Hrvatski Fokus
Uvodnik

U BiH hara militantni islamizam!

Sadašnje muslimansko-bošnjačko vodstvo u Sarajevu hrani se i živi od mržnje i laži

 
 
• Klasična muslimansko-bošnjačka zamjena teza. U Sarajevu su tamošnji muslimani-bošnjaci jedva dočekali da, ujedinjeni u udruženi unitarni velikomuslimansko-bošnjački projekt, napadnu Hrvate i Hrvatsku. Povod za napad na "kaurine" i nije bitan, bitan je razlog a to je nepojmnjiva mržnja sljedbenika militantnog islamizma u Sarajevu i okolici prema svim kršćanima, a u hercegbosanskom slučaju prije protiv Hrvata, a manje protiv Srba, jer Hrvate kao malobrojnije smatraju lakšom metom za odstrjel i protjerivanje iz njihove zacrtane "džamahirije". A zašto su sada u Sarajevu muslimani, bošnjaci, islamski militanti, daidže… napali Hrvate i Hrvatsku? Zbog jedne novinarske patke izraelske novinarke Greer Fay Cashman koja je svojim riječima u Jerusalem Postu krivo interpretirala izjavu hrvatske predsjednice za posjeta Izraelu. Iako je Kolinda Grabar-Kitarović negirala spomenutu izjavu u izraelskom mediju, to nije zasmetalo muslimansko-bošnjačkim militantima u Sarajevu da nastave s neviđenim napadima na Hrvatsku i Hrvate. Odnarođeni i pobošnjačeni Sejdo Komšić čak je pozvao na razgovor hrvatskoga veleposlanika u BiH Ivana Sabolića, koji se je – a nije trebao – odazvao i time ponizio Hrvatsku. Iz reciprociteta trebalo je odmah u Zagrebu na red pozvati veleposlanika BiH u Hrvatskoj Aleksandra Vranješa! Prema vijesti s portala Vijesti.ba u vlasništvu Bakira Izetbegovića (https://vijesti.ba/clanak/456167/detalji-sastanka-ambasadora-hrvatske-u-uredu-zeljka-komsica) saznajemo kako je veleposlanik Sabolić »kazao da osuđuje i izražava oštar prosvjed na sve izjave iz BiH, te naročito izjavu člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića u kojoj je sporna i "nepostojeća" izjava Predsjednice Republike Hrvatske dovedena u kontekst presuđenog UZP-a«, što mu je na čast i njegovome novom šefu ministru Gordanu Grliću Radmanu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/08/tumblr_m6y8bzyzdL1ru7mhno1_500.jpg
MILITANTNI ISLAMIZAM U BOŠNJAČKOM DIJELU BiH – S Alijom Izetbegovićem je sve započelo
 
A za što su optužili hrvatsku predsjednicu da je rekla a nije rekla? Optužili su je da je izjavila da bošnjačkim dijelom BiH hara militantni islam. Hrvatska predsjednica je negirala tu izjavu, ali to nije zaustavilo napadače. Najprije su je i sve nas Hrvate diljem svijeta izvrijeđali bošnjački blizanci u Predsjedništvu BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, a nakon njih oglasila se sva sila mrzitelja svega, prije svega kršćanskoga i katoličkoga, a nakon toga i hrvatskoga i zapadnjačkoga. Komšić je hrvatskoj predsjednici poručio da je "nestabilna ona, a ne BiH", a Džaferović ju je optužio da "ponavlja laži kojima se širi ksenofobija". Na primitivnoj crti ostao je i ministar sigurnosti Srbin Dragan Mektić, onaj koji je bez dokaza optužio hrvatske tajne službe da špijuniraju po BiH, koji je hrvatskoj predsjednici poručio kako "lupa gluposti". Reagirao je i Emir Ramić, prvi čovjek Instituta za istraživanje genocida iz daleke Kanade i hrvatsku predsjednicu optužio da provodi »hrvatsku velikodržavnu ideologiju, koja ima cilj stvaranje velike Hrvatske na račun podjele i uništenja države BiH i posebno bošnjačkog naroda«, koja je »uspostavila paradržavu u suverenoj i međunarodno priznatoj državi BiH, takozvanu Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu« (https://vijesti.ba/clanak/456085/iz-instituta-za-istrazivanje-genocida-porucuju-kolindi-dignite-ruke-od-bih). Ramić je Grabar-Kitarović optužio da »sudjeluje u Čovićevom udruženom antidržavnom, antibosanskom pothvatu s Miloradom Dodikom i Aleksandrom Vučićem u razbijanju jedinstvene i suverene države BiH«.
 
