Hrvatski Fokus
Uvodnik

Srbin Pupovac nikada se ne će ispričati

Hrvatima nisu problem Srbi i Srbija, Hrvatima su problem odnarođeni Hrvati

 
 
• »Kao patriot ne bih htio da ova zemlja doživi iskustvo jednog pokušaja stvaranja hrvatske države u XX. vijeku. Taj pokušaj kolabirao je u sramoti jer je bio utemeljen na mržnji prema Srbima. S današnjom opsesivnom mržnjom prema Srbima Hrvatska je na istom putu«, rekao je Milorad Pupovac na konferenciji za medije njegova velikosrpskog SDSS-a, a prenio beogradski Blic (https://www.blic.rs/vesti/svet/hrvatski-indeks-kako-je-pupovac-danasnju-hrvatsku-uporedio-sa-ndh-i-zasto-je-u-pravu/zpfense) s ovim naslovom: Hrvatski Index: Kako je Pupovac današnju Hrvatsku usporedio sa NDH i ZAŠTO JE U PRAVU. Da, Blic je samo ponovio ono što je prethodno napisao Index (https://www.index.hr/vijesti/clanak/kako-je-pupovac-danasnju-hrvatsku-usporedio-s-ndh-i-zasto-je-u-pravu/2110707.aspx). »Hrvatski« Index! Vojislav Mazzocco je u Indexovom članku još ustvrdio: »Na žalost Hrvatske, ali i na radost nekih Hrvata, Pupovac je u pravu«. U nastavku Mazzocco je napisao i sve ovo što je uglavnom u Hrvatskoj prešućeno u onim glavnim hansa-styria-prisavskim medijima:
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/08/milorad-pupovac1.jpg
Milorad Pupovac
 
»U Republici Hrvatskoj ne postoje rasni zakoni kakvi su postojali u NDH. Za njima nema potrebe. Srba nema dovoljno da bi se zbog njih pisali posebni zakoni. Postoji, međutim, mržnja. U XXI. stoljeću nije potrebno osnivati koncentracijske logore da bi se istrijebio jedan narod. Dovoljno je iz dana u dan poticati i podgrijavati mržnju, tolerirati nasilje, proglašavati organizirane napade izoliranim incidentima, praviti se blesavim žmireći pred očitom atmosferom ili klimom, kako vam drago, mržnje prema cijelom narodu. Toleriranjem nasilja ono malo preostalih Srba prisiljava se da više ni svojoj djeci ne kažu da su Srbi i da se ili odsele, ili asimiliraju. To ni na koji način nije različito od Budakovog pokrštavanja trećine i protjerivanja trećine. Dobar dio toga je već odrađen. Ne treba u XXI. stoljeću šef države nositi titulu poglavnika, dovoljno je naći nešto malo razumijevanja za Antu Pavelića ili stavljati u kontekst njegov poklič Za dom spremni. Država koja na bilo koji način i na bilo kojem mjestu ima razumijevanja za ustaški poklič, nedvojbeno sama sebe identificira s ustaškom NDH. Priče o HOS-u i njegovoj ratnoj ulozi samo su priče jer HOS se tako nazvao upravo zbog NDH i za svoj moto je uzeo ustaški poklič upravo zbog NDH. Da si ne lažemo, vodstvo Hrvatske stranke prava osnovalo je stranačku miliciju pomoću koje je željelo oživiti ustaški režim. Zato je Milorad Pupovac u pravu kada kaže da se boji da je današnja Hrvatska na istom putu kao NDH. U posljednjih pet godina ustaštvo je normalizirano uz blagoslov politike. Na ustaštvo koje se valja ulicama svi glavni faktori hrvatske politike ili blagonaklono gledaju, ili se pretvaraju da ne postoji. Od predsjednice koja je ne tako davno poručivala da oni kojima se u Hrvatskoj ne sviđa mogu otići i Srbe optuživala da provociraju nasilje, samim svojim postojanjem valjda, do premijera koji se izvlači na različite kontekste ustaških simbola. Nažalost, Pupovac je u pravu, ali njegova izjava izazvat će još više mržnje. Paradoksalno, napadat će ga najviše oni koji otvoreno ili poskrivećki, pokvareno, potiču mržnju ili oživljavaju NDH. Takva je priroda hrvatske politika i društva. Oni koji baš žele NDH ili se otvoreno pozdravljaju ustaškim pokličem, podići će se na zadnje noge i arlauknuti zbog Pupovčeve kvalifikacije jer oni bi bili ustaše u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, ali ne bi da se to tako i kaže. Srame se i boje samih sebe pa se skrivaju iza domoljublja umjesto da otvoreno kažu da su fašisti. Pupovčevoj konstataciji bi se trebali radovati jer je rekao upravo ono što žele, ali svejedno će ga napasti…« Toliko od Vojislava Mazzocca i Indexa, i sada postaje bespredmetno napadati jednoga Pupovca i tamo neke Đukanoviće, Vuline, Dačiće, Vučiće, Milakoviće, Dodike… Svi su oni ništa prema lažima i mržnji od Mazzocca iz Indexa, istoga onoga Indexa kojemu su ne tako davno hrvatske vlasti oprostile višemilijunske dugove.
 
