Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Jandroković: Lovro Kuščević nije kriv!

Jer ono zašto ga optužuju dogodilo se prije nego je postao ministar

 
 
Predsjednik Sabora, Gordan Jandroković, razočarao me je svojim obrazloženjem ostanka ministra Lovre Kuščevića u Vladi, jer događaji (napadi, afere) o kojima se već dulje vrijeme govori, piše, raspravlja i komentira, u svim medijima odnose se na vrijeme dok dotični nije bio ministar u Vladi. Kaj god! To me djelomično podsjeća na ispovijed, nakon koje, ako iskreno priznaš i pokaješ se, svi grijesi ti bivaju oprošteni. Aktualni ministar uprave i bivši ministar graditeljstva, ništa od onoga što mu se stavlja na teret nije priznao, sukladno tome nije se pokajao, već nam se drsko smije u lice i poručuje kako on ima papire iz kojih se vidi da je sve u vezi spomenutih nekretninskih slučajeva i njegova bogaćenja, jasno, vidljivo, transparentno i po zakonu. Po njemu je to organizirana hajka na njega osobno, na Vladu i na HDZ, čiji je on politički tajnik. U prilog njegovim tvrdnjama oglasila se aktualna vlast, odnosno načelnik Nerežišća, koji ne vidi ništa sporno, negativno i loše u odlukama svojeg prethodnika, današnjeg ministra, već velik doprinos razvoju mjesta i boljem životu mještana. Po njemu neke slučajnosti, vezane uz to, krivo su i zlonamjerno protumačene, kako bi se naškodilo ministru, njegovoj bližoj i daljoj obitelji, koja se zorno obogatila u vrijeme njegove vlasti (lokalne i državne).
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/07/20170828_091805-scaled.jpg
Iskreno, nije to jedini i jedinstven slučaj. Po jednakim ili sličnim “algoritmima” su mnogi dužnosnici, na svim razinama vladanja i upravljanja, u svim područjima i segmentima, na koju god stranu se okrenete, gdje god zagrebete, selu, mjestu, gradu, metropoli, županiji, regiji, napredovali u bilo čemu, najviše u stjecanju materijalnih dobara kako osobno, tako bliže i dalje rodbine, kumova, prijatelja, ortaka… Zar je bitno u koje vrijeme se to dogodilo? Bitno je da se dogodilo kad je dotični dužnosnik imao vlast u svojim rukama i odlučivao o mnogo čemu, zapravo o svemu, bez obzira kojoj političkoj stranci i opciji pripadao.
 
Mijenjali su se razni planovi, naročito GUP-ovi, šikare su postale elitni placevi, nezakonito je postale zakonito, izmišljala su se radna mjesta, prenamjenjivale i u bescijenje prodavale nekretnine u državnom vlasništvu, davali državni poticaji za sve i svašta…, trebalo je samo imati pravovremenu informaciju i nekoga “svojeg” tamo gdje se odlučuje. Nekima od tih i takvih s informacijama o planovima u budućnosti su se smijali kad su kuću ili ugostiteljski objekt sagradili na nekoj pustari. Nisu im se više smijali kad je upravo kroz njihov posjed trasirana cesta, pokraj njih se gradio inozemni trgovački centar, niklo novo naselje… Bili su “primorani” svoj plac, kuću, objekt prodati, jer kao pravi domoljubi nisu htjeli sprječavati razvoj i izgradnju po planu grada, općine, županije ili države, bilo čega što pridonosi općem i posebmom razvoju društva. To što su dobili deseterostruko od uloženog nisu oni krivi. Takvo je došlo vrijeme i nove procjene vrijednosti. Oni su “domoljubno” ustupili svoje vlasništvo za prioritetne nacionalne interese. Tko ih može kriviti zbog toga, naročito ako je to bilo prije desetak i više godina?
 
