizicije vodit će prije svega zdrava tržišna motivacija, jer sve je manje kvalitetnih i atraktivnih tvrtki.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/06/33fc7666bcd64ab1b13234490788c6eb.jpg
Tržišno okrupnjavanje u svim djelatnostima prirodan je tržišni tijek u kojem oni manji i slabiji nastavljaju svoje poslovanje uglavnom u sklopu veće i snažnije kompanije. Rastući fiksni troškovi u poslovanju, potreba za investicijama koje je teško financirati iz marži te sve složeniji regulatorni i ostali zahtjevi stvaraju sve veći pritisak na djelatnost distribucije. Stoga, mahom prijateljski čin preuzimanja nije zaobišao ni djelatnost distribucije plina u Hrvatskoj. Male tvrtke često nemaju snage ispuniti sve zahtjevnije zakonske i druge propise, a u tome im mogu pomoći upravo one iskusnije kompanije na način da ih kupe i pripoje. Ipak, riječ je o reguliranoj djelatnosti koja obuhvaća razvoj, izgradnju, održavanje i upravljanje plinskom distribucijskom infrastrukturom. Važno je naglasiti kako je dobar dio od ukupno 34 distributera plina u Hrvatskoj još uvijek u vlasništvu lokalne ili regionalne samouprave. To je vrlo važan faktor u akvizicijama, jer, puno lakše je realizirati akviziciju ako se radi o privatnom vlasništvu. Među akvizicijama koje su posljednje dvije godine u određenoj mjeri konsolidirale hrvatsko tržište svakako valja istaknuti onu u kojoj je RWE kupio Koprivnicu Plin i Montcogim plinaru te prodaju Zagorskog metalca Petrolu, kao i to da je HEP Plin preuzeo Plin Vtc. Uskoro se očekuje i prodaja Gradske plinare Krapina.
 
Škakljivo pitanje 
 
Predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Dalibor Pudić, ujedno i član Upravnog vijeća HERA-e, kaže kako tempo daljnjeg okrupnjavanja u dobroj mjeri ovisi upravo o tome hoće li jedinice lokalne samouprave odlučiti prodati svoju distribuciju ili ne. "Nekada je to bilo škakljivo pitanje i desetak godina se ništa nije događalo. Tako da se čekalo tko će biti taj prvi koji će se prodati", konstatira Pudić. Mali distributeri imaju prevelike fiksne troškove u poslovanju i okrupnjavanje koje se temelji na tržišnim osnovama trebalo bi donijeti veću konkurentnost. "Nije isto nabaviti pet plinomjera godišnje za manje distributivno područje ili pet tisuća za ono veće", ističe on. 
Veće tvrtke, nastavlja Pudić, mogu umanjiti određene troškove poslovanja prilikom okrupnjavanja. "Naime, više neće biti potrebna dva direktora ni dvije računovodstvene službe. Tako fiksni troškovi za određeno distributivno područje postaju manji", napominje. Dakako, odluka o tome hoće li netko kupiti određenog distributera, osim povoljne vlasničke strukture i veličine poslovnog subjekta, ovisi i o tome u kakvom je tehničkom stanju mreža i jesu li potrebna značajna ulaganja u nju. 
 
Odgovor na pitanje je li neka tvrtka potencijalno dobra meta preuzimanja također može ovisiti i o trendu koji naoko nema poveznicu s tom djelatnošću. A to je trend iseljavanja iz Hrvatske zbog čega određeno područje može od distributera zahtijevati velike upravljačke troškove. "Međutim, velikima je cilj zaokružiti određeno područje i ulaganje ne promatraju jedino kroz prizmu je li neki manji dio neprofitabilan", naglašava on, dodajući kako je Hrvatska premalo tržište za puno malih distributera. 
 
Dio Petrol grupe
 
Juraj Bradač, voditelj tehničkog sektora u Zagorskom metalacu, koji je nedavno preuzeo slovenski Petrol, kaže kako će se tržište u djelatnosti distribucije plina sasvim sigurno i dalje okrupnjavati. "Mislim da će u tome sudjelovati postojeći tržišni igrači i da će se vrlo vjerojatno pojaviti neki novi", ističe. Zagorski metalac je zahvaljujući Petrolovoj akviziciji postao dio velike regionalne energetske grupe. "To nam je donijelo veću stabilnost, poslovanje po definiranim korporativnim principima. Ta standardizacija poslovanja, kada bude provedena, svakako je dobitak za nas. S druge strane, Petrol je ušao na hrvatsko tržište distribucije plina", napominje on. U djelatnosti opskrbe, pak, zasad ne bi trebalo biti većih promjena do 1. travnja 2020. godine kada se očekuje raspisivanje natječaja za javnu uslugu opskrbe. "Dakle, za otprilike dvije godine, kada se tržište potpuno otvori, doći će do primjetnih promjena u opskrbi i tada će, smatram, opstati nekolicina velikih opskrbljivača, dok će se mali baviti distribucijom", objašnjava Bradač, dodajući kako će manji distributeri teško opstati na tržištu isključivo od distributivne naknade ako im prodaja plina ne dosegne određenu granicu isplativosti. 
 