• Srbin Milorad Pupovac je izrekao brojne optužbe i laži na račun Hrvatske, Hrvata, hrvatskih branitelja, Katoličke Crkve… Najgora optužba je izjednačavanje suvremene Hrvatske s NDH, što nije mogao prešutjeti niti dobrano dezorijentirani Andrej Plenković. Iako nije Pupovac izravno spomenuo svoga koalicijskoga šefa Plenkovića, što ne znači da nije i na njega mislio. Nakon malo duljeg čekanja Plenković je najprije organizirao sastanak čelnih ljudi HDZ-a nakon kojega je poručio Pupovcu da neka »ne pridonosi polarizaciji«. Poslije sastanka u središnjici stranke Plenković je pomirljivo govorio kao da je Pupovac načeo temu o kamilici i jaglacima, a ne da je ustvrdio da je današnja Hrvatska gora od NDH. Plenkovićeve riječi kako se on zalaže za politiku »u kojoj će se sve manjine koje žive u Hrvatskoj osjećati dobro i sigurno« nimalo nisu prestrašile Pupovca i njegove nalogodavce u Beogradu. Naprotiv, nakon takvih Plenkovićevih pomirljivih riječi prestrašio se je većinski hrvatski narod jer se osjeća nezaštićenim u konkretnom organiziranom velikosrpskom napadu na Hrvatsku.
 
Kako je Pupovac nastavio po starome memorandumskome konceptu Plenković je – po velikoj vrućini – skoknuo 286 kilometara do Osijeka i u Brijestu, nakon otkrivanja spomenika Žarku Kaiću, odakle je ponovno poručio čelniku SDSS-a da mu ne čini probleme. Plenković je ponovno bio pomirljiv iz čega se može izvući zaključak kako nije sposoban boriti se za hrvatske interese i kako mu je vlast draža od hrvatske nezavisnosti. Ne riješiti se sada "usluga" bahatoga i oholog Pupovca znak je slabosti i kompromiserstva. Kako se Pupovac nije posuo pepelom i ispričao i Plenkoviću i svekolikom hrvatskom narodu – a siguran sam da nikada niti ne će – predsjednik Vlade je u četvrtak ponovio svoju pomirljivost riječima: »Uspoređivati današnju Republiku Hrvatsku sa NDH je nedopustivo. Moderna Hrvatska nema nikakve veze sa NDH« i dodao ono što nikada ne bi izrekao da ga Pupovac nije doveo u ovu tešku situaciju: »Ona je utemeljena na Domovinskom ratu i demokratskim procesima. To su temelji moderne Hrvatske i ovo je zemlja koja je ugledna u međunarodnoj zajednici. Naš međunarodni položaj nikada nije bio snažniji nego što je sada«, jer on zasigurno misli poput Stipe Mesića, Bude Lončara, Franje Habulina i sličnih "antifašista" da su Hrvatsku stvorili jugopartizani progonima i ubijanjima od Bleiburga, preko Križnih putova, pa sve do 1990. godine.
 
