Hrvatski Fokus
Znanost

Prva znanstvenica iz Hrvatske u ERC-u

Mirela Žic Fuchs izabrana za članicu Znanstvenog vijeća Europskog istraživačkog vijeća

 
 
Akademkinja Milena Žic Fuchs, članica Predsjedništva Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i predsjednica Odbora za međunarodnu suradnju HAZU-a, izabrana je 28. lipnja, odukom Europske komisije, za članicu Znanstvenog vijeća Europskog istraživačkog vijeća (ERC Scientific Council). U upravljačko tijelo ove institucije izabrano je još pet uglednih europskih znanstvenika, iz Francuske, Španjolske, Novreške, Danske i Njemačke. Znanstveno vijeće ERC-a čine 22 predstavnika europske znanstvene zajednice, a od 2014. na čelu mu je francuski matematičar Jean-Pierre Bourguignon. Članove Znanstvenog vijeća bira neovisni odbor za imenovanja sastavljen od sedam istaknutih znanstvenika koje je imenovala Europska komisija, a u procesu odabira sudjelovala je isključivo znanstvena zajednica. Akademkinja Žic Fuchs prva je znanstvenica iz Hrvatske imenovana u ovo prestižno tijelo. Glavna uloga Znanstvenog vijeća ERC-a je postavljanje strategije ERC-a i odabir stručnjaka za ocjenjivanje projektnih prijedloga.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/07/220px-Milena_Zic_Fuchs_21032013_1_roberta_f.jpghttp://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/07/220px-European_Research_Council_logo.svg_.png
Europsko istraživačko vijeće osnovala je 2007. Europska unija s ciljem financiranja vrhunske znanosti. ERC svake godine odabire i financira najbolje i najkreativnije istraživače svih nacionalnosti i dobi, a nastoji i privući vrhunske istraživače iz drugih dijelova svijeta na rad u Europu. Vijeće je do danas financiralo oko 9000 vrhunskih istraživača u različitim fazama njihove karijere. Postoje četiri osnovna programa za dodjelu bespovratnih sredstava: početne, konsolidacijske, napredne i sinergijske potpore. ERC za razdoblje od 2014. do 2020. ima proračun veći od 13 milijardi eura. Osnovna aktivnost ERC-a je pružiti atraktivno i dugoročno financiranje za potporu izvrsnim istraživačima i njihovim timovima u provedbi novospoznajnih i visokorizičnih inovativnih istraživanja. Istraživanja koja podupire ERC trebala bi dovesti do napretka na granicama spoznaje i postaviti jasan i inspirativan cilj novospoznajnim istraživanjima diljem Europe. Jedini kriterij za dodjelu financijskih sredstava ERC-a je znanstvena izvrsnost.
 
Potpore se dodjeljuju temeljem pristupa odozdo prema gore što znači da nema unaprijed utvrđenih prioriteta, a prijave se mogu podnijeti u bilo kojem području znanosti. Posebno se potiču interdisciplinarni prijedlozi u novim i nadolazećim područjima znanosti te prijedlozi koji uvode nekonvencionalne i inovativne pristupe i znanstvena otkrića. ERC potpore su dostupne istraživačima svih nacionalnosti koji mogu boraviti u bilo kojoj zemlji svijeta u trenutku prijave. Međutim, prihvatna ustanova mora biti u državi članici EU ili državi pridruženoj programu Obzor 2020.
 

Marijan Lipovac

Povezane objave

Hollande i Grabriel protiv TTIP-a

HF

Plin iz škriljca je psihološko oružje

HF

Bolest kvrgave kože

HF

Nova pošast prijeti poljoprivrednicima

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više