Hrvatski Fokus
Religija

Koraci prema autokefalnosti CPC-a

Milo Đukanović prozvao SPC da služi ideji Velike Srbije!

 
 
U Crnoj Gori se ne stišavaju reakcije na izjavu crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića da će obnoviti autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) optužujući Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) da “služi da bi čuvala infrastrukturu ‘Velike Srbije’”.Dugogodišnji pobornik autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve, publicist i književnik Rajko Cerović, tvrdi da je danas pravi trenutak da se ispravi “povijesna nepravda”. “Pojedine eparhije Srpske crkve u Crnoj Gori nemaju centar u crnogorskoj državi, nego u Hercegovini ili Srbiji. To je iscrtana karta ‘Velike Srbije’. Srpska crkva najviše zbog toga postoji, to je njena uloga”, kazao je Cerović.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/07/maxresdefault.jpg
Đukanović otvoreno napao Srpsku pravsolavnu crvu i ideju Velike Srbije! Milo Đukanović je iskoristio stranački skup u Nikšiću, da praktično najavi obračun s Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori. Zastrašujuće huškačke izjave patrijarha Ireneja protiv Crne Gore. “Priča o prekograničnim eparhijama je suprotna osnovnim principima organizacije pravoslavlja svuda u svijetu, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi služi da bi čuvala infrastrukturu ‘Velike Srbije’ u koju oni vjeruju. Jer vjeruju da je Crna Gora greškom postala nezavisna i da će nas navodno vrijeme dovesti do spoznaje te grješke i do potrebe da se ponovo okrenemo izgradnji ‘Velike Srbije’. Moramo naravno svojom postojanošću, odlučnošću i vizionarstvom da im kažemo da od toga nema ništa”, rekao je Đukanović. U prvoj reakciji na ovu Đukanovićevu izjavu, poglavar Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori mitropolit Amfilohije Radović kazao je da je zapanjen izjavom crnogorskog predsjednika.
 
“Ja sam bio zapanjen ovim što sam čuo od predsjednika Crne Gore, čovjeka koji je nasljednik komunističke vlasti i koji se javno deklarira kao ateist. To je prvi put u povijesti da ateist stvara crkvu”, priopćio je mitropolit Amfilohije.
Mitropilit SPC-a Amfilohije Radović, bez straha Božjeg, proklinje Crnogorce koji nisu vjerni Rusiji!
U obranu Srpske pravoslavne crkve uključio se prosrpski Demokratski Front koji je, kako je navedno u priopćenju te oporbene stranke, “snažno podržao SPC u odbrani od režimskih nasrtaja na njenu imovinu i svećenstvo”.
U vrhu Crnogorske pravoslavne crkve pozdravljaju najavu Đukanovića i vide je kao još jednu dobru vijest nakon najave usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti, prema kojem bi u državnu imovinu bili upisani svi vjerski objekti za koje vjerske zajednice ne mogu dokazati vlasništvo.
“Mislim da je ovom izjavom poručio da ne stvara crkvu nego pomaže crkvu jer hoće mir u zemlji. Mislim da je ovom njegovom izjavom pitanje obnove crnogorske crkve potvrđeno”, priopćio je mitropolit Mihailo, poglavar Crnogorske pravoslavne crkve.
Crnogorska pravoslavna crkva bit će autokefalna i SPC to ne može spriječiti!
 