Husein Kavazović, čelnik Islamske zajednice BiH, iako vjernik, koji bi trebao voljeti sve ljude, nazvao je hrvatsku predsjednicu "najgorom vrstom političara", te "dvoličnom osobom" (https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/reis-kavazovic-predsjednica-hrvatske-pokusava-dehumanizirati-muslimane/346036). Veleposlanik BiH pri UN-u Sven Alkalaj, čiji je otac sefardski Židov, a majka Hrvatica katolkinja, negirao je postojanje radikalnog islama u BiH iako i sam ima problema s tim i takvim islamskim radikalima u Sarajevu. Bakir Hadžiomerović, bošnjački novinar, bivši urednik Federalne TV, voditelj političkog magazina 60 minuta i kandidat bošnjačkoga SDP-a za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH nije okolišao, nego je poručio hrvatskoj predsjednici i svim Hrvata onako kako zna i misli: "Da ne okolišamo, jebem ti mater kobilo ustaška!" (http://abcportal.info/novosti/vijesti/bakir-hadziomerovic-kolindi-na-twiteru-jem-ti-mater-kobilo-ustaska). Vrijeđanjima, laganjima i izmišljanjima pridružio se i bošnjački portal Saff, koji je je počeo izlaziti kao list muslimanske mladeži, da bi danas bio antifašistički portal što god to negativno značilo (​http://saff.ba/njemacki-dokumentarac-hrvatska-je-jedno-od-najjacih-utocista-fasizma-u-evropi/). Prvoga kolovoza 2019. Saff je prežvakavao protuhrvatsku TV kuću Arte i njezine protuhrvatske uratke otprije više godina samo kako bi mogli Hrvate optužiti da su svi ustaše, a posebice djeca i aktualna predsjednica.
 
U Zagrebu se žurno priopćenjem oglasilo Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), poznato po velikoj mržnji prema svemu hrvatskome, u kojem je izreklo bezbroj gluposti. Posebno je iz njihova napada "zazvonila" tvrdnja da hrvatska predsjednica širi »huškačku retoriku kakva je korištena početkom devedesetih godina prošlog stoljeća i u postratnom periodu u Hercegovini kada je HDZ pod sličnom ili istom izlikom pokušao opstruirati obnovu džamija koje je srušio HVO i HV i spriječiti povratak Bošnjaka na njihova ognjišta«. Očito je BNV-u i njegovome šefu Arminu Hodžiću trebalo četvrt stoljeća da ovako izravno plasiraju ovakve nebuloze i mržnju neviđenih razmjera. Čudim se što su tako dugo čekali?
 
U dodvoravanju Muslimanima-Bošnjacima malo su se zaletjeli Jadranka Kosor i Stipe Mesić. Dok je Kosor nepismeno poručila: "Isprike susjednoj i prijateljskoj Bosni i Hercgovini. Svim narodima" (ne zna napisati točno niti riječ 'Hercegovina'), neuništivi Tovarišev sin Stipa je blebnuo da nema radikalnog islamizma u BiH. Nakon manjinaca Kosor i Mesića, javila se i Rada Borić u bošnjačkim medijima i optužila hrvatsku predsjednicu da »zagovara pa i predvodi politiku koja otvoreno glorificira fašizam i ratne zločince, nažalost i one sadašnje« (https://vijesti.ba/clanak/456188/boric-kolinda-popravlja-izjavu-ali-ona-predvodi-politiku-koja-velica-fasizam-i-ratne-zlocince). Ako je i od Srpkinje Rade, previše je.
 
