Hrvatski Fokus
Kultura

Reljefni kolorizam u novom Žunjićevom ciklusu

Moguće je da će u budućnosti slikar možda, jače prigrliti figuraciju i nastaviti svoje istraživanje

 
 
Slikar Mladen Žunjić ponajprije je poznat kao autor niza ciklusa snažnog kolora i apstraktnih motiva, uvezanih u niz slika velikog formata u ulju i akrilu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/09/mladen_zunjic__977.jpg
Nedavno je dovršio ciklus koji nosi zanimljivi naslov Reljefni kolorizam. Naravno i u ovom dijelu opusa Žunjić strastveno istražuje  raznolike mogućnosti i dosege pojedinih boja ili sklopa boja, nastojeći kao i uvijek izvući maksimum i iz svoga slikarstva ali i iz motiva i iz čudesnog kolora.
 
Novi ciklus nosi elemente stanovitog povratka figurativnom slikarstvu, odnosno minuciozno ispitivanje pojedinih koraka na putu određenog približavanja neapstraktnom.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/09/98d9d1444ce0b9458b89a9120dc805d6.jpg
Nove slike karakterizira uznemirenost ploha, sučeljavanje obojenih segmenata dominantnim bojama, ali uz nešto manje ritma i strujanja energije, kao što je i uglavnom uobičajeno za slikarstvo Mladena Žunjića. Ovoga puta ritam je usporeniji, mirniji, odmjereniji, kao u onim trenutcima kada se mora donijeti sudbonosna odluka u kratkom vremenu odlučivanja.
 
Dojma sam kako je slikar ovaj niz slika posvetio plesačima, baletu, teško izvedivim koreografijama, umjetnosti plesa i pokreta. Izrazito život možebitnih likova plesača i njihov nadahnuti ples vidljiv je na gotovo svim slikama najnovijeg niza. Moguće je da će u budućnosti slikar možda, jače prigrliti figuraciju i nastaviti svoje istraživanje.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Slika s motivom iz nove serije “Meduze”

HF

Devetnaest odabranih radova Kiki Smith nastalih od 1995. do 2019. godine

hrvatski-fokus

Lustracija

HF

Hrvatska zastava

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više