Hrvatski Fokus
Kultura

Darijin složeni sustav znakova

Složena struktura znakova u ciklusu crteža slikarice Dolanski Majdak

 
 
Akademska slikarica Darija Dolanski Majdak autorica je niza ciklusa ulja na platnu, raznolike geometrijske motivike, koje je često i uspješno izlagala na samostalnim izložbama, izazivajući znatan interes javnosti uz dobre kritike.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/07/darija_majdak_1.jpg
Nakon kontinuiranog izmjenjivanja ciklusa slika, slikarica se okrenula crtežu na rižinom papiru, većinom veličine 70 x 50 cm, na kojima i  prevladavaju pomalo neobični motivi, poput izgleda tkiva ispod mikroskopa uz vrlo zamršene rečenice koje prerdstavljaju naziv djela.
 
I doista, kada se poredaju ti mnogobrojni crteži iz nekoliko ciklusa, doimaju se doista poput egipatskih hijeroglifa, tajanstvenog pisma slikarice, govoreći nam svojim sadržajem i riječima koje ih prate u naslovu o njihovoj poziciji i važnosti u životu čovjeka i služe boljem međusobnom razumijevanju. Da, u središtu pozornice slikarice jest aspekt komunikacije, razgovor,kontakt, posredan ili neposredan, svejedno, govorenje i slušanje, eho riječi.
 
Nesvakidašnji oblici koji žive na rižinom papiru u ovim ciklusima, ukazuju na vlastitu ali i tuđu krhkost, često i nemoć, nemoć razorne snage kojoj se ništa ne može suprotstaviti i ništa je dopista ne može zaustaviti, stoga su zato ovdje riječ uz svaki crtež, koji nam daje točna uputstva.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/07/darija_dolanski_majdak.jpg
Složeni sustav znakova precizno raspoređen na svakom listu , na svakom crtežu, ponajprije govori o pojedinačnoj važnosti svakoga od njih, pa onda i o zajedničkom, kolektivnom, grupnom značenju. Svi ti međusobni odnosi, javni i tajni, vidljivi i nepostojeći, kriju se u strukturi znakova ali i u riječima koje ih prate. Svatko od nas nosi svoju listu znakova, kompliciranih i jednostavnih, oni otključavaju skrivenu nutrinu, doista sve je u ključu.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Izmaštani prostori krajobraza Vlade Tuđe

hrvatski-fokus

Izložba fotografija Svetozara Prodanovića

HF

Čudesna lakoća slikanja Gorana Žigolića

HF

Slikarska verzija vratnica splitske katedrale

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više