Na kraju treba reći kako je ova afera i napad na hrvatsku predsjednicu koristila Hrvatima i Hrvatskoj i to višestruko. Napokon se mora shvatiti kako nema nikakvih iluzija da će sadašnje muslimansko-bošnjačko vodstvo dojučerašnjih Muslimana i današnjih Bošnjaka biti prijatelj Hrvata. I zato treba više puta pročitati ovu izjavu Kolinde Grabar-Kitarović u kojoj je izrekla ono što nam je kao državi narodu ubuduće činiti, a predsjednica je rekla: »Žestoke reakcije koje uspoređuju Hrvatsku s fašizmom u potpunosti odbacujem, to je totalni nonsens. Došlo je vrijeme da se razmisli o odnosima RH i BiH. Upravo suprotno, u posljednje vrijeme nažalost vidimo niz koraka koje BiH poduzima prema Hrvatskoj, a koji su prilično agresivni. Trebali bismo razgovor o suradnji, kako možemo jedni drugima pomoći u rješavanju problema. Hrvatska je tu i ostaje spremna pomoći svakoj susjednoj državi uključujući i BiH u procesu reformi, kako bi što prije postali članicom EU-a«. Protiv svih ovih napada od strane hercegbosanskih Muslimana-Bošnjaka ne može se boriti šutnjom, stoga treba promijeniti politiku i otvoreno reći i tražiti ispriku bošnjačkoga Sarajeva i žurno redefinirati dosadašnju hrvatsku politiku prema BiH, a tako i prema Federaciji. U suprotnome sve ono loše što se spominje bit će još gore. Muslimani će biti sve opasniji, migranti sve brojniji, a sigurnost na granici ugrozit će i Hrvate u BiH i hrvatsku državu.
 
• I ono, što je možda najopasnije u ovim teškim vremenima po Hrvate u BiH, Islamska zajednica BiH traži da se jajačka crkva sv. Marije sa zvonikom sv. Luke preda u posjed Islamskoj zajednici! Oglasila se Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine i u svome priopćenju neprimjerenim smatra zahtjev Islamske zajednice BiH da se ova crkva preda Islamskoj zajednici, koja je prije više od 120 godina proglašena nacionalnim spomenikom. Naime, godine 1832. cijeli crkveni objekt izgorio je u požaru i nikada poslije toga nije bio obnavljan niti korišten u sakralne svrhe od strane bilo koje vjerske zajednice. "S obzirom na nepobitne povijesne činjenice, kao i povijesnu nepravdu učinjenu prema Katoličkoj Crkvi u ovom i nizu drugih slučajeva, Katolička Crkva u Bosni i Hercegovini ne odriče se svoga prava na povrat nasilno oduzete krunidbene Crkve sv. Marije sa Zvonikom sv. Luke u Jajcu koju katolički puk u Bosni i Hercegovini doživljava kao dio svoga identiteta. S druge strane, svjesni smo da ovaj slučaj u Jajcu može izazvati neželjene posljedice i narušiti ionako krhke međuvjerske i međunacionalne odnose, ne samo u Jajcu nego i u cijeloj ovoj državi", dodaje se u priopćenju. Crkva sv. Marije sa zvonikom Sv. Luke reprezentativan je primjer europskih arhitektonskih stilova romanike, gotike i renesanse. Izgrađena je u 12. stoljeću i do propasti Bosanskoga hrvatskog kraljevstva (1463.) bila je franjevačka crkva. Dolaskom Osmanlija u taj dio Bosne i hrvatski kraljevski grad Jajce, osvajači i agresori oteli su katolicima crkvu, prisvojili ju i pretvorili u džamiju. I sada bi ju opet oteli sljedbenici turskih osvajača.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/08/toranj_luka.jpg
Franjevačka crkva sv. Marije u Jajcu
 
• »U nešto više od mjesec i pol na području Sarajeva u četiri športske kladionice došlo je do požara u ranim jutarnjim satima«, piše Dnevni avaz (https://avaz.ba/kantoni/sarajevo/506255/u-mjesec-i-po-izgorjele-cetiri-sportske-kladionice-u-sarajevu-ni-za-jedan-pozar-jos-nije-saopcen-uzrok). U jednoj kladionici postavljen je požar 5. lipnja, 17. lipnja požar je zahvatio drugu kladionicu, treća je zapaljena 21. lipnja, a četvrti požar u četvrtoj kladionici postavljen je 29. lipnja ove godine. »Ni za jedan požar dosad nije utvrđen uzrok iako se sumnja na namjerne paljevine«, piše Dnevni avaz. A i nikada ne će otkriti počinitelje, jer su ove športske kladionice u vlasništvu Hrvata!
 
