Hrvatski Fokus
Hrvatska

Sessa i »vučji čopor« koruptivnih medija

U hrvatskom pravosuđu i medijima postoji koruptivna mreža prema kojoj je Zdravko Mamić običan amater?

 
 
Jasno je do kojih razina seže (ne)ovisnost tzv. mainstream medija. Kao jednog od 6 korumpiranih sudaca u Hrvatskoj, o kojima je govorio njegov zagrebački odvjetnik Veljko Miljević, Zdravko Mamić je prije ročišta o zahtjevu Hrvatske za njegovo izručenje pred novinarima imenovao predsjednika Vrhovnog suda RH Đuru Sessu. Lako za Mamića i njegovu ekscentričnost, no navode o 6 korumpiranih sudaca je prvi iznio njegov odvjetnik, što daje određenu težinu, kao prvo jer se radi o osobi koja živi isključivo od svoga ugleda kao odvjetnika i koja, da bi bila uspješna u svome poslu, ne smije stati na žulj sudačkoj kasti, što sigurno ne će učiniti bez čvrstih dokaza.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/07/Wolfsrudel-maxresdefault-scaled.jpg
USKOK je povodom tih navoda reagirao kao i svako politički dirigirano tijelo koje ne radi svoj posao navodeći u priopćenju: “Odvjetnik Miljević jučer je, uoči odlučivanja o izručenju Zdravka Mamića Hrvatskoj, u emisiji „RTL Danas“ iznio neodređene navode o korumpiranosti sudaca a da prethodno nije o tome obavijestio nadležne institucije iako je vrlo dobro upoznat sa zakonskim odredbama koje se odnose na prijavljivanje kaznenih djela. Odvjetnik Miljević sigurno zna da je svatko dužan prijaviti kazneno djelo za koje se postupak pokreće po službenoj dužnosti. Jednako tako je sasvim sigurno upućen kome treba podnijeti kaznenu prijavu, kao što zna i za posljedice neprijavljivanja počinjenog kaznenog djela.” Međutim, ono što isto odvjetnik Miljević zna, kao i svi građani RH, jer je to neoboriva presumpcija jest članak 205. st. 6. Zakona o kaznenom postupku koji glasi: “Ako je do državnog odvjetnika samo dopro glas da je počinjeno kazneno djelo ili je primio dojavu žrtve, državni odvjetnik će o tome sastaviti službenu zabilješku koja se upisuje u upisnik raznih kaznenih predmeta i postupiti na način propisan u čl. 206. st. 4. ovog Zakona.” Taj pak članak ZKP-a glasi: “Ako državni odvjetnik iz same prijave ne može ocijeniti jesu li vjerodostojni navodi prijave ili ako podaci u prijavi ne daju dovoljno osnove da može odlučiti hoće li provesti istragu ili poduzeti dokazne radnje, državni odvjetnik će sam provesti izvide ili naložiti njihovo provođenje policiji.”
 
Gdje su sad naši dežurni medijski moralizatori i vrsni istraživački novinari “Nacionala”, “Telegrama”, “Jutarnjeg”, “Večernjeg” itd.? Revno su i nemilosrdno derali po ministrima, spavali danonoćno ispred zgrade Vlade i Sabora, trčali za političarima, konstruirali priče stare više od desetljeća… pa što sad tako ne postupe u ovom slučaju? Zašto sad medijski “vučji čopor” ne opkoli predsjednika Vrhovnog suda ili Glavnog državnog odvjetnika? S obzirom da je jedan od sudaca prozvanih za korupciju Đuro Sessa (predsjednik Vrhovnog suda!!!), zna se njegovo prebivalište, a time i nadležnost državnog odvjetništva? Je li, sukladno gore citiranim člancima ZKP-a, sastavljena zabilješka i jesu li započeli izvidi? Jer, svatko je dužan prijaviti kazneno djelo, osim valjda državnog odvjetnika koji mora postupati, pazite zakonsku formulaciju, ako je do njega “samo dopro glas da je počinjeno kazneno djelo”. Znači, i da je u kafiću čuo razgovor za obližnjim stolom, bio je dužan postupati po zakonu, a kamoli ako su sve prenijeli televizija i novine.
 
