Hrvatski Fokus

U Proglasu istarskih rodoljuba od 13. rujna 1943. godine piše: Hrvatska će ostati!

 
 
IDS jest regionalna stranka, ali izlazi iz svojih okvira, Istra im nije im nije dovoljna! Nametali bi oni svoj politički svjetonazor cijeloj Hrvatskoj! IDS je pokazao da ima pretenzije pozicionirati se kao stranka na nivou Hrvatske i EU-a, kako bi imao više utjecaja na svehrvatsku politiku, a ne samo na regionalnu. IDS ima namjeru  nametnuti svoju  politiku cijeloj Hrvatskoj, a slobodnu državu Hrvatsku nije htio i od svog osnutka rovari i potkopava temelje na kojima je ustanovljena hrvatska država. Kao dokaz su Amsterdamska koalicija i istupi Ivana Jakovčića s pozicije hrvatskog zastupnika u EU Parlamentu i zahtjeva za referendum. I kao naručeni za provedbu njihove politike odcjepljenja Istre, nadošli su im referendumi u Kataloniji i u Venetu. Spremaju se Jakovčić & Comp. godinama za ovaj krunski čin njihova političkog djelovanja, za referendum! Sa svojom politikom Istrijanstva nisu imali kritičnu masu za raspisati referendum, pa su im ova dva u Španjolskoj i Italiji došli kao naručeni. Bili bi ga oni odavno raspisali, ali su svjesni da nemaju dovoljnu potporu  za uspjeh.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/06/android-chrome-512x512.png
Amsterdamska koalicija sklopljena je između IDS-a, stranke Glas i još pet stranaka:
HRVATSKA SELJAČKA STRANKA – HSS
GRAĐANSKO-LIBERALNI SAVEZ – GLAS
ISTARSKI DEMOKRATSKI SABOR – IDS
HRVATSKA STRANKA UMIROVLJENIKA – HSU
PRIMORSKO GORANSKI SAVEZ – PGS
DEMOKRATI
HRVATSKI LABURISTI – STRANKA RADA – LABURISTI
Nakon euparlamentarnih izbora, gdje su jedva prešli prag, zajedničkom izjavom poručili su: postavljeni cilj Amsterdamske koalicije, a to je jedan mandat u Europskom parlamentu, je ostvaren i suradnja naših stranaka se nastavlja. Više nego ikad prije, Hrvatskoj je potrebna jaka alternativa koja će preuzeti odgovornost za zemlju i stati na kraj rastućem populizmu i jačanju radikalne desnice (s jednim kandidatom će to ostvariti?).
 
Postavljam pitanje, po čemu je radikalna desnica stavljena u negativni kontekst, a oni sebe stavljaju u pozitivan kontekst? Po čemu Amsterdamska koalicija, kao radikalna ljevica, sebe smatra boljom po Hrvatsku od radikalne desnice? Što su oni bolje ili više učinili za Hrvatske građane od radikalne desnice? I uostalom, općenito govoriti u jednom demokratskom i pluralnom društvu, u kojem je registrirana 21 parlamentarna stranka i 142 izvanparlamentarne stranke različitog političkog spektra, protiv bilo koje stranke, a sebe proglasiti jedinom ispravnom alternativom  je politički nekorektno i arogantno. Što su im birači jasno i poručili. Je li radikalna desnica uništila Uljanik na pr.? Je li se neki čelnik radikalne desnice ponašao kao Boris Miletić i davao nepovezane i totalno neshvatljive izjave?
 
“Mi sigurno jesmo alternativa trenutnoj vlasti i predstavljamo one građane koji žele modernu građansku državu utemeljenu na temeljima liberalnih demokracija, nudimo jedan pogled u budućnost, rješenja bazirana isključivo na podacima i analizama, ne podilazimo niti jednoj skupini na populistički način nego nudimo opravdana rješenja koja imaju stručnu podlogu” izjavila je bila Marijana Puljak iz stranke Pametno, koji su izašli iz Amsterdamske koalicije upravo zbog Uljanika! „U dosadašnjoj razmjeni mišljenja stranke Amsterdamske koalicije utvrdile su postojanje suglasja oko niza tema, kao što je, među ostalim, pitanje revizije državnih ugovora Republike Hrvatske i Svete Stolice“. Očito im je Katolička Crkva i vjera kao dio hrvatskog nacionalnog identiteta prioritetno pitanje! „Jedan od organizacijskih ciljeva svakako je vezan uz ‘tri seta izbora’: za Europski parlament, za predsjedničke, te za parlamentarne izbore, rekla je Mrak Taritaš. Iz GLASA-a. A Boris Miletić je prigodom osnivanja Amsterdamske koalicije izjavio da tri stranke imaju visoku razinu suglasja kad se radi o temeljnim ljudskim vrijednostima, multikulturalnosti, pitanju građanskih i manjinskih prava. Kao teme koje smatra ključnima za razvoj Republiku Hrvatsku izdvojio je provedbu decentralizacije ovlasti po načelu supsidijarnosti, te fiskalnu decentralizaciju, ali i teme poput jačanja gospodarske konkurentnosti, konkurentnijeg turizma, jačanja poljoprivrede.
 
