Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Smrt Francesca Saverija Borrellija

Odlazak slavnoga talijanskog državnog odvjetnika

 
 
Talijanski državni odvjetnik Francesco Saverio Borrelli, koji se proslavio u istragama protiv političke korupcije 90-ih, umro je u dobi od 89 godina. Borrelli je umro u bolnici u Milanu. Njegovo tijelo bilo je izloženo javnosti. Državni odvjetnik Francesco Greco naglasio je da je Borrelli "stvorio povijest".
Slikovni rezultat za Francesco saverio borelli
Borrrelli je bio vodeći istražni sudac u velikoj pravosudnoj istrazi protiv političke korupcije 90-ih koja ja razotkrila široko rasprostranjenu korupciju u talijanskoj politici premreženoj tijesnim vezama političara i gospodarstvenika, ali je i pomela sa scene neke političke stranke. No dok su mnogi Talijani veličali istražne suce, među kojima je bio i Antonio Di Pietro, kao junake, ljudi koji su bili obuhvaćeni istragom tvrde da je to bio politički motiviran križarski rat. Talijanski predsjednik Sergio Mattarella odao je počast Borrelliju u subotu kazavši da je bio čovjek koji je odano služio zakonu i domovini.
 
Kritičari su bili mnogo oštriji. "On je predvodio državni udar", rekao je Craxi, sin bivšeg premijera Bettina Craxija, kako su prenijele talijanske novinske agencije. Craxi je pobjegao iz Italije 1994. budući je protiv njega pokrenuta istraga te je osuđen u odsutnosti i umro je 2000. godine u samonametnutom egzilu. Kako je operacijom srušen stari poredak, medijski mogul Silvio Berlusconi ušao je u politiku te je izabran za premijera 1994. No njegov uspon na vlast samo je pogoršao sukob između sudstva i političara, a Čiste ruke počele su istraživati golemo Berlusconijevo poslovno carstvo. U slavnom govoru pri odlasku u mirovinu 2002. Borrelli je pozvao istražne suce i suce na "otpor, otpor, otpor", aludirajući na talijanskog generala u govoru vojnicima u kritičnoj fazi Prvog svjetskog rata.
 

Darko Kovačić

Povezane objave

Srbija je živjela i živi u mitovima

HF

ROTHSCHILDI – Misteriji najutjecajnije svjetske obitelji još traju

hrvatski-fokus

Kina povukla svoje obveze o promjenama

HF

Erdogan forsira nasilje

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više