Hrvatski Fokus
Kultura

Zanimljivi slikarski opus Mire Čugure

Krajobrazi u opusu ovoga slikara čine izdvojeni, zasebni ciklus s ponešto idealiziranim motivima prostora

 
 
Miro Čugura, poznati je sinjski umjetnik, slikar, autor kompleksnog opusa izvedenog u suhom pastelu s različitim motivima. Izlagao je na nekoliko zapaženih samostalnih izložbi. Nekoliko je ključnih motiva u njegovom opusu. Krajobraz, dakle prostor u kojem živi, u kojem se rodio i koji ga je potaknuo na umjetničko djelovanje, zatim sjećanja na prošlost, prikazana kroz motive narodnih nošnji i običaja, te suptilni ciklus sakralnih motiva, gdje odmah moram istaknuti vrlo lijepo, suptilno djelo s likom Gospe Sinjske.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/09/slika-miro-cugura.jpg
Krajobrazi u opusu ovoga slikara čine izdvojeni, zasebni ciklus s ponešto idealiziranim motivima prostora, no u svakom slučaju, duboko doživljenih i pomno preneseni, zabilježeni na papiru. U ovom dijelu opusa posvećenom krajobrazu, osobito se ističe nebo, aspekt neba, dramatično, navješćujuće nebo iznad tla i čovjeka.
 
Sakralni motivi slikani klasično figurativno i bez mnogo odstupanja od zadanosti motiva, ali s mnogo emocija, topline, doživljenosti , vjere i nadasve odmjereni. Tu je i niz slika s temama iz slavne prošlosti, sjećanja na proteklo vrijeme i život koji se tada odvijao.
 
Miro Čugura realizirao je zanimljivi i vrlo iskreni ciklus pastela, njegovo slikarstrvo ima budućnost. Svakako bih volio vidjeti pojedine motive u suhom pastelu u novoj kombinaciji tehnika, od akvarela i tempere do akrila i ulja.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/09/slika-miro-cugura-Piskulja.jpg
 
Samostalne izložbe:
1985. god.  –  Zadar
1986. god.  –  Sinj
1987. god.  –  Livno
1995. god.  –  Sinj
1996. god.  –  Sinj
1998. god.   –  Sinj
2000. god.  –  Knin
 
Skupne izložbe:
1986. god.  –  Sinj
1987. god.  –  Livno, Tomislavgrad, Glamoč
1987. god.  –  Split
1987. god.  –  Kaštel Sućurac
1987. god.  –  Sinj
1988. god.  –  Livno, Tomislavgrad, Glamoč
1992. god.  –  Sinj
1993. god.  –  Sinj
1994. god.  –  Sinj
1996. god.  –  Sinj
1997. god.  –  Sinj
2002. god.   Galerija „Zvonimir“ MORH – Zagreb
2007. god.  –  Sinj
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Dubrovnik iz Svetog Jakova s dvije palme

HF

Dim cigarete

HF

Lisac

HF

Naše sutra

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više