Hrvatski Fokus
Znanost

Bezalkoholna pića i oboljenje bubrega

Nije pametno piti bezalkoholna gazirana pića tijekom i nakon fizičkog napora u vrijeme ljetnih vrućina

 
 
Bezalkoholna pića, fizički napor – vježbanje ili težak i naporan rad u vrijeme ljetnih vrućina dobar su „recept“ za moguće oboljenje bubrega. Rezultati novog istraživanja pokazali su da bezalkoholna pića koja su zaslađena, gazirana i sadrže kofein mogu tijekom ljetnih mjeseci i visokih temperatura uz fizički napor povećati rizik od oboljenja bubrega. Znanstvena studija provedena je na Sveučilištu Buffalo u New Yorku, SAD (University at Buffalo, New York), a rezultati su objavljeni 2019. u časopisu „American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology“ Američkog fiziološkog društva (American Physiological Society). Svrha provedene studije bilo je ispitivanje hipoteze da konzumiranje zaslađenog, kofeiniziranog i gaziranog pića za vrijeme i nakon fizičkog napora (vježbanje, težak rad i dr.) tijekom ljetnih vrućina uzrokuje povišenje razine biomarkera akutnog oštećenja bubrega kod čovjeka.   
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/07/exercise-getty-759.width-1024.jpg
Ne želim čitatelje opterećivati opisivanjem i tijekom cijele znanstvene studije. Ipak, potrebno je istaknuti da su znanstvenici proveli istraživanje kod dvanaest zdravih, odraslih osoba u laboratorijskim uvjetima gdje je simuliran / oponašan fizički rad na polju tokom vrućeg ljetnog dana pri temperaturi od 35ºC. Svi koji su dobrovoljno sudjelovali u ovoj studiji, sudjelovali su u dva pokusa – u prvom su pili bezalkoholno zaslađeno piće a u drugom, odvojenom pokusu (u razmaku od sedam dana) pili su vodu. Znanstvenici su otkrili visoke razine kreatinina u krvi i smanjenu brzinu/stopu glomerularne filtracije (bubrega) – oboje su „biomarkeri“ za oštećenje bubrega kod osoba koje su pile bezalkoholno, gazirano i zaslađeno piće. Ove privremene promjene nisu otkrivene u testu kada su pili vodu.
 
Nadalje, kod dobrovoljaca je također uočena povišena razina hormona vazopresina – antidiuretskog hormona/ADH kojeg izlučuje stražnji režanj hipofize; ADH utječe na povišenje krvnog tlaka i svi dobrovoljni sudionici testa bili su umjereno dehidrirani i to tijekom i nakon provedenog pokusa. Stoga znanstvenici upozoravaju: Pijenje bezalkoholnih, gaziranih, kofeiniziranih i zaslađenih pića tijekom i nakon rada ili neke druge fizičke aktivnosti, odnosno bilo kojeg fizičkog napora tijekom ljetne vrućine NE DOPRINOSI REHIDRACIJI organizma, odnosno tijelo ne može nadoknaditi tekućinu izgubljenu znojenjem. Temeljem rezultata ove studije, stručnjaci savjetuju kako nije pametno piti bezalkoholna gazirana pića tijekom i nakon fizičkog napora u vrijeme ljetnih vrućina. To se naročito odnosi na sve one ljude – radnike koji zbog svoje profesije rade na otvorenom i izloženi su vrućini i jakom znojenju. A slijedeća znanstvena studija trebala bi otkriti dugoročne učinke konzumiranja bezalkoholnih pića za vrijeme fizičkog napora tijekom ljetnih vrućina i odnos (povezanost) s rizikom razvoja bubrežne bolesti.
 
U Meksiku je također provedena slična studija, a proveli su je znanstveni istraživači Laboratorija za patofiziologiju bubrega Nacionalnog instituta za kardiologiju (Laboratory of Renal Physiopathology, Instituto Nacional de Cardiologia – Ignacio Chávez, Mexico City) sa suradnicima, a udruženim istraživanjem dokazali su slijedeće: Rehidracija (nadoknada izgubljene tekućine) organizma konzumiranjem gaziranog, kofeinskog bezalkoholnog pića pogoršava i ubrzava DEHIDRACIJU te pogoršava oštećenje bubrega.
Rezultate ovog istraživanja također je objavio „American Journal of Physiology – Regulative, Integrative and Comparative Physiology“ 1. srpnja 2016.
 
Izvor: Christopher L. Chapman et al.: „Soft Drink Consumption During and Following Exercise in the Heat Elevates Biomarkers of Acute Kidney Injury;“ American Journal of Physiology – Regulative, Integrative and Comparative Physiology, 2019.
 

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Prijeti li globalno zatopljenje?

HF

Nema nam pomoći…

HF

Kulturologijsko obrazovanje (11)

HF

Gutenberg i slavenski svijet

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više