Hrvatski Fokus
Povijest

Akif Šeremet – žrtva Josipa Broza

Strijeljan nakon što ga je Tito u ožujku 1939. isključio iz Partije i proglasio štetočinom koja je "varala Kominternu"

 
 
Akif Šeremet (Kladanj, 1895. – Moskva, 19. IV. 1939.) bio je bosanskohercegovački komunistički aktivist, poznat kao "crveni komunist". Rođen je 1899. u Kladnju. Član KPJ je bio od njenog osnivanja 1919. godine. Završio je Filozofski fakultet u Zagrebu 1919. godine (Odsjek za pedagogiju). Od 1920.-1921. godine bio je član rukovodstva SKOJ-a na Zagrebačkom sveučilištu. Kratko vrijeme je predavao po gimnazijama u Srbiji (Prahovo, Čačak), a potom 1924. godine dobiva mjesto profesora u gimnaziji u Banjoj Luci. Družio se sa Veselinom Maslešom. Predavao je povijest i zemljopis. Zbog iznošenja komunističkih stavova stekao je nadimak "crveni profesor". 
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/09/220px-Akif_Seremet.jpg
Zbog svojih političkih uvjerenja bio je stalno proganjan od jugoslavenskih vlasti, premještan iz mjesta u mjesto. Tijekom 1928. godine bio je jedan od glavnih organizatora rada KP u Gospiću. Svojim učenicima je držao nadahnuta predavanja o buni Matije Gupca, o križarskim ratovima, o razvitku mlade buržoazije koja ide da otkriva nove zemlje i da ih pljačka i bogati se.
 
Ubrzo, vlasti Kraljevine SHS su ga internirale u Livno. Godine 1930. uspio je pobjeći u Beč. U Beču je radio u emigrantskoj komisiji CK KPJ i bio dopisnik Telegrafske agencije Sovjetskog Saveza (TASS). Krajem 1931. je pozvan u Moskvu, optužen za "trockizam", isključen iz KPJ, a sovjetske vlasti su ga protjerale u Kazahstan, pa u Dnjipropjetrovsk i Alma Atu. Godine 1935. mu je odobren povratak u Moskvu, i stavljen je na raspolaganje Kominterni. Jedno vrijeme je boravio u Parizu, gdje se tada nalazilo sjedište KPJ. Dana 19. srpnja 1938. godine za vrijeme tzv. Velike čistke je uhićen u Moskvi. Nakon što ga je Tito u ožujku 1939. isključio iz Partije i proglasio štetočinom koja je "varala Kominternu", strijeljan je zajedno s drugim istaknutim jugoslavenskim komunistima, kao što su Kosta Novaković, dr. Sima Marković i Simo Miljuš 19. travnja 1939. godine. Oni su poslije strijeljanja kremirani u krematoriju Donskog groblja u Moskvi, gdje su njihovi posmrtni ostaci sahranjeni u kolektivnu grobnicu.
 
Kada se njegova žena Nafija vratila iz SSSR-a, potpuno se promijenila. "Psuje Rusiju, psuje Staljina!", zabilježili su tada njezini poznanici. Nakon smrti najvećeg diktatora i još većeg ubojice stotinu milijuna ljudi Staljina, na inicijativu žene Nafije, Akif Šeremet rehabilitiran je 26. prosinca 1963. godine prema odluci Vojnog kolegija Vrhovnog suda SSSR. Po njemu je nazvana Osnovna škola "Akif Šeremet" u Kladnju.
 

Teo Trostmann

Povezane objave

Dubrovčani u španjolskoj službi

hrvatski-fokus

GOMOLAVA – Skordiski u Podunavlju (4)

HF

Sjećanja na pradavne đačke dane

HF

Neki podaci o špiljama u okolici Dubrovnika

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više