• Na portalu Glasa Istre iz Pule čitam o ljudima o kojima se piše. Tu su u žarištu događanja SDP-ov vijećnik Siniša Gordić, puljski gradonačelnik Boris Miletić, vijećnica HSU-a Radenka Ognjenović, vijećnica Bruna Jovanović iz IDS-a, pročelnik Aleksandar Matić…, a o njima pišu novinarke Borka Petrović, Duška Palibrk, Mirjana Vermezović Ivanović, Vanesa Begić…, novinari Zvjezdan Strahinja, Milan Pavlović, Bojan Žižović, Zoran Angeleski… Upravo je taj Zoran Angeleski ugodno ćaskao s Radom Šerbedžijom o svemu pomalo, pa i o njegovu ocu Jovanu (https://www.glasistre.hr/kazaliste/rade-serbedzijamoj-otac-je-bio-uzasno-posten-covjek-ali-do-svoje-103-godine-zivota-nije-pogledao-niti-jedan-moj-film-nikada-nisam-imao-tremu-ali-sam-zbog-hamleta-kolabirao-593884 ). » S Ulyssesom ste već 19 godina na Brijunima. No, za vrijeme Tita tamo su se donosile dalekosežne odluke koje su određivale sudbinu naroda ovih prostora. Među takvima bila je i smjena čelnika Udbe Aleksandra Rankovića 1966. godine. Iako je donijela liberalizaciju društva, bar par godina, u vašem obiteljskom slučaju imala je negativnu, egzistencijalnu posljedicu – u pratećoj čistki šefova policije stradao je i vaš otac«, pita Zoran, a Rade odgovara: »Moj otac nije bio neka značajna figura; bio je jedan od tih načelnika SUP-a u bivšoj Jugoslaviji, ali tada su bez ikakve krivnje svi načelnici SUP-a bili smijenjeni. Bio je to obračun s cijelom službom, ne s pojedincima, koji u toj aferi nisu imali nikakve veze s Rankovićem. Moj je otac bio užasno pravedan i moralan čovjek. Kad je poslije toga otišao u mirovinu, inercijom su mu nudili šefovi grada, jer su ga voljeli i poštovali, bio je poštovan čovjek u Vinkovcima, a bio je mlad, nudili su mu da bude direktor kožare, najveće tvornice u Vinkovcima. A on im je rekao: "Izvinite gospodo, pa zar nema nekih mladih ljudi koji su završili tehnološke kemijske fakultete, koji bi to trebali raditi? Ja o tome pojma nemam". Moj je otac bio takav, jako pravičan čovjek i nije želio poslije toga sudjelovati ni u čemu. Otišao je u mirovinu i bavio se ribolovom. Svaki je dan odlazio u ribolov«. U nastavku ga je Angeleski priupitao što mu je dom, aludirajući na njih manjince koji su se od 1944. skrasili u Istri: »Što je vama dom? Surađivali se s pokojnim Goranom Stefanovskim, a on je rekao da je dom tamo gdje boli«, a Šerbedžija mu je odgovorio: »Meni je najbliža misao da je dom tamo gdje potpaljuješ ognjište svojoj familiji, tamo gdje praviš objed za svoju ženu i djecu«.
 
