Hrvatski Fokus
Gledišta

Donjotavankutski trokut i novci

Žigmanov: Zajedništvo među Hrvatima nikada nije bilo ostvareno na višoj razini!

 
 
Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, Konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskoj matici iseljenika, HNV-u, DSHV-u, RTV Novi Sad (Redakciji Informativnog programa na hrvatskom  jeziku), hrvatskim udrugama u Srijemu, Hrvatskom kulturnom centru u Novom Sadu, „Hrvatskoj riječi“, „Hrvatskim novinama“, „Hrvatskom fokusu“, „Zovu Srijema“ i dr., a povodom članka „Brojni izazovi manjinskog amaterizma“ u „Hrvatskoj riječi“ br. 846. od 5. srpnja 2019. godine.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/07/HSD_prijerata.JPG
U zgradi Hrvatskog doma u Novom Slankamenu, u kojoj djeluje Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Stjepan Radić“, Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH) organiziralo je prvi redoviti radni susret predstavnika hrvatskih udruga u Srbiji. Govorilo se o amaterizmu u kulturi Vojvodine te o razvoju i očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Srbiji! Rečeno je da je HNV objavio (gdje, kada?) preliminarne rezultate obilaska hrvatskih udruga i po izjavi Darka Sarića Lukendića (na Dnevniku na hrvatskom jeziku RTV2 od 1. lipnja 2019.) »obiđene su i kontaktirane 74 udruge, od kojih 51 djeluje u oblasti kulture, a preostalih 13 u različitim drugim oblastima«. 51 plus 13 nije 74, ali to ostavimo brošuri, koju u nekom narednom periodu obećava Jasna Vojnić, predsjednica HNV-a: »U brošuri će biti sumiran rad sa hrvatskim udrugama u Srbiji, na osnovi čega će Odbor za kulturu izraditi mjere za unaprjeđenje u oblasti kulture«.
 
Prvi pa redoviti radni susret hrvatskih udruga u Srbiji, amaterizam u kulturi Vojvodine, očuvanje identiteta Hrvata u Srbiji, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata (ne pokriva Beograd, Zemun i ostale dijelove Srbije), preliminarni rezultati, buduća brošura, buduće mjere za unaprjeđenje, da li ima ili nema 74 hrvatske udruge (u Srbiji ili je u pitanju samo Vojvodina?), izjava g. Tomislava da ima oko 40 aktivnih hrvatskih udruga (od toga su preko 20 u Donjotavankutskom trokutu) i slične nedefiniranosti su rezultat rada grupice „bunjevačkih Hrvata“ koje je oko sebe okupio g. Tomislav i preuzeo sve ingerencije (i sav novac) kada je u pitanju 57.900 Hrvata u Republici Srbiji!
„Hrvatska riječ“ br. 846. od 5. srpnja 2019. godine donosi na dvije stranice hvalospjev o ovom veličanstvenom prvom redovitom radnom susretu te o ogromnim izazovima manjinskog amaterizma, ali samo jedna priložena fotografija pokazuje pravo stanje stvari.
 
U prostoriji u kojoj je održan ovaj prvi rad(os)ni susret bilo je nazočno tridesetak osoba, od čega je njih desetak vezano za organizaciju, izlaganje, prigodne pozdrave, snimanja i sl., a čini ih stalna putujuća grupa „bunjevačkih Hrvata“ iz Subotice (za honorare, dnevnice, putne troškove i sl.). Ako se vidi da je iz nekih udruga bilo po dva predstavnika, a iz udruge koja je domaćin sigurno i više, znači da je manje od 20 udruga (od 74!!!) imalo svoje predstavnike na ovoj zanimljivoj i korisnoj temi za sve Hrvate u Republici Srbiji!
Tu je i kubik knjiga (na stolu u dnu slike) Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata (čitaj g. Tomislava) pa je 57.900 Hrvata u Republici Srbiji (posebice srijemskih) fascinirano napornim i korisnim radom ovdašnjih hrvatskih institucija. Sve se to onda na sva zvona objavi u ovdašnjim hrvatskim medijima (sve ih drže ljudi g. Tomislava) i krug je zatvoren. Ispunjen je plan rada, potrošen je novac, putujuća karavana se vraća u Suboticu i svi Hrvati (posebice srijemski) nikad sretniji! Da sve, ipak, nije tako idealno i idilično govori twitter g. Tomislava o nekom simboličnom raskolu! Prvi put čujem da raskol može biti simboličan, ali i to valjda spada u jednu od tisuće manipulacija g. Tomislava. Izazivanje benignih simboličkih raskola!
 
Zajedništvo Hrvata u Vojvodini (možda njegovih desetak „bunjevačkih Hrvata“ na ključnim mjestima u ovdašnjim hrvatskim institucijama)?! A što je s Hrvatima u Srbiji?! A okupiran sobom g. Tomislav nam godinama ne govori što je s rodnom kućom bana Jelačića u Petrovaradinu!?
Dok ona ne bude otkupljena u cijelosti i dok ne bude kulturni i administrativni centar svih Hrvata u Republici Srbiji, nema govora o bilo kakvim uspjesima g. Tomislava i njegovih plaćenih poltrona novcem koji pripada svim Hrvatima ovdje. 
 

Branimir Miroslav Tomlekin

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Plenković vlada potporom zastupnika koji su na prijevaru ušli u Sabor

hrvatski-fokus

Podcjenjivanje zdrave pameti

HF

Namještaljka na IRB-u

HF

Kancerozna i destruktivna konvencija

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više