Što nakon svega reći? Pupovac samo govori ono što već desetljećima Srbija i radi i govori, a to je negacija postojanja svakoga oblika hrvatske državnosti. Postavlja se i pitanje zašto je baš sada došlo do eskalacije tzv. navijačkoga nasilja u okolici Knina ili zašto se je baš sada u medije gurnuo tamo neki Srbin povratnik Dobrivoje Arsić iz okolice Rijeke? Nimalo slučajno. Ovim se medijskim potpaljivanjem tzv. milenijske ugroženosti Srba od strane Indexa i njemu sličnih nekrofilskih medijskih septičkih jama u Hrvatskoj, kao i do u sitne detalje organiziranom medijsko-političkom paljbom iz Srbije, Pupovac se našao kao najpogodnija osoba čija braća i njihovo potomstvo već 24 godine žive i djeluju u Srbiji, što znači da on samo vraća dugove "majčici Srbiji". Svakoga normalnoga Hrvata zanima kako će se završiti ova pupovčijada o "vekovnoj ugroženosti Srba". Nikako! Pupovac se nikada dosad nije ispričao niti za sudioništvo u smrti dr. Ivana Šretera, kao i zbog brojnih izgovorenih laži poput one o izmišljenom pokrštavanju »srpske dece« tijekom srbočetničke agresije na Hrvatsku, pa se ne će ispričati niti sada. Što se mene tiče, nikada se ne treba ispričati. Meni nije problem Pupovac i manjinski Srbi u Hrvatskoj. Meni i svim drugim hrvatskim "građanima" problem su potkupljivi hrvatski političari koji su izglasali nakaradni izborni sustav prema koje jedan Pupovac već godinama maltretira cijelu Hrvatsku i ugrožava njezine temelje.
 
• Srbin Dobrivoje Arsić, koji živi u Viškovu ponad Rijeke, na dolasku na parkiralište pred zgradom u kojoj živi zatekao je parkirani automobil na mjestu na kojemu on obično parkira. Zatražio je od susjeda, kod kojega je bio vlasnik tog automobila, da ga premjesti, ali je on to odbio pa se Arsić parkirao ispred tog automobila, pišu mediji. To pokazuje da je povratnik Dobrivoje sve samo ne dobar. Prisvojio je parkirno mjesto koje nije njegovo i godinama je provocirao dok nije dobio batina. Narodski bi se reklo, dobio je što je i zaslužio. Iako je Dobrivoje provokator, danima ga je branila protuhrvatska medija. Sve dotle dok se nije oglasila riječka Armada, skupina organiziranih navijača Rijeke koja, za razliku od riječke politike i medija, diše hrvatski. Čestitka Armadi! A da nije bilo ovoga incidenta oko Dobrivoja Arsića ne bismo saznali kako su u Rijeci SDP-ove vlasti poslije oslobođenja Hrvatske od velikosrpske agresije gradile stanove za Srbe povratnike. U jednom od takvih stanova živi i Arsić, i kako čujemo, nije s njime zadovoljan. Ako i sada nije zadovoljan, pa zašto se je onda i vratio iz Srbije.

Милорад Пуповац:

Сумњамо у веродостојност пописа у Хрватској

 
• Nisu se osilili samo hrvatski Srbi, poput Milorada Pupovca, Dobrivoja Arsića, Dejana Jovića ili Rade Borić, sve su bezobzirniji u rušenju hrvatske države i bivši jugokomunisti, prije svih Budimir Lončar. Naime, dosad se je 'crni Budo' skrivao na zagrebačkome Kaptolu centru i sastajao sa svojim istomišljenicima, ali i rijetko nastupao u javnosti. Ovaj bivši jugoslavenski političar i diplomat koji se tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku 1991. u UN-u izborio za embargo "svojoj" Hrvatskoj – sve u cilju da nas Srbija i JNA lakše pokore i pobiju – posjetio je ovih dana Rudušu kod Sinja, i zajedno s neuništivim političkim kameleonom i primitivcem Stipom Mesićem i na tzv. obilježavanju obljetnice Prvoga splitskog i solinskog partizanskog odreda izrekao bezbroj laži. Umjesto da se pokrije po glavi, zbog (ne)izravne odgovornosti za smrt nenaoružanih hrvatskih branitelja u jeku najžešće srbijanske agresije na Hrvatsku i hrvatska područja u BiH, 95-godišnji Lončar nam još docira. On, koji je 1991. potpomogao srbijanski fašizam, sada, 28 godina kasnije, optužuje Hrvatsku za "fašizaciju" i "ustašizaciju". Iako sam svjestan mnogih prepreka za provedbu lustracije 1991., 1995. ili 1998. godine, sada ju zazivam, ponajprije iz higijenskih razloga. O primitivcu Mesiću i onome što je ponovno u Ruduši izrekao o "seronjama" ne treba riječi trošiti.
 
