Hrvatski Fokus
Hrvatska

Prema Ustavnom sudu manjine su povlaštene

Sabor, Vlada i HDZ ne dužni su primijeniti odluku Ustavnoga suda

 
 
Zadnjim promjenama i izbornog zakonodavstva u vrijeme vladavine Ive Sanadera broj zastupnika iz redova manjina povećan je na šest, kao nigdje u Europi, a broj zastupnika dijaspore smanjen je na tri, čime je HDZ sam nesebično posjekao jednu od bitnih grana na kojima sjedi. Hrvatski svjetski kongres je, da bi popravio štetu, ovih dana na zasjedanju u Mostaru zatražio povratak na šest zastupnika dijaspore u Saboru, ali sa slabim izgledima da se to i usvoji.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/08/Court-640-rfi.ro_.jpg
Poznata i zbog svoje iskrenosti višestruko suspendirana TV novinarka Karolina Vidović Krišto na svom je Facebooku, kad već ne može na televiziji, upozorila na odluku Ustavnog suda otprije osam godina, kojom je jedanaestu i dvanaestu izbornu jedinice, tj. one koje se odnose na biranje manjinskih zastupnika i zastupnika iz tzv. dijaspore, ovaj sud proglasio neustavnima. U toj odluci piše: "Ustavni sud utvrđuje da Ustav ne dopušta unaprijed jamčiti i određivati broj zastupničkih mjesta za bilo koju manjinu po bilo kojoj osnovi (nacionalnoj, etničkoj, jezičnoj, spolnoj, dobnoj, obrazovnoj, strukovnoj, imovinskoj i drugo) u okviru općeg izbornog sustava." Kako tada, tako i danas. Prošla su, kako upozorava ugledna kolegica, dva izborna ciklusa, a obje sporne izborne jedinice i dalje postoje. Ni Sabor ni Vlada niti vladajuće stranke ne osjećaju potrebu primijeniti odluku Ustavnog suda.
 
Ali se zato sada inzistira na primjeni zadnje odluke Ustavnog suda, kojom je samo bačena nova jabuka razdora, o uvođenju ćirilice u Vukovaru, kojim se pismom ni sami tamošnji Srbi nisu služili. Ustavni je sud tako odlučio jer je to Vlada tražila nastojeći kupiti varljivu lojalnost SDSS-a. Nešto s tim Ustavnim sudom nije u redu. Pružio nam je, ne samo u slučaju Vukovara, više primjera (na primjer oko tumačenja referendumskih inicijativa) kako on djeluje kao produžena ruka izvršne vlasti i stranačkih interesa, služi, između ostalog, i za zbrinjavanje isluženih stranačkih kadrova.
 
Aktualni sastav Ustavnog suda je rezultat trgovačkih sporazuma dviju najjačih stranaka pa se ne može od sudaca u tom sudu koji demonstriraju svoju nekompetentnost, pristranost i ovisnost, očekivati nekakav autoritet i nezavisnost. Oni su samo slijepi sluge svoje partije koja im je omogućila nezaslužene visoke položaje. Zbog toga je ideja Miroslava Škore, vrlo ozbiljnog kandidata za predsjednika države, koji predlaže da suce Ustavnog suda (a dobro bi bilo i glavnog državnog odvjetnika) predlaže predsjednik države, sasvim umjesna. Bolje on nego šefovi dviju stranaka, jer predsjednik ipak ima neposredni izborni legitimitet i nije prisiljen ni s kim se pogađati.
 

Josip Jović, https://www.slobodnadalmacija.hr/misljenja/ad-hoc/clanak/id/616681/ustavni-sud-kako-kad-i-kako-za-koga

Povezane objave

Povratak Ocu

HF

Nema Savjeta bez Očenašeka

HF

I IDS-ovci moraju poštivati hrvatske zakone

HF

Zahvala Lovasa Hrvatima u BiH

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više