Nema tu licemjerja, prijevara, obmana, niti netransparetnog bogaćenja. To je bio niz pogodnih slučajnosti. Kaj god! Nismo baš tako glupi i bedasti, kakvim nas ta gospoda pri vlasti i na vlasti smatraju. Izlišno i bespredmetno bi bilo ulaziti u bilo kakva istraživanja i analize. Sve se ionako zna. Zna se tko je profitirao? Zna se i zašto i kako. Međutim, iz raznoraznih razloga, najviše političkih, u tili čas sve se preokrene, najčešće to biva proglašeno hajkom, sa ciljem opanjkavanja, rušenja pojedinca, nanošenja štete političkoj grupaciji kojoj dotični pripada, a ako je visoki državni dužnosnik, ta “hajka” ubrzo postane sredstvo s ciljem destabilizacije i rušenja Vlade, difamaciju pravne države, derogaciju državnih institucija i prezentaciju druge političke opcije, koja upozorava na štetu napravljenu svima nama i državi. Ti i takvi obrasci su nam dobro poznati. Oni su se usavršili u ovih tridesetak godina.
 
Simptomatično je da se oni najviše koriste u stožernoj, državotvornoj stranci. To je u njih, gotovo postalo pravilo. Njihovi lideri, na bilo kojoj razini, ponašaju se kao mali ili veliki bogovi. Onim malima se takvo ponašanje tolerira dokle god su lojalni velikima, što pokazuje slučaj ličkog župana, iako iskreno, on ni po čemu. Prerano je i prejako zakukurikao. Unatoč, svemu ne baš dobrom, što mu se zbog toga događa, taj gospodin kukuriče još uvijek. Kako se sada čini nema namjeru niti prestati. U krajnjem slučaju, zašto bi prestao, pogotovo ako zna da je narod uz njega. Nema veze što se novac uzaludno troši, projekti stoje, neki i propadaju. Ne prestaje se s pokazivanjem i dokazivanjem moći, nadmudrivanjem, podmetanjem, niskim udarcima, prepucavanjem, busanjem u junačka prsa, domoljubljem, što košta da košta, samo da se pokaže tko je još uvijek glavni. Nije tako samo u Lici. To je šablona. U mnogim dijelovima Lijepe naše lokalni šerifi se već četvrt stoljeća bore za vlast i moć. Pritom se bogate, uhljebljuju svoje bližnje i umišljaju si kako su bitni, važni i kako se bez njih ne može. To su umišljaju neke političke stranke i strančice. Jako su glasne kad  naslute da im se, na bilo koji način približava kraj pri vlasti ili u vlasti, kad osjete da im je koalicijski partner u padu, da uz put neki druge opcije rastu i da je došlo vrijeme, da se ponovno prestroje u hodu.
 
Sve je počelo brigom za reformom obrazovanja, odnosno  pravednoj i  pravnoj jednakosti svakog djeteta na obrazovanje, obveznim pružanjem  jednakih šansi mogućnosti svima, u tom najvažnijem području. Ta igra traje već dulje vrijeme, na više strana. Nekoga treba pritom izbaciti, drugoga ubaciti, a da sve izgleda kako se dogodilo upravo onako, kako su jedni i drugi htjeli. Nitko  od njih ne će pritom, pobijediti. Pobijedit će netko treći. Onaj tko u ovoj igri ima najviše žetončića, odnosno džokera. Kad se to dogodi, postat će uzrok svih propusta, promašaja, nedorečenosti, neusklađenosti, nepripremljenosti i nemogućnosti provedbe i realizacije bilo kakve reforme, od mnoštva reformi (kurikula) zbog kojih se tobože sklopila neprincipijelna koalicija.
 
U nas se mnoge stvari događaju kako kod bacanja bumeranga, ukoliko ne postoji netko moćan tko će taj bumernang, unatoč fizikalnoj zakonitosti, njegovu putanju preusmjeriti, tako da ne dođe u početnu točku, već udari nekoga drugoga, odnosno napravi štetu svima nama. Kako bilo da bilo. Idemo dalje. Institucije rade svoj posao. Dolazi vrijeme kiselih krastavaca. Do jeseni sve će se smiriti, preusmjeriti i djelomično zaboraviti. Biti će to tempi passati, barem što se politike i njenih aktera tiče.
 

Ankica Benček

Povezane objave

Milanović svaku večer u shopingu na Krku!

HF

Prodaja u dijelovima

HF

Sastav Vlade Srpsko-hrvatske koalicije

HF

Dok je korist veća od rizika, vladat će korupcija!

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više