Crnogorska vlada vraća u vlasništvo države crkvene objekte
 
Crnogorska Vlada sredinom svibnja usvojila je prijedlog zakona o slobodi vjeroispovjesti kojim je predviđeno da će svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene neovisnosti 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina i bit će upisani kao kulturno blago.
“Međutim, ako neka vjerska zajednica raspolaže dokazima da je na osnovu nekad ili danas važećih propisa postala vlasnik neke imovine, država će to priznati i poštovati”, priopćeno je tada iz crnogorske vlade.
Zakon o slobodi vjeroispovjesti pripreman je četiri godine, a javne rasprave su bile praćene i incidentima. Od početka se ovom zakonu snažno suprotstavila Srpska pravoslavna crkva, najbrojnija vjerska organizacija u Crnoj Gori koja raspolaže s blizu 700 pravoslavnih vjerskih objekata u toj zemlji.
„To je suprotno Ustavu Crne Gore i zdravom razumu i mi ćemo se braniti na svaki način. To znači i pravno, ali pružit ćemo i građanski otpor”, priopćio je pravni zastupnik SPC Velibor Džomić..
Predstavnici Katoličke crkve u Crnoj Gori još uvijek nisu komentirali prijedlog zakona, a ranije je medijima iz Barske nadbiskupije priopćeno da će to “učiniti kada detaljno prouče dokument.”
Reis Islamske zajednice Rifat Fejzić kazao je da je dobro da se krenulo s mrtve točke, jer je do sada vrijedio zakon iz 70-tih godina prošlog stoljeća.
“Novi zakon ima i dobrih i loših strana. Kao sve što je ljudsko, podložno je pohvalama i kritikama”, priopćio je Fejzić.
Dodatak: SPC postaje autokefalna tek stvaranjem Jugoslavije – izmišljotine o svetom Savi i autokefalnosti
Top of Form

Recimo da su u Srpskoj pravoslavnoj Crkvi odavno oplakali gubitak Makedonije, ali Bartolomejevo (carigradski patrijarh) priznavanje Ukrajinske pravoslavne crkve otvorilo je nevjerojatnu Pandorinu kutiju udarivši u jedan od najvećih srpskih crkvenih i nacionalnih mitova. Naime, Bartolomej je rekao i ovo prošle godine: “Ako Bog da, doći u Beograd jesenas na poziv patrijarha Irineja jer sam pozvan na proslavu 800 godina od rukopoloženja sv. Save. Kada me pitaju hoću li ići, kažem, ako me je patrijarh pozvao, doći ću sa zadovoljstvom”. Što je tu sporno?
 
Prvi čovjek svjetskog pravoslavlja otvoreno je srpskoj javnosti u lice rekao kako dolazi samo na proslavu tzv. hirotonije sv. Save (rukopolaganje), ali ne i na izmišljenu 800. obljetnicu srpske autokefalije koju je spomenuti Nemanjić izmislio. Kaotični, autarkični i neumreženi srednji vijek bio je idealan za izmišljanje svakojakih laž i mitova. Srbi su se tako počastili bezočnom laži o autokefaliji koju je navodno sv. Sava izborio 1219. u Niceji kamo su se pred križarima, Mlečanima i Francuzima sklonili bizantski car i patrijarh. No, navodni tomos o srpskoj crkvenoj samostalnosti nije nigdje ostao zabilježen čak ni u prijepisu ili u bilješkama suvremenika. Zbog laži oko autokefalije ohridski arhiepiskop Dimitrije Homatijan (Demetrios Chomatenos) čija se vlast protezala i na srednjovjekovnu Rašku zaprijetio je “arhimandritu Savi” prokletstvom i izopćenjem. Svoj prvi i jedini tomos u povijesti Srpska pravoslavna Crkva dobila je tek 1922. kada je voljom Carigrada došlo do legalizacije srpskih vojnih osvajanja u Prvom svjetskom ratu odnosno do ujedinjenja svih pravoslavnih crkava na prostoru novoosnovane Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Nije nikakva tajna da je Srpska pravoslavna Crkva za taj “paket aranžman” isplatila tadašnjem carigradskom patrijarhu milijun i pol švicarskih franaka na ime izgubljenih crkvenih prihoda.
 

Petar Horvatić, https://narod.hr/svijet/koraci-prema-autokefalnosti-crnogorske-pravoslavne-crkve-milo-dukanovic-prozvao-spc-da-sluzi-ideji-velike-srbije

Povezane objave

Sjećanje na Vilima Cecelju

HF

Tradicija koja u Crkvi živi već stoljećima

HF

Oskvrnuće crkava diljem Europe

hrvatski-fokus

Jordan Peterson – Petrov sin

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više