Hrvatski Fokus
Društvo

Sjene Hiroshime

Toplina je bila toliko jaka da su tijela iščezla a ostale su samo sjene

 
 
Svjedočanstvo onog što se dogodilo su „sjene onog što bijaše“koje je izazvala atomska eksplozija (6. kolovoza 1945.).Kada je toplina bombe zahvatila jednu osobu koja se nalazila blizu zida tijelo osobe je „zaštitilo“ zid. Tako ono što se vidi na slici predstavlja dio zida koji nije spaljen. Strašna toplota bombe je promijenila boju zida, pločnika i konstrukcije a tijelo je izbacilo  dio toplote stvarajući ono što izgleda kao sjena. Osoba je mrtva, strašno, ali njena slika je ostala da nas podsjeti koliko je eksplozija bila strašna.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/08/maxresdefault.jpg
Sjene Hirošime – Nestala su tijela ali su ostale sjene. Muzej atomske bombe Nagasaki: Sjene koje su ostale nakon atomske eksplozije.Akiko, jedna preživjela, tvrdi „ ova hrpa ruševina i spaljena zemlja bila i jest Hirošima ali ne uspjevam da je nađem, izgleda mi da nisu tamo gdje jesu“. Akkiko tvrdi „da je vidjela stotine ljudi kako se bacaju u rijeku i kako umiru spaljenu jer umjesto da ih je voda gasila voda ih je palila.“
 
Toplina je bila tolika da su nestala tijela a ostale su sjene: ovo je sjena ruke na staklu, zatim zdjelica i noga čovjeka koji je sjedio.“ Ovo je izložba Mari Shimura, lijepe gospođe, koja je ekspert i koja više od dvadeset godina sakuplja predmete žrtava, njihove povijesti i izlaže ih: jedan bijeli ranac koji je umrljala crna kiša, nokti na kojima je još uvijek zemlja koju su grabili, poderana košulja, prameni kose koje je „mostrum“ izčuapao s glave.Slavni origami male Sadako, termosica, tricikl djeteta od tri godine kojeg je otac sahranio zajedno s djetetom, jedna iščupana trula ograda iz Miako i Kengo sat koji se zustavio na 8 i 35, vrijeme u kojem je Paul Tibbets, zlokobni krvnik od 29 godina, bacio atomsku bombu Little boy.
 
Prvi japanski znanstvenici koji su stigli par tjedana nakon eksplozije zamijetili su da je bljesak bombe progutao boju cementa. Na nekim mjestima bomba je ostavila znakove koji odgovaraju sjenama obasjanih predmeta. Na primjer: eksperti su našli sjenu koja se projicirala s kupole palače Gospodarske komore na krov palače. Nalaze se također i konture ljudskih tijela na zidovima kao negativi fotografije.U središtu eksplozije, na mostu koji se nalazi blizu Muzeja znanosti jedan čovjek sa svojim kolicima postao je besmrtan na tako vjernoj sjeni da pokazuje trenutak eksplozije koja ih je oboje razorila. Čovjek je bičevao konja.
 

Cosmin Snow, http://www.high5magazine.it/ombre-di-hiroshima-bomba-atomica/

(s tal. prevela prof. Kornelija Pejčinović)

Povezane objave

AFORIZMI – Nakon Ćorića Vidić

hrvatski-fokus

Hadrijanovi memoari Marguerite Yourcenar

HF

Nuklearno-kemijsko-biološki rat

HF

MUDROSITNICE – Raduj se životu svaki sat i dan

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više