Hrvatski Fokus
Znanost

Ekstrakt povrća pozitivno utječe na autizam

Dobiveni ekstrakt od mladica brokule signifikantno poboljšava ponašanje dječaka i muškaraca s ASD-om

 
 
Ovaj tekst o rezultatima jedne znanstvene studije posvećujem meni poznatim i dragim ljudima kao i svima ostalima čije obitelji su suočene s ozbiljnim problemima vezanim uz autizam i poremećaj autističnog spektra.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/06/broccoli-bowel-735-350.jpg
Poremećaj autističnog spektra (ASD, autism spectrum disorder) smatra se stanjem za koje nije poznata učinkovita konvencionalna terapija. Stoga američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi: „Ne postoje lijekovi koji mogu liječiti ASD ili djelovati na simptome.“ S obzirom da je u SAD-u broj djece s ASD-om u kontinuiranom porastu te se procjenjuje da jedno od šezdesetosmero (68) djece ima dijagnosticiran ASD, sve je veći broj obitelji koje aktivno traže bolja, učinkovitija, sigurnija i pristupačna (osobito financijski) rješenja. Zahvaljujući neuspješnosti farmaceutske industrije i medicinske farmakologije na koju se oslanja današnja suvremena medicina u tretiranju poremećaja autističnog spektra, postoje 'prirodna' rješenja koja nam nudi sama priroda i koja se znanstveno istražuju, a rezultati ukazuju na pozitivne učinke uz velika obećanja.
 
Tako već sam pregled stručnih studija Nacionalne medicinske knjižnice ukazuje na postojanje više od 30 različitih prirodnih tvari koje bi mogle imati pozitivnu ulogu u poboljšanju stanja kod osoba s poremećajem autističnog spektra. Jednako tako postoje i znanstveni rezultati koji navode više od 20 različitih tvari koje osobe s ASD-om ali i ostali moraju obvezno izbjegavati – u popisu ovih tvari navode se teški metali kao sastav u cjepivima i uobičajeni prehrambeni dodatci ili tvari poput glutena – o tome sam pisala već nekoliko puta povodom predstavljanja rezultata znanstvenih istraživanja ugledne američke i svjetske znanstvenice dr. Stephanie Seneff (MIT). Ipak, od svih navedenih prirodnih supstanci koje obećavaju pozitivno djelovanje i poboljšanje stanja kod osoba s poremećajem autističnog spektra, najveću vrijednost a time i najviše nade u tretmanu ASD-a daje sulforafan, molekula koju nalazimo u biljkama iz porodice Cruciferae, krstašice (ili: Brassicaceae): hranjivo zeljasto povrće među kojima se naročito ističu brokula, zelje i prokulica ili kelj pupčar.
 
Prva 'pionirska' studija čiji rezultati su objavljeni 2014. u časopisu „The Proceedings of the National Academy of Sciences USA“ ima naslov: „Terapija ASD-a sulforafanom“ a otkriva da su klice odnosno mladice brokule visoko bogate sulforafanom, a dobiveni ekstrakt signifikantno poboljšava ponašanje dječaka i muškaraca s ASD-om. U placebo-kontroliranoj, randomiziranoj pilot studiji od 44 muškaraca u dobi od 13 do 27 godina, pokazalo se da je nakon 18 tjedana liječenja sulforafanom – ekstraktom iz klica brokule njih 46 posto imalo je značajna poboljšanja u društvenim interakcijama a 42 posto imalo je značajna poboljšanja u verbalnoj komunikaciji. Više od polovice svih sudionika ove kliničke studije također je pokazalo smanjenje razdražljivosti, hiperaktivnosti i ponavljajućih pokreta. No, potrebno je naglasiti i sljedeće: nakon što je prestao tretman s ekstraktom brokule, sulforafanom, vratila se većina ponašanja povezanih s poremećajem autističnog spektra.  
 
Sulforafan je odabran iz nekoliko razloga: „Prehrambeni sulforafan, priznate niske toksičnosti, odabran je zbog svoje sposobnosti da preokrene abnormalnosti povezane s ASD-om, uključujući oksidativni stres i niži antioksidativni kapacitet, smanjenu sintezu glutationa, smanjenu mitohondrijsku funkciju i oksidativnu fosforilaciju, povećanu lipidnu peroksidaciju i neurološku upalu.“ Potrebno je imati na umu te istaknuti da je koncentracija sulforafana nekoliko stotina puta veća u klicama/mladicama brokule nego kod odrasle, zrele biljke. Nadalje, brokula je predmet mnogih znanstvenih istraživanja, osobito u području humane medicine  – stoga sulforafan nije neka posebna „novost“ za medicinsku znanstvenu zajednicu kojoj je i te kako dobro poznat pozitivan učinak sulforafana na čak 150 različitih medicinskih stanja.
 
Danas već veći broj proizvođača proizvodi ekstrakt sulforafana iz klica brokule što sve čini prikladnijim za dobivanje i primjenu u terapijskim dozama koja se određuje prema tjelesnoj težini osobe s dijagnosticiranim poremećajem autističnog spektra. Na kraju se, samo po sebi nameće pitanje: Zašto je sulforafan u velikoj mjeri zanemarena fitokomponenta? I zašto je prešućeno jedno takvo značajno istraživanje čiji rezultati su trebali biti „udarna vijest“ u svim medijima?  
Izvor: Christina Sarich: „Clinical Trial: Vegetable Extracts Competes with Drugs in the Treatment of Autism,“ Natural Society, 28. 9. 2015.;
www.medscape.com/viewarticle/833276 – izvješće o navedenoj kliničkoj studiji
 

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Četristo godina od smrti Fausta Vrančića

HF

Misli Charlesa Mauricea de Talleyranda

HF

Rektorski lanac

HF

HAARP u Hrvatskoj uhvaćen na mobitelu

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više