Hrvatski Fokus
Kultura

U trenucima promišljanja o samoj sebi

Strukture i teksture crteža Darije Dolanski Majdak

 
 
Akademska slikarica iz Zagreba, Darija Dolanski Majdak, autorica je iznimnog opusa, slojevitog i obimnog, poznata je i cijenjena zbog  niza  ciklusa geometrijske motivike koji su se precizno izmjenjivali kao rezultat predanog, kontinuiranog rada u atelijeru.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/07/darija_dolanski_majdak_1.jpg
Paralelno s uljima u raznovrsnim ciklusima, slikarica se prepuštala i užitku crteža, spominjem najprije ciklus Strukture i teksture na rižinom papiru (70 x 50 cm) iz 2013. godine, do sada neizlagan.
 
Ciklus je nastao na temelju mnoštva skica u trenucima slikaričinog oporavka, u trenucima promišljanja o samoj sebi, o svijetu, o odnosima, o stanjima, o duhovnosti i neduhovnosti, o ljepoti i zdravlju, konačno.
 
Zanimljivo je da svaki crtež iz ovoga ciklusa prati intrigantni naslov, Biološka struktura, Dinamika razigranih krivulja, Psihodelična struktura, Spajanje elemenata u jedinstvenu cjelinu, Smjerovi i kontrasmjerovi, Zbirka znakova i tekstura… Istraživanje površine papira bojom u komparaciji sa složenošću crteža u kojem dominiraju različiti naizgled jednostavni ili simplificirani znakovi, simboli, odnosi u središtu je pozornosti autorice dok bilježi vlastite dileme, strahove ili sretne trenutke.
 
Darija Dolanski Majdak kreira irealni svijet koji donekle sliči stvarnosti, njezin imaginarni svijet precizan je i u svemu određen, nema suvišnoga jer sve je na svome pomno odabranom mjestu. Stvarni svijet posve je nesavršen, neprecizan.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/07/slika-2_5d171dd98d36e.jpg
Ciklus crteža Strukture i teksture zapravo je slikaričin razgovor sa svijetom koji je okružuje, koji nas okružuje, sa svijetom s kojim bi valjalo bolje komunicirati, kako bi ga bolje razumjeli, kako bi nas svijet bolje shvatio. Darija se pomoću svojih crteža dopisuje sa svijetom, razgovara s njim, tražeći odgovore, osluškujući odjeke.
 
Ciklus Strukture i teksture Darije Dolanski Majdak, snažan je autorski  izričaj najdublje složenosti krhkosti ljudske osobnosti, ciklus vrlo osoban i nježan.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Emocionalo slikarstvo Ivane Jovanović Trostmann

HF

Izložba fotografija “Nove samoće”

HF

Papinski Rim je najzaslužniji

HF

Vitraji Mladena Žunjića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...