• Gledam katarsku televiziju pod nazivom Al Jazeera, čiji je vlasnik "Islamska Republika Iran", i slušam novinarku Martinu Kiseljak kako izvješćuje iz Srba. To je ona donedavna novinarka HRT-a koja je za obveznicu u vijestima rekla »obaveznica«. Nakon toga na portalu Al Jazeere (http://balkans.aljazeera.net/video/dan-ustanka-ometan-ustaskim-pozdravima-pravasa) čitam: »Dan ustanka ometan ustaškim pozdravima pravaša. U Hrvatskoj je u mjestu Srb, u blizini Gračaca, obilježen Dan ustanka. Proslavu već godinama organiziraju Savez antifašista i Srpsko narodno vijeće, u sjećanje na dan kad su Ličani 1941. digli ustanak zbog mnogobrojnih ustaških zločina u tom kraju. No, vanparlamentarna Autohtona hrvatska stranka prava, željela je organizirati protuprosvjed u Srbu, jer tvrde kako su se ondje dogodili četnički zločini. Policija nije pustila pravaše da organizirano uđu u Srb, pa su neko vrijeme blokirali magistralu, a nakon toga policija ih je u samom mjestu spriječila da dođu do spomenika«. Nije najjasnije je li autorica ove vijesti iz zločinačkoga Srba M. Kiseljak ili neki drugi suradnik ili urednik ove perzijske promidžbene televizijske kuće.
 
• Najavu četničkog derneka u Srbu ovako su najavili negatori svega hrvatskoga s portala Autograf (https://www.autograf.hr/subota-27-7-srb-12-sati-dan-ustanka-naroda-hrvatske/): »Spomenik ustanku naroda Hrvatska u Srbu. Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske pozivaju vas na obilјežavanje Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu u subotu, 27. jula, s početkom u 12 sati u podnožju Spomenika ustanku. Na narodnom zboru u Srbu govorit će Milorad Pupovac, saborski zastupnik SDSS-a, Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH i Rajka Ranđelović, donačelnica općine Gračac i predsjednica VSNM Zadarske županije. Uz podršku fondacije Rosa Luxemburg iz Beograda, u Srb dolazi i Martine Renner, zastupnica Die Linke-a iz Bundestaga. U podnožju Spomenika ustanku nastupit će Zbor praksa iz Pule i Naša pjesma iz Beograda. Podsjetimo, nakon tjedana izloženosti ustaškoj represiji, stanovništvo ličkog kraja 27. jula 1941. odlučilo je podignuti ustanak. Ustanak je buknuo koordinirano, s obje strane gornjeg toka rijeke Une, na teritoriju jugoistočne Like i jugozapadne Bosne i u roku od nekoliko dana ustanici su uspjeli osvojiti područje od Drvara, Glamoča, Bosanskog Grahova do Donjeg Lapca i Srba. Sve do raspada Jugoslavije, Dan ustanka u Srbu obilјežavao se kao dan početka antifašističkog ustanka u Hrvatskoj. Iako više nije državni praznik, danas se taj dan obilјežava u slavu antifašističke borbe kao reakcije na sustavnu represiju za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske«. Sve laž do laži.
 
