Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

Održani 22. Rešetarački susreti pjesnika

Plakete dodijeljene zaslužnim pjesnicima: Malkici Dugeč, Zdravku Luburiću, Radomiru Dumičiću, te posmrtno Stjepanu Adžiću
 

 
Ovo je vrijeme kada lastavice i rode odlaze na jug. Vrijeme kada pripremamo kapute satkane od magle i haljine od suncokretnih lati. Ovo je vrijeme kada kroz spoj okusa i mirisa shvatimo da nam dolazi jesen. I dok ulazimo u naše malo, skromno, slavonsko selo Rešetari kao da kušamo zrelost ploda i kao da rešetaračka jesen ima drugačije i duže ruke koje nam mašu, koje nas mame i privijaju u svoj zagrljaj. I dok svi shvaćamo da se poetska riječ sve više gura pod tepih „Rešetarački susreti pjesnika” svoj su kraj pretvorili u neku vrstu utočišta zavičajne umjetnosti.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/09/new_5.jpg
Suradnica Hrvatskoga fokusa Malkica Dugeč dobila je plaketu u znak zahvalnosti za doprinos u realizaciji REŠETARAČKIH SUSRETA PJESNIKA
 
Pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan republike Hrvatske, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, te Brodsko posavske Županije, održani su 22. Rešetarački susreti pjesnika.
Organizatori ove jedinstvene manifestacije već tradicionalno su Hrvatska matica iseljenika, Zagreb i Književno likovno društvo Rešetari iz Rešetara. Supokrovitelj i suorganizator je Općina Rešetari.
U subotu 21. rujna 2019. godine u 11h, u prisustvu hrvatskih pjesnika izvan Hrvatske, te mladim autorima, započelo se s najmlađima, promocijom zbornika mladih “Dugina riječ”. Zbornik je predstavila profesorica Gabrijela Vojvodić, a nekoliko riječi te pozdravne govore djeci su uputili i predsjednik KLD-a Ivan De Villa, ravnatelj Osnovne škole „Ante Stračević iz Rešetara Tihomir Batalo, te dugogodišnji donator zbornika mladih iz Kanade, Anton Kikaš. Nakon njihovog izlaganja poeziju su čitali autori pjesama, a sam događaj je uveličao školski zbor Oš „Ante Starčević”.
 
U 15 sati je započela je promocija zbornika „Opet sam ulovio tišinu”. Prije samog izlaganja profesora Ivana Slišurića koje je itekako bilo opširno, prisjetili smo se pjesnika, članova KLD-a koji su nas napustili, a to su Stjepan Adžić iz Nove Gradiške, Lidija Barić iz Slavonskog Broda, Mira Šubašić iz Orašja, Bosna i Hercegovina, te Milice Steković iz Metrime, Slovenija. Pjesme dragih nam, pokojnih pjesnika čitali su Radomir Dumičić, Suzana Jelić, te Ljiljana Lipovac.
U 16 h sati smo predstavili novu zbirku poezije sjajne književnice iz Njemačke Malkice Dugeč „Slobodna misao”. Predstavila ju je profesorica hrvatskog jezika Gabrijela Vojvodić.
U 17 h sudionici Rešetaračkog susreta pjesnika razgovarali su s načelnikom Općine Rešetari, Zlatkom Agom koji je u kratkom obrazlaganju predočio sve planove vezane za kulturne i umjetniče udruge, te odao priznanje ovom susretu i samoj srži koja daje veliku pozornost u promicanju te očuvanju hrvatske riječi i hrvatskog identiteta. Predstavnici hrvatskih zajednica izvan Republike Hrvatske su se također obratili prisutnima te svojim izlaganjem obrazložili kolika je bit ovog događaja. Program je krenuo hrvatskom himnom Lijepa naša koju je izvela mlada Hanna Lucić iz Rešetara uz pratnju glazbenika Josipa Čenića, te Mije Miše Bijuklića iz Beča. Oni su naši pjesnici, tekstopisci, skladatelji koji su nam i daljnji tijek programa uveličali svojim glazbenim nadahnućima.
Pozdravne govore su nam uputili predsjednik KLD Rešetari, Ivan De Villa, načelnik Općine Rešetari, Zlatko Aga, u ime Hrvata iz Kanade, Anton Kikaš, predstavnik Hrvata iz Italije, predsjednik Hrvatske zajednice iz Trsta Damir Murković, u ime Demokratskog saveza Hrvata iz Rumunjske Marijan Padineant, u ime zajednice Hrvata u Makedoniji, te u ime Općine Ilinden Ljerka Toth Naumova, u ime Hrvatske zajednice iz Slovenije Katica Pavković Špiranec, te u ime Hrvatske matice iseljenika, Zagreb Diana Mašala Perković koja je i otvorila ove pjesničke susrete.
Poetska priča je započela. Nastupili su hrvatski pjesnici iz svih krajeva svijeta kao i članovi KLD Rešetari iz svih naših županija.
Pred sam kraj dodijeljene su plakete. Zaslužno su je primili za sve ove godine truda i rada na promidžbi ovih susreta Zdravko Luburić, Malkica Dugeč, Radomir Dumičić, te posmrtno će se uručiti obitelji Stjepana Adžića.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/09/slobodna-misao-malkice-dugec.jpg
Uz pjesmu Ne dirajte mi ravnicu završilo se s poetiziranjem
U nedjelju 22. rujna pjesnici su se okupili oko okrugloga stola te odslušali sjajno predavanje o književnosti te poetskom izričaju profesorice hrvatskog jezika Gabrijele Vojvodić. Nakon toga su se uputili na misu u crkvu „Krista Kralja” gdje su svoju poeziju čitale Keti Mijolović iz Zadra, te Katica Pavković Špiranec iz Ljubljane. Župniku Josipu Bogoviću uručena je slika kapele Sv. Antuna Padovanskog kao zahvala na suradnju s ovim jedinstvenim pjesničkim susretima.
Beskonačnost uma i srž života ogolili su svakog pojedinca koji je nastupio i koji je pridonio na bilo koji način ovom događaju. Riječju i djelom se crtao zavičaj, slavila ljubav, obnavljala svijetlost, te uzdizala općeljudska vrijednost.
I opet ćemo 19. rujna 2020. godine!
 

Foto i tekst: Lidija Puđak, http://radiong.hr/v2/odrzani-22-resetaracki-susreti-pjesnika/

Povezane objave

Sveti Alojzije Stepinac, moli za nas!

HF

Četrdeset minuta srcem iz Dubrovnika

hrvatski-fokus

Hrvatska se razara – iznutra

HF

SUDNJI DAN – Prijetnja ili fikcija?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više