Dakle, IDS izlazi iz regionalnog okvira i želi nametnuti svoj svjetonazor i svoje vrijednosti cijeloj Hrvatskoj. Koliko će u tome uspjeti nije teško predvidjeti, s obzirom na postotak udjela u glasačkom tijelu. IDS sa svojih 1,5-2 posto, što im jamči tek uobičajena tri mandata u Istri. Na nedavnim izborima za EU Parlament osvojili su zajedno cijela koalicija 5,19 % glasove i jednog europarlamentarca, i to najviše u Istri.
 
Očito im je Katolička Crkva i vjera kao dio hrvatskog nacionalnog identiteta prioritetno pitanje, koje im izričito smeta, čim među glavnim pitanjima postavljaju Vatikanske ugovore. Ustvari njima smeta sve što predstavlja hrvatski nacionalni identitet. IDS je javno pokazao tu averziju prema vjeri i Katoličkoj crkvi i to kada je Vlada RH na čelu sa premijerom  Plenkovićem poklonila pulsku Vilu Idolu Porečko-puljskoj biskupiji u kolovozu 2017.godine.Tom prigodom premijer Plenković je zahvalio Katoličkoj crkvi i istarskom svećenstvu na očuvanju hrvatskog identiteta u Istri, na što se Boris Miletić žestoko obrušio na njega zbog te izjave, očito pogođen i samim spomenom hrvatskoga identiteta i hrvatskog imena u Istri. A Andrej Plenković rekao je samo čistu i neospornu istinu.
 
Osramotio se IDS u odnosu na Crkvu i svećenstvo zaslužno za pripojenje Istre Hrvatskoj, a time i FNRJ, na obilježavanju Dana Istarske županije, kada je na  spomen istarskog svećenstva i mons. Bože Milanovića žestoko izviždana Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Time se IDS javno prikazuje kao nedemokratska stranka, koja usput ne poštuje svoje građane vjernike, ni njihovo Ustavom RH zagarantirano pravo na slobodu vjeroispovijedi i i slobodno javno očitovanje vjere (čl. 40.).
 
Način vladanja IDS-a u Istri
 
Koliko je uspjehu IDS-a doprinijelo kronično nesnalaženje mainstream nacionalnih stranaka s istarske strane Učke?„One se nikad tom teritoriju nisu mogle posvetiti na način na koji to čini IDS. HDZ kao politički kontrapunkt u jednom trenutku kao da je odustao od Istre, više se nisu ni trudili, a u novije vrijeme shvatili su da na tom području moraju i oni biti Istrijani jer drugačije jednostavno ne ide. To je uspjeh IDS-a jer oni su Istri uspjeli nametnuti dominantnu priču. Nametnuli su da u Istri svi moraju pratiti njihove standarde. IDS je uspio prodati priču da ima monopol na istrijanstvo, kao što HDZ na nacionalnoj razini često voli gurati priču da ima monopol na domoljublje, hrvatstvo i zaštitu nacionalnih interesa. I zbog toga svi u Istri danas moraju političku borbu voditi da tako kažem gostujućem terenu uz diskurs i pravila koja je postavio IDS“, točno je detektirao Višeslav Raos.
 