• U Hrvatskoj je u 2017. godini bilo 25 evidentiranih slučajeva zločina iz mržnje, dok je u Slovačkoj istih »zločina iz mržnje« bilo 34, u Češkoj 47, u Mađarskoj 233, u Austriji 302, u Belgiji 875, u Poljskoj 886, u Francuskoj 1505, u Nizozemskoj 3499, a u "demokratskoj"  Njemačkoj Angele Merkel 7913 evidentiranih slučajeva zločina iz mržnje. I ovaj podatak potvrđuje kako Milorad Pupovac i njegovi »ugroženi Srbi« lažu kada neargumentirano optužuju većinski sve obespravljeniji hrvatski narod,
 
• »U noći s 24. na 25. kolovoza nepoznati počinitelj ili više njih poderao je zastavu Republike Hrvatske iznad ulaza u stambenu zgradu u Ulici Domovinskog rata u Vukovaru«, piše njemački Tportal
(https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/u-vukovaru-se-potukla-trojica-muskaraca-a-netko-je-i-poderao-zastavu-republike-hrvatske-20190826). Možda Milorad Pupovac zna tko je od njegovih »ugroženih Srba« počinitelj ovoga kaznenog dijela iz mržnje.
 
• Istoga dana kada je srbijanska medijska falanga brujila oko napada navijača na navijače Crvene zvezde u okolici Knina poznati Tanjugov medijski ratni stroj izmislio je još jedan »napad na Srbe u Hrvatskoj« (http://www.politika.rs/sr/clanak/436347/Pretucen-srpski-povratnik-kod-Rijeke). Ovaj puta poslužio im je srpski povratnik Dobrivoje Arsić kod Rijeke. Nakon što su optužili sve Hrvate za napad na Arsića, tek na kraju vijesti napisali su da ga je susjed napao zbog »parkiranja ispred stambene zgrade«. Više se Hrvati ne smiju buniti niti kod parkiranja, jer će opet Srbi biti "ugroženi". Srbe, navijače, koji gledaju utakmice Crvene zvezde na srbijanskoj televiziji, dok u isto vrijeme HRT prenosi utakmicu Lige prvaka između hrvatskog i norveškog prvaka, ponudila je pomoć uprava iste te Crvene zvezde uz poruku da je »Crvena zvezda klub koji se uvijek zalagao za fer-plej« (http://www.politika.rs/sr/clanak/436319/Sport/Crvena-zvezda-nudi-pomoc-napadnutima-kod-Knina). Da ne bi!
 
• Nakon što su u prvoj polovici svibnja ove godine organizatori sindikalne inicijative "67 je previše" objavili da su prikupili 748.624 potpisa birača, a trebali su dvostruko manje, Andrej Plenkovićim je poručio da će Sabor o referendumu odlučivati. Od tada su protekla tri i pol mjeseca i Plenković je, uz tada aktivnoga ministra Lovru Kuščevića a sada proganjanoga, ignorirao volju "građana". Takvo bi stanje još potrajalo da ga nije pritisnuo Srbin Milorad Pupovac, pa je iznenada u Brijestu kod Osijeka izjavio da će referenduma biti. Potraje li ova pupovčijada, moguće je da će – bez riječi isprike – Plenković obznaniti, Urbi et Orbi, da će se održati i referendumi o izbornom zakonu.
 
