Hrvatski Fokus
Znanost

Koje je zdravo povrće (2)

Deset glavnih razloga za prehranu bogatu krstašicama

 
 
6. Zaštita od toksina i njihova eliminacija: većina ljudi nije uopće svijesna s koliko tisuća otrovnih tvari smo u svakodnevnom kontaktu – sve otrovne tvari odnosno toksini prisutni su u našem životu. Povrće iz porodice krstašica koje je bogato sulforafanom može nam i ovdje pomoći što je dokazano u nekoliko provedenih znanstvenih studija. Najpoznatiji „slučaj“ je studija provedena u Kini 2014. u kojoj je sudjelovala 291 osoba iz ruralnog područja koje je poznato po izrazito visokoj razini onečišćenja zraka. Sudionici ove randomizirane kliničke studije konzumirali su napitak od mladica brokule koji im je osiguravao dnevni unos 600 mikromola glukorafanina i 40 mikromola (40 μm) sulforafana tijekom 12 tjedana. Pretraga mokraće otkrila je „brzo i statistički signifikantno“ povećanu eliminaciju otrovnih tvari iz organizma kod ispitanika koji su pili napitak, dok kod placebo grupe to nije uočeno jer je eliminacija otrovnih tvari iz organizma izostala.
Druge provedene studije pokazale su pozitivan učinak krstašica kod zaštite od štetnih učinaka toksičnih tvari – arsena i pesticida kao i kod njihove eliminacije iz organizma.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/07/Nutrition-rainbow-PCRM.png
Prehrambena duga
 
7. Pozitivan učinak kod dijabetesa tipa 2 i rezistencije na inzulin: Također je opće poznati pozitivan učinak krstašica na dijabetes tipa 2 jer je ranije dokazan i pozitivan učinak prehrane i tjelovježbe u tretmanu dijabetesa tipa 2. Ipak, značajniji pozitivni učinci dokazani su kod prehrane krstašicama koje su bogate sulforafanom. Druge provedene studije kod osoba s dijagnosticiranim dijabetesom tipa 2 dokazale su da sulforafan smanjuje oksidativni stres i inzulinsku rezistenciju te sprječava razvoj nefropatije, dijabetičke fibroze i krvožilnih komplikacija što doprinosi poboljšanju općeg zdravstvenog stanja kod osoba s dijabetesom tipa 2.
 
8. Pozitivan učinak kod infekcije s Helicobacter pylori: bakterija Helicobacter pylori
najviše i najčešće se povezuje s razvojem čira na želucu te u mnogim slučajevima i s karcinomom želuca. I ovdje su se biljke krstašice dokazale „našim velikim prijateljem“ a za to je i opet najzaslužniji čudotvoran sulforafan koji pruža potporu u eliminaciji kolonizacije ove bakterije u našem tijelu što je dokazala znanstvena studija provedena 2009.
 
9. Učinak kod Alzheimerove bolesti: Novije studije također dokazuju kako bi sulforafan mogao biti i „obečavajuća terapeutska tvar“ u poboljšanju zdravstvenog stanja kod osoba s Alzheimerovom bolešću jer doprinosi kognitivnom poboljšanju budući ima utjecaj na dva najznačajnija faktora u razvoju Alzheimerove bolesti. Sulforafan iz mladica brokule pozitivno utječe na sadržaj glutationa u stanicama te na aktivnost antioksidativnih enzima što pak ima značajan doprinos u detoksikaciji tkiva te u poboljšanju funkcije tkiva.
 