Što je RWE napravio u Koprivnici?
 
Dean Gnjidić, predsjednik Uprave Koprivnica plina, kaže kako je u djelatnosti distribucije realno očekivati najviše pet glavnih igrača na konsolidiranom tržištu, uključujući RWE kao predvodnika tog okrupnjavanja. "Konsolidacija je neizbježna, jer ‘mali’ opskrbljivači u uvjetima potpuno otvorenog tržišta ne će moći samostalno konkurirati i nemaju operativne i logističke preduvjete za vlastitu nabavu plina, upravljanje portfeljem, ugovaranje transporta, ugovaranje skladišta itd. Osim toga, ‘mali’ opskrbljivači neće moći ispuniti obveze učinkovitosti koje propisuje novi Zakon o energetskoj učinkovitosti, budući da za to nemaju resurse ili znanja. To će zasigurno pridonijeti bržoj konsolidaciji tržišta osiguravajući potrebna ulaganja u daljnju plinofikaciju Hrvatske, što će omogućiti da prirodni plin kao najisplativiji izvor energije postane dostupan u većem dijelu zemlje", objašnjava. 
 
RWE kao dio međunarodne grupe Innogy koja godišnje opskrbljuje 6,6 milijuna kupaca u 10 europskih zemalja s 225 TW h plina, financijski je snažan partner koji već ulaže u daljnju plinofikaciju hrvatskih gradova i općina. Treba istaknuti kako je i prije prodaje Koprivnica plin po ‘know-howu’ i kvaliteti mreže bio među najboljim distributerima u Hrvatskoj. "Nakon preuzimanja, to smo još dodatno unaprijedili, posebice u području mjerne tehnike, ali i postavljanjem produktivnije organizacije poslovanja. Naši zaposlenici kontinuirano surađuju s kolegama iz naše Innogy grupe, poglavito onima iz Češke, gdje Innogy upravlja plinskom mrežom od 65.000 km. Usporedbe radi, to je gotovo tri i pol puta veća mreža od naše u Hrvatskoj. Tako crpeći znanja i sinergiju iz grupacije na najbolji mogući način implementiramo znanja i rješenja koja su primjenjiva u našem poslovanju", napominje. Ipak, Gnjidić misli da će nakon raspisivanja natječaja za javnu uslugu opskrbe, što se očekuje 2021., oni mali vjerojatno ipak moći opstati isključivo od distributivne naknade. Ali, na račun potrošača. "Na razmjerno malom distribucijskom području imat će veću distribucijsku tarifu koju plaćaju krajnji kupci. To je u suprotnosti s ključnim ciljem okrupnjavanja tržišta, a taj je da kupci ostvare konkretne benefite – plaćanje niže tarife i veću sigurnost sustava distribucije", kaže. 
 
Tržišni motiv i pristup kapitalu
 
Srećko Ezgeta, direktor bjelovarske tvrtke Elektrometal – distribucija plinakoju je kupila Gradska Plinara Zagreb, kaže kako ritam daljnjeg okrupnjavanja ponajprije ovisi o vlasnicima tih distributivnih poduzeća. "Ako će doći do određenih okrupnjavanja, onda će to isključivo biti tržišno motivirano. Vlasnici društava za distribuciju i opskrbu plinom svoje odluke će temeljiti na svojim najboljim znanjima i najboljem interesu uzimajući u obzir sve rizike i dobrobiti koje ove djelatnosti nose", ističe on, dodajući kako je Elektrometal – distribucija plina ulaskom u Zagrebački holding i vlasništvo GPZ-a dobila otvorena vrata svih financijskih institucija i pristup kapitalu koje u sastavu Elektrometal Grupe nije imala. "Uz suradnju koju je godinama ranije imala s GPZ-om, Elektrometal – distribucija plina je dobila još bolju tehničku, financijsku i, među ostalim, pravnu pomoć u svim aspektima poslovanja dvije potpuno kompatibilne tvrtke od kojih ona starija – GPZ ima više od 155 godina iskustva, a Elektrometal – distribucija plina pola stoljeća iskustva", zaključuje Ezgeta.
 

Boris Odorčić, www.energetika-net.com

Povezane objave

Zeleni promet u velikom problemu

hrvatski-fokus

Riba snimljena u Jadranu – predator koji uništava gotovo sve oko sebe

hrvatski-fokus

Dramatičan porast uvoza hrane

HF

Voditelji trivijalnosti na društvenim mrežama 

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više