Nisu ostale stranke uvezene u Istru! Njihovi članovi bili su uvijek Istrani, domaći ljudi, i nisu se trebali truditi biti Istrijani. A da su bili u igri za sinekure i kupljeni od strane IDS- jesu. Dovoljno je pogledati na kojim su pozicijama sada, bivši predsjednici HDZ-ovih podružnica za Istru.  Ima sasvim dovoljno dokaza, koji se nađu običnom pretragom na internetu na kojim su pozicijama.
IDS kao najbrojnija stranka u Istri od svog je osnivanja protiv Hrvatske Države.
• Svjedočila sam od samog početka,  kada je od strane iredentista i talijanaša registrirana 14. veljače 1990. godine u Zagrebu, nakon čega su svi oni koji su bili skloni suradnji sa Zagrebom izmaknuti iz stranke. Imena su poznata javnosti.
• Svjedočila sam preporuci IDS-a svojem članstvu da glasuju za Pokret za Jugoslaviju ili SDP, jer IDS nije izašao na prve višestranačke izbore 27.travnja 1990. godine.
• Svjedočila sam izjavama IDS-ovaca da Domovinski rat nije njihov rat, da dragovoljci iz Istre ne trebaju ići u taj rat. Prvo vrijeme nije im bilo ni dopušteno, a sada se hvale velikim odazivom na mobilizaciju, no nije to nikakva IDS-ova zasluga. Računaju valjda da ljudi imaju slabo pamćenje.
• Svjedočila sam i otvorenom protivljenje Ivana Jakovčića da primi izbjeglice u Istru, jer će navodno promijeniti nacionalni sastav stanovništva. Koliko je ta izjava bila duboko nehumana procijenite sami uz napomenu da IDS-ovci sebi tepaju kako je IDS stranka, koja promiče temeljne  ljudske  vrijednosti, multikulturalnost, pitanje građanskih i manjinskih prava? Da to vrijedi za sve osim za Hrvate!
• Svjedočila sam donošenju Rovinjskih  Deklaracija  i Statuta IDS-a 1994. godine koji su bili napisani kao da je Istra federalna jedinica unutar Republike Hrvatske, što je izazvalo oštre reakcije javnosti i vlasti u Zagrebu, pa i samog dr. Franje Tuđmana. Naravno da su ti dokumenti bili u suprotnosti Ustavu RH, pa je Statut bio proglašen neustavnim.
Naknadno su dodali jednu rečenicu: Na 5. izvanrednom saboru IDS-a u Rovinju u travnju 1994. godine donesene su Rovinjske deklaracije, među njima i Deklaracija o Autonomnoj Županiji Istarskoj, koja Istarsku županiju definira kao autonomnu regiju u sastavu Republike Hrvatske, što je postalo sastavni dio političkog programa IDS-a. Važno je, međutim, to da se već u prvoj točki deklaracije navodi “Županija Istarska je ustrojena kao autonomna regija i sastavni je dio nedjeljive Republike Hrvatske” kao smokvin list ,za pokriće stvarnih namjera.
 
• Svjedočila sam i projektu Zemlja Istra iz 1998.godine Ivana Paulette, koji je uključivao i samostalnu vojsku, a Miletić i Flego se toliko uzjogune kada se spomene povratak HV-a u neke objekte, koji su još uvijek u vlasništvu MORH-a. Nakon neprihvaćanja tog projekta, Ivan Pauletta napustio je duboko razočaran IDS.
• Svjedočila sam Kongresu Istrijana koji je IDS organizirao 1995. godine uz goste iz talijanske iredente, predstavnike profašističkih stranaka iz Italije i radikalnih predstavnika esulskih skupina od Amerike, Kanade do Australije.
• Svjedok sam zatiranja hrvatskog identiteta u Istri preko dodjele novčanih sredstava raznoraznim udrugama svih manjina, a da se u isto vrijeme uskraćuju sredstva za izlaženje Kalendara Jurina i Franina ,koji je izlazio od 1922.godine. Taj je Kalendar bio cjelogodišnje štivo za obitelj istarskog težaka i seljaka, koji ga je podučavao, informirao i upoznavao sa istaknutim ličnostima iz istarske
https://priznajem.hr/domovina/dane-srpske-kulture-novaca-to-vise-istarskih-gradova-a-istarsku-tradiciju-kulturu-tiskanje-godisnjeg-kalendara-nema-novaca/
• Svjedok sam popisa stanovništva 2011.godine, kada su Mladi IDS-ovci sugerirali da se svi u Istri kod popisa izjasne kao Istrijani. No unatoč njihovoj promidžbi, svega 12,01 % izjasnilo se Istrijanima, a 68,33 % Hrvatima!
• Svjedok sam i Deklaracije o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Istre iz 2013. godine, koja je Istru predstavila kao da je federalna jedinica u sastavu RH, a ne jedna od županija.
http://www.istra-istria.hr/fileadmin/dokumenti/zupanija/20131031_Deklaracija_HR.pdf
• Svjedok sam i nedavnih izbora za predsjednika HDZ-a grada Pule, sa mnogobrojnim manipulacijama, potkupljivanu  i instrumentalizaciji HVIDR-e u samom postupku izbora, što je nedopustivo, jer se nije birao niti jedan član iz HVIDR-e, a  niti je Predsjednik HVIDR-e član HDZ-a. Očita je povezanost HVIDR-e s IDS-om, pa je onda jasna njena  umiješanost u proces, koji se HVIDR-e nikako nije doticao.
Moglo bi se još puno toga napisati, osobito na temu političke podobnosti, pri zapošljavanju, rodijačko-kumskim i ostalim vezama pri  podjeli direktorskih, savjetničkih i drugih funkcija u nadzornim odborima javnih poduzeća, pogodovanju braniteljskim udrugama, preko dodijele sredstava iz proračuna, koje su tako postale sigurne glasačke baze za IDS. Pa na Gradskim bazenima u Puli se nitko nije mogao zaposliti bez IDS-ovog pedigrea!
Svi se pitaju kako se IDS održava tako dugo na vlasti? Veoma jednostavno
• Dugo su na vlasti i uhljebili su svoje ljude u sav županijski, općinski i državni aparat.
• Kako su na vlasti raspolažu sa proračunskim novcem ,pa se on dijeli raznim udrugama, i braniteljskim i tako ih se obvezuje da budu njihova glasačka
• Malom izlaznosšću na izbore. Evo primjer; Za pulskog gradonačelnika od ukupnog dijela od 50.360 birača ,izašlo je na izbore njih 18.791 ili 37,31 %. Za Borisa Miletića glasalo je 9740 birača, što je u postotku 51,83 %, međutim u odnosu na ukupan broj birača taj postotak je daleko manji 19,34 %. Znači da od 50.360 birača u Puli za Miletića je glasalo samo 9740 birača.
• Kada se analiziraju rezultati izbora, vidljivo je da je potpora IDS-u u Istri u stvari mala. Za ovakve izborne rezultate kriv je izborni zakon koji je sada u primjeni. Očito da ga treba mijenjati, jer ovakvi rezultati ne daju realno stanje sa terena. Samo 9740 naspram 50.360 je potpora 1/5 građana grada Pule gradonačelniku Borisu Miletiću!
Upravo zbog tih rezultata lokalnih izbora odgovorno tvrdim da IDS ne predstavlja sve građane Istre. Predstavlja ¼  građana Istre, U Istri je registrirano prema podacima DIP-a 187.474 osobe sa pravom glasa. Na izbore je izašlo 84 618 glasača ,što je izlaznost u postocima 45,14 %. Od glasača koji su izašli na izbore za Skupštinu Istarske županije izjasnilo se u korist IDS-a 46 548 glasača što iznosi 56,78%. Međutim u odnosu na ukupan broj upisanih birača 187.474 broj 46.548 koji su glasali, taj postotak iznosi 24,83 %. A to je 1/4 od ukupnog biračkog tijela u Istri http://www.izbori.hr/
 