10. Protuupalni učinci: Upale uzrokuju disfunkcije te su prepoznate kao jedan od vodećih faktora u razvoju kroničnih poremećaja i bolesti. Srećom, priroda nam je podarila nekoliko prirodnih „lijekova“ za ovu boljku našeg modernog doba. Na samom vrhu prirodnih učinkovitih protuupalnih tvari jesu kurkumin, „kralj svih začina,“ te nama dobro poznato povrće iz porodice krstašica (brokula, kelj pupčar, zelje, karfiol ili cvjetača, koraba i dr.) i to zbog dokazanog antioksidativnog i protuupalnog učinka. Sve više i više znanstvenih podataka ukazuje na učinkovitost sulforafana koji može biti korisna terapeutska tvar u liječenju upalnih stanja i bolesti.
I kao što je već poznato, sulforafan ima pozitivan učinak i kod oboljelih od autizma: samo u SAD-u procijenjuje se da autizam ima oko dva posto Amerikanaca, pretežito muškog spola što SAD godišnje košta oko 100 milijardi US dolara.         
 
Povrće iz porodice krstašica nesumljivo se ubraja u najzdravije povrće jer ima cijeli niz dokazanih pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje.
No, i brojne druge vrste svježeg povrća i voća imaju jednako tako pozitivne učinke na ljudsko zdravlje i poželjno ih je konzumirati često i voditi računa da prehrana bude raznolika.
Kao pomoć potrošačima stručnjaci su sastavili tablice i vodiče.
Jedan od prvih savjeta je: Jedite hranu prirodnih boja jer svaka boja prirodne hrane daje doprinos s pozitivnim učincima na naše zdravlje:
 
• Bijelo i bijelo-zeleno povrće (luk, češnjak, luk vlasac, šparoga) sadrži alilsulfide koji dokazano jačaju imuni sustav čovjeka, uništavaju kancerogene stanice, smanjuju diobu odn. podjelu stanica;
• Žuta do žuto-narančasto voće – agrumi ili citrusi (naranče, mandarine, limun, grejp, breskva, papaja) bogato je sadržajem vitamina C i flavonoida koji inhibiraju rast tumorskih stanica, sudjeluju u detoksikaciji štetnih tvari; doprinose jačanju elastičnosti naše kože;
• Narančasto povrće i voće (mrkva, jam-tropski gomolj sličan krumpiru, batat, bundeva, mango) bogato je beta-karotenom koji je snažan antioksidant, potiče funkciju imunog sustava i sprječava upalne procese;
• Crveno povrće i voće (rajčica i proizvodi od rajčica, lubenica, guava) obiluje likopenom koji je snažan antioksidant, smanjuje rizik od karcinoma prostate, poboljšava zdravlje srca i krvi;
• Zeleno povrće (špinat, kelj, raštika, zelje i brojne druge vrste zelenog, lisnatog povrća) bogato je folatima koji imaju ulogu u izgradnji zdravih stanica i genetskog materijala kao i u detoksikaciji organizma;
• Zeleno-bijelo povrće (brokula, kelj pupčar/prokulica, zelje, cvjetača) obiluje indolima i luteinom, sudjeluje u eliminiranju suvišnog estrogena i kancerogenih tvari;
• Voće plave boja (šljive, grožđe, borovnica) poznato je po visokom sadržaju antocijanina koji uništavaju slobodne radikale u organizmu;
• Voće crveno-ljubičaste boje (grožđe, šljive, određeno bobičasto voće) obiluje resveratrolom koji smanjuje nastajanje estrogena;
• Smeđa boja – mahunarke ili leguminoze, cjelovite žitarice obiluju vlaknima koja utječu na uklanjanje kancerogena.
Stoga dobro zapamtite poznatu izreku HIPOKRATA, koji se smatra otcem medicine: „Neka hrana bude tvoj lijek i lijek neka bude tvoja hrana.“
 
(Svršetak)
 

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Marburg – Genocid ili ništa ozbiljno? “Pripremite se za bolest smrtonosniju od Covida” (2)

hrvatski-fokus

Norman Foster – dopisni član HAZU-a

HF

Katastrofa za sve prijatelje TTIP-a

HF

HAZU – Predstavljena nakladnička djelatnost posljednje tri godine

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više