Hrvatski Fokus
Kultura

Brodovi i plivači Stipe Ivaniševića

Plivač je već odmakao i jedva ga naziremo, kao točku, kao mrlju, možda pokušava doplivati do otoka

 
 
Stipe Ivanišević, poznati je hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar iz Splita, autor opsežnog i složenog opusa, od svjetovnih do sakralnih tema, s istaknutim ciklusima snažnog kolora.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/07/stipe_ivanisevic.jpg
Ivanišević kontinuirano slika u tišina svoga atelijera u Žrnovnici, između svakodnevnih obaveza i poslova, radeći istodobno na nekoliko platana s različitim i ili sličnim motivima. U posljednje vrijeme opažamo autorov interes usmjeren prema temama osamljenih brodova u lukama, ali još uvijek spremnih i za najteže izazove plovidbe ali i plivačima koje doživljamo kao obojene točke u moru, koji plivaju, bore se i naizgled nemaju neke osobite šanse u okruženju mora.
 
I plivači su slični brodovima, plivaju, more ih nosi, usprkos učinjenih napora, obala je još daleko. I brodovi su slični plivačima, jednako su sami ali još uvijek sanjaju udaljene meridijane i zanose se mislima i željama a i valovi im u tome potpomažu, ljuljaju ih i opuštaju. Brod je prepoznatljiv po boji plohe boka, doima se poput zastave ili zida ili jedra, po miru i nepomičnosti i vrelim snovima u svojoj utrobi.
 
Plivač je već odmakao i jedva ga naziremo, kao točku, kao mrlju,možda pokušavati doplivati do otoka, tko zna. Možda je doista riječ o jednom biću, stvorenju, pojavi, možda govorimo o čovjeku brodu ili brodočovjeku, koji tisućama godina druguje s morem, svađa se njim, obožava ga ali i potajno ga mrzi, bojeći ga se istovremeno i ljubeći ga.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/07/domagoj_4_2019_80x120ulje_na_platnu_5d1c80955ce28.jpg
I možda je sav prkos svijeta  u srcu udaljenog plivača. Brodovi i plivači, impresivno je ostvarenje splitskog umjetnika Stipe Ivaniševića, ciklus posvećen moru, brodovima i ljudima.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Danko Friščić izlaže u Galeriji Vladimir Filakovac

hrvatski-fokus

Bez tebe nema smisla

HF

Prečanin na čelu Ogranka Zadar

HF

Verdijeva Aida na Splitskom ljetu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više