„I zbog toga svi u Istri danas moraju političku borbu voditi da tako kažem gostujućem terenu uz diskurs i pravila koja je postavio IDS. Teško da će bilo tko to promijeniti“, napisao je Višeslav Raos, rođen 1986, godine. Politolog dr. sc. Mario Sošić, napisao je: „U Istri postoji od samih demokratskih promjena snažan intelektualni, duhovni i društveni dio hrvatskog identiteta! To je ona „druga Istra“ bez koje IDS vlada u Istri, ali koja je nepremostiva brana za sve ono što IDS radi, a što se može definirati kao antihrvatsko!“
 
Uzdam se u tu tihu većinu da će ukoliko do referenduma i dođe pokazati kao i Talijanima 13.rujna 1943 godine. da je Istra hrvatska zemlja i da će hrvatska i ostati! “U ovim odlučnim časovima naš narod pokazao je visoku nacionalnu svijest. Dokazao je svima i svakom da je Istra hrvatska zemlja i da će hrvatska ostati” napisali su u proglasu." O IDS-u i njihovoj politici, koju kao autohtona Istranka, ne podržavam, napisala sam više članaka, koji su objavljeni na portalima, koristeći pri tome Deklaracije i Statut IDS-a kao podlogu za vjerodostojnu analizu, međutim IDS-ovi administratori onemogućili su mi pristup njihovim Rovinjskim deklaracijama i Statutu. Isto tako onemogućeno mi je komentiranje na FB stranici gradonačelnika Borisa Miletića i IDS-a.
 
Tek kao primjer koliko sami poštuju svoje Deklaracije:
„Svi građani Županije Istarske uživaju jednaka prava temeljena na principima poštivanja ljudskih prava, slobode pojedinca i grupe, ravnopravnosti i jednakosti. Autohtone etničke i kulturne osobitosti posebno su zaštićene.“ Eto kako me IDS štiti od njih samih! Toliko se boji riječi istine jedne Istranke,  umirovljenice, da mi uskraćuje slobodu govora? Istra je Hrvatska i kao što u Proglasu istarskih rodoljuba od 13. rujna 1943. godine piše: Hrvatska će ostati!
 

Lili Benčik

Povezane objave

Helikoptersko osvajački desant SPC-a na Cetinje

hrvatski-fokus

Napad na Janicu napad je na Hrvatsku

HF

Srbija je počinila genocid u Hrvatskoj!

HF

Ivo Goldstein – lijenčina ili neznalica!?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više