Hrvatski Fokus
Gledišta

Nestaju hrvatski nazivi ulica u Banatu

Hoće li tko podržati Gorana Kaurića, predsjednika Udruge banatskih Hrvata?

 
 
Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, Konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskoj matici iseljenika, HNV-u, RTV Novi Sad (Redakciji Informativnog programa na hrvatskom  jeziku), hrvatskim udrugama u Srijemu, Hrvatskom kulturnom centru u Novom Sadu, „Hrvatskoj riječi“, „Hrvatskim novinama“, „Hrvatskom fokusu“, i dr., a povodom članaka „Nestaju nazivi ulica po hrvatskim velikanima u Vojvodini“ u „Hrvatskoj riječi“ br. 842. od 7. lipnja 2019. godine.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/06/goran-kauric.jpg
Goran Kaurić
 
Obraćanje predsjednika Udruge banatskih Hrvata iz Zrenjanina Gorana Kaurića Hrvatskom nacionalnom vijeću u Subotici oko sprječavanja da se ime ulice Strossmayerove u Pančevu izmijeni u ime Miloša Crnjanskog naišlo je na frenetično odobravanje ovog krovnog tijela Hrvata u Republici Srbiji, ali kako je i to tijelo formirao Tomislav Žigmanov, sve se na tome, upravo u stilu Tomislava Žigmanova, i završilo. Budući se Goran Kaurić s tim nije pomirio i nastavio je s inicijativom da se ova promjena spriječi, uključila se i srpska strana i srpski mediji opravdavajući izmjenu. Da stvar “legne” na inicijativu kabineta Ane Brnabić i Pokrajinskog tajništva za regionalni razvoj 3. lipnja 2019. godine održan je sastanak u vezi toga, a na kojem su prisustvovali:
–         viša savjetnica premijerke Ane Brnabić Svetlana Jovanović,
–         pokrajinski podtajnik Nebojša Jovanović,
–         predsjednik Komisije za imenovanje ulica Grada Pančeva,
–         predsjednica HNV Jasna Vojnić,
–         međunarodni (?) tajnik HNV Darko Baštovanović i
–         predsjednik Udruge banatskih Hrvata Goran Kaurić.
Na sastanku, izvještava nas “Hrvatska riječ”, Jasna Vojnić je rekla da su za posljednjih nekoliko godina izmjenjena imena više od petnaest ulica u mjestima u kojima živi znatan broj Hrvata te da (citat) očekuje da se prilikom ovakvih inicijativa kontaktira HNV kao najviše tijelo manjinske samouprave Hrvata u Srbiji kako bi se pronašla odgovarajuća rješenja, a sazivanje (ovog)sastanka je dobar pokazatelj da postoji želja za rješavanje problema kroz institucije i zahvalila je predstavnici premijerke na inicijativi da se sastanak održi (kraj citata).
Međunarodni tajnik HNV Darko Baštovanović je istaknuo da se na ovakav način krše europski standardi zaštite nacionalihmanjina i još štošta tako nečega općenitoga što svi znamo.
A zaključak sastanka je da zakonske procedure pri izmjeni hrvatskih imena ulica nisu prekršene, a predstavnici državnih i pokrajinskih institucija su se suglasili da treba više konsultirati predstavnike manjina kada su u pitanju ovakva pitanja i da će nastojati održavati komunikaciju s predstavnicima hrvatskih institucija!!!  
Treba li komentar?!
Treba.
 
Gdje je u svemu ovom, posebice pri izmjeni petnaestak ulica s hrvatskim imenima u posljednjih nekoliko godina,zastupnik ovdašnjih Hrvata u Skupštini Republike Srbije, predsjednik „jedine relevantne“ hrvatske političke stranke ovdje, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, član Međuvladinog mješovitog odbora Republike Srbije i Republike Hrvatske za zaštitu hrvatske manjine u Srbiji i zaštitu srpske manjine u Hrvatskoj, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, glavni i odgovorni urednik svog časopisa za književnost i umjetnost „Nova riječ“, predsjednik Nakladničkog vijeća tjednika „Hrvatska riječ“ i sve i svašta drugo kada je u pitanju politika i kultura ovdašnjih Hrvata, Tomislav Žigmanov?!
On bi o ovome, kao i mnogo čemu (u Srijemu su izmjenjene skoro sve ulice te sve drugo s hrvatskim imenima), morao stalno grmiti u Skupštini Republike Srbije (kao Pupovac u Saboru), ali pošto tamo nikada o nijednom problemu Hrvata nije govorio, niti ovog puta ne će ništa učiniti, kao ni njegov prethodnik Petar Kuntić. Naš etnobiznismen s cijelim svijetom komunicira jedino priopćenjima u medijima koji mu to omogućuju i preko svog twittera!!! Tamo „HRabro i dosljedno“ zastupa interese Hrvata u Srbiji,  a u Skupštini je manji od makovog zrna.
 

Branimir Miroslav Tomlekin

Povezane objave

NOVE KNJIGE – “Plači Vojvodino I.” i “Plači Vojvodino II.”

hrvatski-fokus

Dušan Silni na čelu HRT-a!

HF

Prešućena smrt Jana Gabriša!?

HF

Srijemsku frontu branila šačica Nijemaca

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više