Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

»Vječni zaljubljenik« o. Ivona Ćuka

Peto izdanje bit će predstavljeno 4. listopada 2019. u Dvorani sv. Franje na Svetom Duhu u 20.00 sati

 
 
Velika mi je čast predati u ruke peto izdanje (V.) Vječnog zaljubljenika novim generacijama, koje se i danas nadahnjuju životom ovoga uistinu velikoga Božjega ugodnika. Mnogim se danas tražiteljima smisla odgovor života krije upravo u ljubavi za Ljubav kojom je gorio sv. Franjo. Neka ova knjiga bude nadahnuće i otkriće ljubavi prema Kristu, jer jedino on daje smisao našem postojanju i životu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/09/vj_zalj1.jpg
Knjiga će bit predstavljena na blagdan sv. Franje Asiškoga, 4. listopada 2019. godine u Dvorani sv. Franje na Svetom Duhu s početkom  u 20.00 sati. Knjigu će predstaviti fra Vladimir Vidović, glavni urednik Veritasa, fra Ljudevit Maračić, počasni predsjednik Uredničkog vijeća Veritasa i Ivan Čulinović, član Franjevačke mladeži. U glazbenom dijelu nastupa Ansambl Kolbe.
 
Autor knjige je Yves Ivonides (o. Ivon Ćuk), hrvatski franjevac konventualac, rođen je 1923. g. u Muću Gornjem. Srednje i gimnazijsko školovanje pohađa u Splitu i Srijemskim Karlovcima, gdje je položio i ispit zrelosti. Filozofsko i teološko obrazovanje stječe u Zagrebu od 1944. do 1950. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Za svećenika je zaređen u Zagrebu 1950. g. Nakon svećeničkog ređenja djeluje u raznim pastoralnim službama po župama i samostanima u Hrvatskoj, a jedno kraće vrijeme i u Sloveniji.
 
Dana 19. travnja 1962. godine pokrenuo je prvi vjerski tiskani časopis nakon Drugoga svjetskog rata pod imenom “Glasnik sv. Antuna Padovanskoga”, kasnije “Veritas – Revija sv. Antuna Padovanskoga” i uređivao ga kroz jedanaest godina.
 
Veća objavljena djela: Život sv. Franje Asiškoga (Zagreb, 1963.), Zov Tekija (Petrovaradin, 1966.), Mučenik iz Krešimirova grada (Zagreb, 1970. istodobno i prijevod na talijanski u Rimu), Orijaš kršćanstva – romansirani životopis sv. Pavla apostola (Zagreb, 1973. – knjiga prevedena 1990. i na slovački), Zvijezde koje ne zalaze (Zagreb, 1976.), Vječni zaljubljenik (1976. – knjiga prevedena 1977. na slovenski), Fatima, da ili ne? (Zagreb, 1977.), Maksimilijan Kolbe (Zagreb, 1979.). O. Ivon Ćuk umro je u Zagrebu 1. siječnja 1983. Nakon njegove smrti posthumno su izdane dvije knjige: Taj divni čovjek Isus – članci o Isusu Kristu (Zagreb, 1984.) i Svetac bijelih ljiljana – kratki životopis sv. Antuna (Zagreb, 1985.).
Sveti Franjo je bio doslovno zaljubljen u Ljubav, u Boga, u poniznost, poslušnost i siromaštvo, u sve što je lijepo i uzvišeno, u svijet i u sva Božja stvorenja. Zbog toga se čitav život ponašao opijeno, neuobičajeno i neobzirno, upravo kao neizlječivo zaljubljeni. (Yves Ivonides)
Ova knjiga zapravo pokušaj je prodora u neodgonetljiv svijet tajni Franje Asiškoga, prikaz razvoja njegova životnoga puta.
Franjo – najbogolikiji svetac Zapada – bliješti kao živo Evanđelje. Jednostavan, uzvišen i tajnovit, zavodljiv, a u biti neshvatljiv.
Pričinja se više kao legenda nego kao čovjek, jedan koji je čudesno dosegnuo nezamisliv razvoj ljudskoga bića. Pritom nam je ostavio poruku kako je to postigao, a to je ono što sam pokušao uhvatiti i prenijeti. (Yves Ivonides)
 

Fra Vladimir Vidović, glavni urednik Veritasa

Povezane objave

Više nije teorija urote: nizozemski farmeri moraju napraviti mjesta za tražitelje azila

hrvatski-fokus

Preminuo Ivan Mužić

hrvatski-fokus

Očajnički čin protiv haaške tiranije

HF

Civilizacijska paradigma odnosa zla i dobra

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više