• »Odista je sramotno što Hrvatska država nema volje da jednom zauvijek zabrani taj četnički dernek u Srbu, na kojem kojekakvi "povjesničarski" falsifikatori, "borci" NOB-a rođeni 1958. i kriptočetnici izjednačavaju Oluju, koja je oslobodila Domovinu i prekinula agresiju, s četničkom hajdučijom protiv Hrvatskog naroda, obilježenom masovnim i nezamislivim zločinima. Pa ako je to bio početak ustanka pod partizanskim vođstvom, tko je to onda ubio organizacijskog sekretara KP Hrvatske Oreškovića? Pa, četnici, u uniformama s crvenom zvijezdom, jer je Orešković bio Hrvat kojem su Srbi pjevali da "Srpska majka, roda Hrvatskoga". To im je smetalo i onda, kao što im smeta i danas. Ni s kakvom Hrvatskom se oni pomiriti ne mogu, i otuda sve zamjene teza, laži i obmane«, ovako u komentaru u Novome listu piše Miha Argus, http://novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Danas-se-obiljezava-Dan-ustanka-u-Srbu-Goldstein-ga-usporedio-s-Olujom-I-tamo-je-bilo-zlocina, a ovako Zvonimir Horvat na istom tom riječkom mediju: »Ono što se je u Srbu dogodilo 1941. isto to se je ponovilo i 1991. godine – srpski ustanak protiv stvaranja bilo kakve hrvatske države. Četnici i partizani su u Srbu 1941. godine zajedničkim snagama pobili hrvatsko stanovništvo među kojima je bilo i 37 članova obitelji Ivezić, uključujući i maloljetnu djecu koji su mučeni, pobijeni i bačeni u jame, a lokalnom svećeniku Jurju Gospodnetiću iskopali su oči, oderali mu kožu, nabili ga na kolac i pekli ga na ražnju kao prasca. To je bio taj slavni "antifašistički" ustanak u Srbu koji smo mi Hrvati bili prisiljeni slaviti 50 godina u Velikoj Srbiji tzv. Jugoslaviji. Slavili smo partizansko-četničke zločine nad vlastitim hrvatskim narodom. Kad su Srbi 1991. pod crvenom zvijezdom petokrakom i kokardom klali Hrvate u Vukovaru vikali su kako se bore protiv fašizma i ustaša. Pametnom dosta. A naši izdajnici komunisti tzv. antifašisti slave skupa sa Srbima te "ustanke naroda" gdje se kao bore protiv fašizma jer ne mogu drugačije opravdati svoje zločine koje su počinili protiv vlastitog hrvatskog stanovništva u ime "bratstva i jedinstva" sa Srbima«. Nakon ova dva komentara nema potrebe nešto dodavati. Komentatori su sve važno rekli. A na Franji Habulinu, Miloradu Pupovcu, Peđi Grbinu, Ratku Maričiću, Zoranu Pusiću, Jurici Pavičiću, Anki Mrak Taritaš, Robertu Bajrušiju i sličnima je da se (po)srame. I već jednom prestanu s lažima.
http://www.ktabkbih.net/files/image/Foto_Vijesti/2019/14/turnir/06.jpg
• U razgovoru za Jutarnji list (https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/veliki-razgovor-s-mirom-kovacem-i-dalje-cvrsto-stojim-iza-izjave-da-je-hdz-u-potrebna-rekonstrukcija/9176312/) Miro Kovač je pojasnio što je mislio kada je tražio da se i HDZ rekonstruira. Po njemu to znači da HDZ »treba obnoviti«, jer je »rezultat na europskim izborima pokazao da je HDZ u odnosu na parlamentarne izbore 2016. godine izgubio gotovo trećinu svojih birača«, što je točno, ali je još točnije i opasnije po Andreja Plenkovića kada Kovač s pravom ustvrdi: »Bio je to dosad najlošiji izborni rezultat HDZ-a na nacionalnoj razini u njegovoj povijesti. Za pobjedu na nadolazećim izborima potrebna je očito promjena politike HDZ-a. Zato su naši članovi u velikom broju i pozdravili moju izjavu«. Slažem se i s Kovačevom tvrdnjom kako nema razlike između Plenkovićeve "konsolidacije" s Kovačevom "rekonstrukcijom", jer to je ustvari isto.
 
• Ovako Ivo Goldstein govori o Srbu: »Istina je da je došlo do represalije ustanika, koji tada još nisu bili partizani, a ni četnici u pravom smislu riječi, jer se njihova diferencijacija kasnije dogodila. Međutim, te represalije su poznate u historiografiji, o njima su pisali partizanski komandanti kao Gojko Polovina. Znalo se da je došlo do osvetničkih akcija u kojima su stradali civili, u Boričevcu, Brotnji, a najviše početkom rujna u Kulen Vakufu. O tome ili saznavalo iščitavanjem između redaka ili gotovo nikako«. Blagi napredak!
 
