Hrvatski Fokus
Kultura

Zapisi o krajobrazu Nevena Otavijevića

Dijelovi obale, more, drveće, kuće, sve skladno uklopljeno u jedinstveni pejzaž

 
 
Zadarski slikar, Neven Otavijević suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, samozatajan i nadahnuti autor, u čijem se opusu posebice ističu krajobrazi i aktovi.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/09/slika-neven.o-2.jpg
U posljednje vrijeme Otavijević se koncentrirao na krajobraze, segmente ambijenta u kojem živi i čiji ga elementi motiviraju na slikanje. Dijelovi obale, more, drveće, kuće, sve skladno uklopljeno u jedinstveni pejzaž, smješteno u smiraj dana, u tišini, u miru.
 
Kolor je vrlo odmjeren, nenametljiv, ugodan oku promatrača. Na trenutak bi mogli pomisliti, gle, idilični krajobrazi. Međutim, ovo je tek trenutak zatišja, emocije su utihnule, umorne od dnevne topline i čeka se večer, hladniji zrak, kada se bolje može razmišljati i reći ono što se mora.
 
Da, Otavijević je sjajno naslikao segment pozornice svijeta, dio  iznimnih ljepota prostora u kojem obitava, čarobni mir krajobraza u kojem će se tek dogoditi drama, žalost, suze od sreće ponekad, pogled uperen u nebo, otvaranje dileme.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/09/slika-neven-.o-1.jpg
Otavijević bilježi sjećanje na svijet koji ga okružuje, prenosi doživljaje o promatranom prostoru, ponegdje ga korigira, ponegdje  promijeni, stavljajući u prvi plan simbolično drvo, kut kuće, more uz samu obalu… Otavijevićevo slikarstvo čine trenutci zabilježeni vješto i s mnogo pažnje na srednjim ili manjim formatima, uz blagi kolor.
 
Otavijević ne gomila slike u svom atelijeru, kod njega, svaka slika nastaje kao unutarnja potreba, kao rezultat izazova suptilnog motiva, koji ima svoju priču.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Izložba DRAW

hrvatski-fokus

Izlažu Katarina Ivanišin Kardum i Luka Kedžo

HF

Izložba „Strip ili život“ u Sveučilišnoj galeriji Vasko Lipovac

hrvatski-fokus

Akšamlije

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više