Hrvatski Fokus

Suradnja u području obrane je nužna za članice EU-a i prilika za industriju

 
 
Tješnja suradnja zemalja članica EU-a u području obrane i sigurnosti nužna je s obzirom na prirodu izazova s kojima se članice suočavaju, a ta suradnja je prilika za industriju i razvoj gospodarstva, ističe izvršni direktor Europske obrambene agencije Jorge Domecq uoči svoga posjeta Zagrebu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/09/Jorge_Domecq_EC2-1920x823.jpg
Jorge Domecq
 
"Koristi od sudjelovanja u aktivnostima Europske obrambene agencije (EDA) očigledne su kako za vašu vladu, tako i za vašu industriju. Imamo pred sobom Izazove i rizike s kojima se nijedna zemlja ne može suočiti izolirano – hibridne prijetnje, izazovi povezani s aplikacijama umjetne inteligencije, klimatske promjene itd. To su izazovi s kojima se moramo suočiti na kooperativan način ako želimo biti interoperabilni. S druge strane to je vrlo važno i za vašu industriju, mala i srednja poduzeća koja mogu sudjelovati u provedbi projekata koji se financiraju iz europskog proračuna. Da spomenem samo jedan primjer: sada radimo na sedam projekata kojima se želi poboljšati vojna infrastruktura u Europi tako da ona bude usklađena s direktivama o energiji. Jedan od tih projekata je izgradnja energetski učinkovitih zgrada s minimalnom potrošnjom energije. Ti se projekti mogu financirati iz proračuna EU-a i to predstavlja veliku priliku i za oružane snage i obranu u Europi, ali i za kompanije koje to mogu provesti. Kooperativna priroda mnogih projekata koje mi podupiremo u EDA-e otvara opskrbni lanac u Europi također i za vašu industriju. To je jedna od poruka koju ću pokušati prenijeti u Hrvatskoj. Jedna o naših misija je i potpora obrambenoj industriji", rekao je Domecq u razgovoru za Hinu prije odlaska u Zagreb.
 
Domecq je na toj dužnosti od 1. veljače 2015. godine, a sada mu teče drugi trogodišnji mandat koji isječe 1. veljače 2020. Prije dolaska na taj položaj Domecq je bio karijerni španjolski diplomat, koji je, među inim, bio je stalni predstavnik Španjolske pri OESS-u te veleposlanik na Filipinima. Domecq kaže da njegov posjet Zagrebu ima četvrostuki cilj. "Prvi cilj je upoznati se s prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovici sljedeće godine iz perspektive ministarstva obrane i kakvu potporu mi kao agencija možemo dati Hrvatskoj u provedbi toga programa. Drugi aspekt je vidjeti koja su očekivanja hrvatskih vlasti od EDA-e, treći je povratna informacija od hrvatskih vlasti o tome kako možemo povećati sudjelovanje Hrvatske u EDA-e u pogledu obrambene suradnje i četvrto vidjeti kakvo je stajalište hrvatskih vlasti o izazovima za našu agenciju u sljedećim mjesecima i godinama", kaže Domecq.
 
EDA djeluje i kao neka vrsta tajništva PESCO-a (Stalne strukturirane suradnje u području obrane). PESCO je uspostavljen u prosincu 2017. i taj se potez smatra povijesnim. PESCO je oblik suradnje predviđen Ugovorom o Europskoj uniji koji zainteresiranim državama članicama Europske unije omogućuje jačanje obrambene suradnje i obavljanje najzahtjevnijih misija, od sprečavanja sukoba do zadaća borbenih snaga. PESCO predstavlja okvir koji je svojevrsni odgovor Europske unije na novo sigurnosno okruženje, a u koji se nastoji uključiti što veći broj država članica Europske unije. Cilj tog oblika suradnje je jačanje europskih obrambenih sposobnosti, kroz niz zajedničkih aktivnosti i projekata koji potiču ulaganje u istraživanje te razvoj ključnih sposobnosti koje još nedostaju Uniji.  Sve te aktivnosti su komplementane s NATO-om, jer je većina članica EU-a istodobno u NATO-u.
 
Hrvatska trenutačno sudjeluje u šest od 34 projekta unutar PESCO-a, koji obuhvaćaju područja kao što su osposobljavanje, razvoj sposobnosti i operativna spremnost u području obrane. Projekti u kojima Hrvatska sudjeluje odnose se na vojnu mobilnost, kibernetičku sigurnost, pomorski nadzor, djelovanje u slučajevima katastrofa i logistiku. Domecq kaže da su svi projekti PESCO-a još uvijek u inicijalnoj fazi, osim možda onoga koji se odnosi na vojnu mobilnost. "Ono što stalno ističem kada je riječ PESCO-u jest da se previše koncentriramo na broj projekata i broj sudionika u njima. To je dobro i važno, ali ne smijemo zaboraviti da su projekti tu da nam omoguće ispunjavanje obveze koje su preuzele zemlje članice. Riječ je o 20 obveza čije bi ispunjavanje trebalo postupno dovesti do planiranja obrane na europskoj razini. Idemo u  smjeru zajedničkog planiranja, zajedničkog investiranja i zajedničkog djelovanja naših snaga. To je ono do čega nas PESCO treba dovesti, a projekti su tu da to omoguće", kaže Domecq. Domecq kaže da je uloga Europske obrambene agencije pružati usluge zemljama članicama bez obzira na nihovu veličinu, a posebno je važna za male zemlje.
 
Ove godine navršava se 15 godina od osnutka agencije, koja je zadužena za razvoj vojnih sposobnosti, naoružanja, istraživanje, nabavu i potporu europskoj obrambenoj industriji. "EDA je mjesto gdje dogovaramo prioritete u istraživanju i razvoju sposobnosti na kojima će raditi zemlje članice. Agencija je instrument za prioritizaciju. Druga njezina zadaća je da bude platorma za potporu zemljama članicama u jačanju obrambene suradnje. Skrenuo bih vam pozornost da smo tijekom ovih godina razvili programe vrijedne više od milijardu eura, a trenutačno radimo na više od 70 projekata vrijednih više od 200 miliuna eura. Prema tome, agencija je središte za istraživanje i inovacije. Treća funkcija agencije je da bude sučelje, glasnogovornik i jamac interesa ministarstava obrane zemalja članica u širim europskim politikama, koje imaju učinak na obranu. Primjerice, agencija je mjesto gdje zemlje članice dogovaraju što će biti obrambene potrebe u programu Jedinstveno europsko nebo, koji je civilni progam ali koji ima učinka na naše vojne zrakoplove i naše zrakoplovne baze", kaže Domecq.
Europska obrambena agencija je relativno mala, u njoj radi 170 do 180 osoba, a njezin proračun za 2018. iznosio je 32,5 milijuna eura, a ovogodišnji bi trebao biti oko 34,5 milijuna. (Hina) xsv yps

Povezane objave

Kineski laboratorij u Wuhanu dio je Glaxosmithklinea, koji pripada Pfizeru!

hrvatski-fokus

Njemački mediji lagali o migrantima

HF

U kojim zemljama najviše ne vole Rusiju?

HF

Osamdeset godina Pakta Hitler-Staljin

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više