• Povjesničar Mario Jereb govori nešto drukčije, ne samo kao sin Jere Jareba (Prvić Šepurine, 3. V. 1922. – Charlottesville, Virdžinija, SAD, 20. XI. 2017.), koji je morao 1945. pobjeći iz Hvatske, nego i zato što je školovan na Zapadu i manje je opterećen stanjem između Hrvata koji su željeli Hrvatsku i 1918., i 1941., i 1945., i 1991. godine. »Neuspjeh partizanskih zapovjednika da kontroliraju pobunjenike bio je sveden na minimum u kasnijoj historiografiji, pogotovo zato što su pojedinci koji su bili na četničkoj strani 1941. prešli u partizane do kraja rata, što je rezultiralo izgradnjom herojskog ustanka i utišavanjem zločina koji su ga pratili«. Ivo Goldstein oponira Jarebu da ustanak u Srbu nisu organizirali ni vodili četnici, »iako su neki njihovi pristaše u ustanku marginalno sudjelovali i počinili zločine«, dakle, bez ikakvoga dokaza. Po njemu, sinu Slavka Goldsteina, četnički pokolj Hrvata u Srbu i okolici u Lici ljeta 1941. bio je »simbioza životne ugroženosti srpskog stanovništva kojem je prijetio ustaški genocid i energične revolucionarnosti organiziranih komunista i njihovih sljedbenika«. Ovim riječima Goldstein junior je rekao sve. Ali, ne! Ove su njegove pretumbacije bez bilo kakvoga utemeljenja njemu samo poslužile da laže dalje i da i dalje nastavi sa sotoniziranjem Hrvata tako što izjednačava četnički pokolj Hrvata 27. VII. 1941. s opravdanom vojnom i redarstvenom akcijom Hrvatske vojske, Hrvatske policije i hrvatske države 5. VIII. 1995. da oslobodi hrvatske zemlje i prostore od srpske i srbijanske agresije. I sada dolazimo do biti, do istine, do onoga što je najvažnije. »Nacionalistički orijentirani Srbi organizirali su takozvanu srpsku skupštinu u Srbu 25. srpnja 1990., gdje su izdali Deklaraciju o suverenitetu i autonomiji srpskog naroda, jedno od djela koje je potaknulo pobunu hrvatskih Srba protiv Zagreba«, piše u vijesti Hine 2019., gdje navodno citiraju riječi povjesničara Vjerana Pavlakovića i Davora Paukovića. Svi oni ne će priznati da je tzv. ustanak u Srbu bio genocidni četnički plan za istrjebljenje Hrvata u Lici.
 
• "Ćirilica je sve manje u upotrebi", govori ovih dana srbijanski ministar kulture i informiranja Vladan Vukosavljević, pa je zato njegovo ministarstvo – u cilju »očuvanja i razvijanja srpskog jezika kao dijela srpskog kulturnog naslijeđa i njegovanje jezične kulture« – pokrenulo akciju pod nazivom "Njegujmo srpski jezik" sa ciljem "jačanja statusa ćiriličnog pisma". Njegovo ministarstvo podnijelo je vladi inicijativu za usvajanje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službenoj uporabi jezika i pisama čiji je cilj "bolje reguliranje statusa ćirilice" (http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/16/kultura/3604524/vukosavljevic-cirilica-osnovno-identitesko-obelezje-naroda.html).
 
• U Sarajevo je skoknuo mostaš Vlaho Orepić. Došao je kao osnivač nove političke stranke koja se zove Nova politika Vlahe Orepića. Razgovarao se i s daidžom Željko Komšićem i prema službenom priopćenju nakon sastanka, istaknuta je "potreba obnove razgovora" u cilju "rješavanja otvorenih pitanja dviju zemalja, s naglaskom na rješavanje o razgraničenju na moru". U nastavku priopćenja piše da su se »sugovornici složili o činjenici da je neosporno pravo Republike Hrvatske da izgradnjom Pelješkog mosta infrastrukturno poveže dijelove svoga teritorija, ali uz neophodnost rješenja razgraničenja na moru između dvije suverene i prijateljske države, odnosno uz uvažavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, tj. bez ugrožavanja svih prava koja joj pripadaju prema Konvenciji UN o pravu mora«. Ako je na to pristao ovaj donedavni prvi pandur u Hrvata iz Ploča, onda s njime nešto nije u redu.
 
• Iz Ankare stiže nova najava da će Turska oružano napasti sirijske Kurde. To je najnovije izazivanje Amerikanaca oko njihove "sigurne zone" u Siriji. Ovo bi bila treća turska vojna agresija na sirijske Kurde. Ankara kaže da SAD blokira napredak u uspostavi takve zone i traži od Washingtona da raskine veze s Kurdskom radničkom partijom (YPG).
 

Marijan Majstorović

Povezane objave

Beogradski incident koji nitko nije vidio!

HF

Silovanja – dio ratne strategije agresije Srbije, Crne Gore i JNA na Hrvatsku

HF

Plenković je u Kninu poništio Domovinski rat

HF

Situacija oko prebendara je čista!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više