• Bošnjačka politička scena već godinama užurbano i organizirano širi krajnju mržnju prema Hrvatima i katolicima, ali nikada tako otvoreno i javno kao ovoga ljeta. »Zašto je fašizam u Hrvatskoj u naglom porastu«, glasi naslov na portalu Vijesti.ba u vlasništvu Bakira Izetbegovića 23. VIII. 2019. (https://vijesti.ba/clanak/458602/zasto-je-fasizam-u-hrvatskoj-u-naglom-porastu), a odmah ispod naslova dodaje se nova neviđena mržnja prema Hrvatskoj i kršćanima: »Republika Hrvatska danas predstavlja jednu od zemalja u kojima je radikalna desnica, odnosno fašizam, u naglom porastu«. Tada slijedi dobro nam znana jugo podjela krivnje pa bošnjački medij nastavlja s podmetanjima: »Posljednji napadi na pripadnike srpske manjine u Hrvatskoj, zatim svakodnevno nasilje nad migrantima, samo su neki od dokaza«, čime se potvrđuje ono što svi znamo samo – zbog neviđenih pritisaka iz Bruxellesa, Pariza i Berlina – prisiljava naše političare da šute dok liberali i masoni islamiziraju europski kontinent. Time se potvrđuje i da su hercegbosanski Muslimani-Bošnjaci oruđe u rukama islamskih fundamentalista koji nam već godinama šalju horde milijuna muslimana prema Europi. U maniri pravih prevaranata na portalu Vijesti.ba potvrdu svoje protuhrvatske teze pronašli su kod neidentificiranoga Dragana Markovine, kojega nazivaju »historičar iz Splita«, raspopa Drage Pilsela, kojemu tepaju »teolog i publicist« i »skojevke« Katarine Peović, koja se već sada kandidirala za dužnost hrvatske predsjednice. Ovo troje sugovornika mrze Hrvatsku iz raznih razloga i u kratkim izjavama nazvali su je »neoustaškom«, »rasističkom«, »fašističkom«…
 
• Osim Katarine Peović, Drage Pilsela (i)li Dragana Markovine, Hrvatsku i Hrvate u bošnjačkom dijelu BiH već godinama doslovno olajavaju i nekada utjecajni političari, prije svih Stipe Mesić, Jadranka Kosor i Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjednici i predsjednici vlada. Jadranka Kosor, bivša predsjednica HDZ-a i Hrvatske vlade, za Radio Slobodna Europa izrekla je ovu opasnu laž: »Što se tiče vlasti u Hrvatskoj, prije svega predsjednice i vlade, oni moraju poštovati one koji su po zakonima Bosne i Hercegovine izabrani u Predsjedništvo BiH. Zato je za mene potpuno neobjašnjivo da nema kontakta s gospodinom Komšićem, bez obzira tko što mislio o njemu, jer je on je u ovom trenutku predstavnik hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH« (https://poskok.info/kosorova-lose-upucena-ili-dobro-uplacena/), koju je pobio Milan Šutalo pišući za Hrvatski Medijski Servis i podsjeća je kako govori da se Hrvati ne vraćaju u Republiku srpsku, a pritom namjerno "zaboravlja" i »prešućuje kako je više Hrvata protjerano s područja pod kontrolom tzv. Armije RBiH, nego vojske RS-a, i da je povratak Hrvata i na ta područja zanemariv«. Za Šutala to je »selektivno plasiranje činjenica« koje njoj donosi medijsku slavu i popularnost u bošnjačkoj javnosti. »Dok napadaš Čovića i Dodika, hvališ Komšića i nazivaš ga predstavnikom Hrvata, šutiš o zločinima Armije RBiH, dobivat ćeš prostor na bošnjačkoj medijskoj sceni. A možda i više od toga«, poručuje Jadranki Kosor Milan Šutalo i pokušava pronaći razlog njezinoj promjeni retorike – protiv Hrvata, a za Bošnjake, te je pritom spomenuo i moguće »podebljanje novčanika«. Što i nije isključeno. Teheran i Doha ne škrtare. 
 
• Za pljuvanje po Hrvatima i zazivanje većeg pokolja 1945. od strane jugopartizana i srbočetnika Nenad Stazić i ove godine dobio letovanje na Brijunima, piše Hop (https://www.hop.com.hr/2019/08/20/za-pljuvanje-po-hrvatima-i-zazivanje-veceg-pokolja-1945-stazic-dobio-letovanje-na-brijunima/). I nije ga stid.
 