Dotaknimo se i prozvanoga Đure Sesse. Prije no što je postao predsjednik Vrhovnog suda, Sessa je javnosti bio poznat po izrazitoj borbi protiv uvođenja sigurnosne provjere za sve one koji će biti primljeni za suce, odnosno sudske savjetnike. Tako je za Novi list 2010. godine izjavio kako “u Hrvatskoj sudačke pristranosti gotovo i nema i to iz razloga jer postoje vrlo jasni mehanizmi koji strankama u postupcima daju pravo da reagiraju na bilo kakvo pojavljivanje eventualne pristranosti.” Baš lijepo. A Mislav Kolakušić (bivši sudac) je osvojio mandat u europskom parlamentu upravo na retorici o sudskoj korupciji, iznoseći svoja iskustva i saznanja.
 
Sessa je svojedobno u imovinskoj kartici „zaboravio” navesti pola milijuna kuna (samo njegov dio) koje mu je isplatio Agrokor za zemlju u dubrovačkom Gružu koja je njegovu djedu i imenjaku Đuri Sessi oduzeta od strane jugoslavenskih vlasti. Tu je imovinu, sudeći prema dostupnim informacijama, nadležni Ured za imovinsko-pravne poslove RH 3. listopada 2000. procijenio na 11.500 kuna. Ivica Todorić je za to dao sveukupno 2 milijuna kuna, odnosno 173 (!) puta više od službene procjene. Neki izvori u sudačkim krugovima tvrde da je tim iznosom Sessa nagrađen (između ostaloga) “zbog svojih ‘zasluga’ 2007. godine.” Riječ je navodno o protuzakonitom preinačenju rješenja Općinskog suda, kojim je odbijen upis Zagrebačke banke na nekretninu u Paromlinskoj ulici. “Dok je bio predsjednik Općinskog suda u Zagrebu, napravljena je velika pljačka brojnih nekretnina u Zagrebu, pod njegovim budnim okom kao stručnjaka za zemljišnoknjižno pravo. Protuzakonito su i bez ikakvog ugovora o prodaji otete nekretnine u vlasništvu građana iz bivših republika te je upisano pravo vlasništva nad tim nekretninama, što najbolje ocrtava primjer Hrvatskog nogometnog saveza koji je protuzakonito prisvojio zgradu u vlasništvu „Genexa“ u Rusanovoj ulici” – navode sudački izvori bliski vrhu pravosuđa.
 
Dakle, ima puno nejasnoća, a svi se prave blesavi; štoviše, ponašaju se kao da smo SAD, Velika Britanija ili tko zna koja uređena zapadna država gdje je sudska korupcija uistinu iznimka i rijetkost. Kad očito sustav ne funkcionira niti može sam sebe ispraviti, onda je dužnost novinara pritiskati, drviti, tlačiti i svaki dan puniti naslovnice istim natpisima dok se nešto ne pokrene, ali ne radi svjetonazorskih i politički razračuna, nego kako bi društvo i država bili bolji. No, kako svega toga nema, jasno je do kojih razina seže (ne)ovisnost t. zv. mainstream medija. Radi se o takvoj mreži, tolikoj korupciji i kriminalu, prema kojima je Zdravko Mamić bijedni amater.

 

Josip Gajski, Hrsvijet.net, http://hrsvijet.net/index.php/vijesti/132-hrvatska/54614-u-hrvatskom-pravosudu-i-medijima-postoji-koruptivna-mreza-prema-kojoj-je-zdravko-mamic-obican-amater; https://kamenjar.com/jasno-je-do-kojih-razina-seze-neovisnost-tzv-mainstream-medija/

Povezane objave

AFORIZMI – Bez trunke pameti

HF

Pusti suzu da govori!

HF

Vođa (ne)svrstanih

HF

Kako je pisao Proleter 1941.

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više