Hrvatski Fokus
Aktualno

Plenković u “mrtvoj” gol šansi

Sada se može riješiti i HNS-a i Milorada Pupovca…

 
 
Politička šansa u kojoj se našao Andrej Plenković nogometnim rječnikom naziva se „mrtvom“ ili stopostotnom. Ne zabije li sada, takva mu se više ne će pružiti i onda je „druga liga njegova i Božja“, a naročito HDZ-ova. Nastavit ću u nogometnom stilu:  Prvo, odmah povuče iz igre „središnjeg braniča“ Lovru jer mu prijeti crveni karton. Drugo, nakon utakmice, već iz „svlačionice“, pozove onu istu tajnicu koja je pisala otkaze ministrima mostašima svojedobno da isti napiše za potpredsjednika Vlade iz HNS Štromara i ministricu Divjak. I kao treće, ali ne manje važno, raskine koaliciju s još jednim „ultimatlijom“, jerbo mrzi ultimatume – Miloradom Pupovcem. To može i sutradan. Poslije „utakmice“.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/07/Andrej-Plenkovic%CC%81-igra-nogomet.jpg
Bio bi to, u politici, politički gledeć, gol iz „mrtve šanse“, tim važniji što je Plenković HDZ, ali i sebe već usmjerio prema – drugoj ligi. Ovakav povratak bio bi sjajan – sve bi mu birači HDZ-a zaboravili, čak i ako bi nakon narednih izbora bio prinuđen na tzv. veliku koaliciju“, bio bi jača stran(k)a. Je li velika koalicija dobra, korisna za Hrvatsku, itd. nije ovdje predmet pisanja, nu sigurno je bolje da takva koalicija djeluje javno, a ne ispod žita i stvarno. Možda bi tako do „zraka“ došle neke stvarne treće inicijative, stranke, a ne da ove dvije velike stranke povremeno upriličuju prijevarne tzv. treće putove („lijeve“ i „desne“, „srednje“ „ zelene“…).
 
Time bi pogurao i Kolindu, ako se ona odluči na predsjedničke izbore. Tko bi ga u Hrvatskom saboru pritom umjesto HNS-a (o kojemu smo odavno pisali da su nit' hrvatska nit' narodna već samo „stranka“ u značenju klijentelističke udruge) i SDSS-a podržao zapravo je nevažno. A ima ih, recimo oni koji su u Hrvatski sabor ušli na listi HDZ-a, pa raznih drugih. Smatram, tko ga, od manjih stranaka, u takvom „nogometu“ ne bi podržao, loše bi se proveo na narednim izborima. I na koncu, hoće li Andrej Plenković zabiti gol iz „mrtve šanse“ ili ćefulati? Mislim kako to ne ovisi o njegovoj eventualnoj funkciji u EU-u, jer ako se opredijeli za „tamo“ ovdje bi takav gol mogao zabiti i kakav HDZ-ovski pacer. Sve je trenutno pitanje htijenja, politički preciznije – volje.
 

Mato Dretvić Filakov

Povezane objave

Pupovac ne negira Keleminčeve izjave!

HF

Protuhrvatsko vrijeđanje Sandija Blagonića

HF

Večernji list cenzurirao Josipa Jurčevića

HF

Baranjsko Petrovo Selo Ostoje Rankovića!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više