• Kada smo kod besplatnog ljetovanja i opraštanja potomcima Božidara Vučurevića za srpsku agresiju na Dubrovnik, nekako se u taj mozaik uklapa i ono što je prije neki dan na svome facebooku napisao zagrebački liberal Thomas Bauer. Pročitajmo: »Jeste li svjesni sljedećeg? Ako na parkingu, u prometu, u redu u dućanu ili pekarni ili u noćnom izlasku, šakom opizdite mene koji se zovem Thomas Bauer, najebat ćete puuuuuuno gore nego ako udarite nekog tko se zove Štef Horvat ili Ante Pašalić. Naime, ja ću, u teoriji, kada dođe policija moći reći da je u onom hrvanju, mlatnjavi, padanju predmeta, urlikanju i vrištanju prisutnih žena, napadač između ostalog rekao – Govno židovsko!, što je u tom sveopćem kaosu teško potvrditi ili demantirati. A još teže ako smo bili samo nas dvojica. Tada je to nemoguće. Osoba koja je napadnuta često će namjerno lagati jer je zbog napada ogorčena, a suprotna strana neće moći dokazati da je to laž. Jasno da fizički napad mora biti kažnjen. Samo je pitanje treba li biti strože kažnjen samo zato što napadnuta osoba ima neko tuđe ime i prezime, kao u recimo u mom slučaju, što bi me činilo građaninom prvog reda. Pravosudna praksa govori da se to u nas događa i to smatram pogrješkom. Time se nas stavlja u bolju poziciju od ljudi s hrvatskim imenima i prezimenima, a to dugoročno može izazvati samo ogorčenje u zemlji gdje većina ipak ima hrvatska imena i prezimena. Toga me više strah nego napada nekog debila na ulici.
Naravno, ja to nikada ne bih zlorabio, čak mi se i prijetilo od strane kriminalnog šljama psujući moje podrijetlo, ali nije mi palo na pamet to zlorabiti čak niti tada. Nažalost, neki drugi hoće« (https://www.facebook.com/thomas.bauer2/posts/10218122750433626). Možda će netko reći kakve veze ima, primjerice, Cvijeto Cvetković s Thomasom Bauerom? Velike. Cvijeto oprašta dželatu razaranje Grada, Thomas priznaje da su kod nas manjine povlaštene, a većinski narod, Hrvati, ne samo ne povlašteni, nego i proganjani.
 
• Svakoga dana svjedoci smo neviđene histerije masonsko-liberalnih krugova diljem svijeta, pa je tako bilo i na venecijanskom filmskom festivalu. Naime, mediji su od festivala filmova stvorili »festival« spolova, jer nisu dovoljno zastupljene žene kao redateljice i to su nazvali »kontroverznom činjenicom« (https://www.nacional.hr/venecijski-filmski-festival-glamur-zvijezde-i-kontroverze/). Kako su od 21 filma u konkurenciji za Zlatnog lava samo dvije žene redateljice – u pokušaju ispravljanja "grješaka" – imenovali su argentinsku redateljicu Lucreciju Martel predsjednicom ocjenjivačkog suda. Ja bih postupio drukčije. Naredio bih redateljima da naprave 21 film, a onda bih ispod svakoga od njih potpisao 21 ženu. Dakako, redateljicu.
 
• I u Širokom Brijegu održan je filmski festival na kojem je pobijedio film francuskoga redatelja Michela Toesca pod nazivom 'Slobodan'! Svi filmovi bave se migrantskom tematikom ali na način da veličaju dirigirano useljavanje muslimana i islamista u Europu. Mi Hrvati, posebno možemo biti ponosni na činjenicu da je pokrovitelj glavne festivalske nagrade koprivnička Podravka, dok je glavni pokrovitelj festivala HT Eronet.
 
• U Grčkoj su se potukli migranti u logoru Moriji na grčkom otoku Lesbosu za malodobnike. Petnaestogodišnji Afganistanac nasmrt nožem izbo svojeg sunarodnjaka i ozlijedio dvojicu također malodobnika u logoru. Ovu smo "vijest" saznali samo zato što se migrantsko ubojstvo dogodilo u Grčkoj. Da se dogodilo u Njemačkoj, Švedskoj ili Francuskoj, bilo bi prešućeno.
 

Marijan Majstorović

Povezane objave

Političari vladaju strašenjem stanovništva

HF

Bećarska ekonomija Zorana Milanovića

HF

Zamjenom hrvatske kune globalizacijskim eurom Hrvatska je izgubila ne samo monetarnu samostalnost

hrvatski-fokus

Lako je Mađarima kad imaju Orbána

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više