Hrvatski Fokus
Gledišta

Đorđe Ćurčić vjeruje u nastavak suradnje

Nacionalne manjine Hrvatske i Srbije kreću u zajedničke prijave za nacionalne i EU projekte

 
 
O suradnji u pripremi i provedbi zajedničkih projekata u sklopu nacionalnih i EU natječaja vezanih uz rad nacionalnih manjina u petak su u Vukovaru razgovarali predstavnici nacionalnih manjina Hrvatske i Srbije, koji očekuju da će sastanak rezultirati suradnjom na projektima od interesa za manjine u objema zemljama.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/10/orde-Curcic.jpg
Đorđe Ćurčić
 
Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer rekao je da se Hrvatska još nedovoljno koristi novcem EU, pa i onim kojim bi se mogla koristiti za rješavanje problema nacionalnih manjina, te da unutar europskih fondova ne postoje izravno manjinski fondovi, nego potprojekti na koje se može aplicirati. "Primjerice, Savjet za nacionalne manjine je 2007. godine iskoristio 720.000 eura iz EU fondova za razvoj Vijeća nacionalnih manjina, i to u segmentu lokalne samouprave", rekao je Tolnauer, ističući da treba pratiti projekte za koje se raspisuju natječaji u EU, no, dodao je, projekata koji će biti raspisani za srpsku, rusinsku ili bilo koju drugu nacionalnu manjinu nema. "Ako netko očekuje da će doći na EU natječaj za srpsku ili neku drugu nacionalnu manjinu, toga jednostavno nema", rekao je Tolnauer. Ocijenio je da hrvatska Vlada ima razumijevanja za probleme manjina i njihove potrebe te da na sustav u hrvatskom proračunu po kojem se financiraju manjine više nitko nema primjedaba.
 
Tolnauer je istaknuo da je Savjet za nacionalne manjine prije 17 godina iz svih hrvatskih fondova primao ukupno 19 milijuna kuna, a danas iz državnog proračuna, ministarstava i lokalne samouprave prima više od 126 milijuna. Zastupnica u Narodnoj skupštini Republike Srbije i članica Odbora za ljudska i manjinska prava Olena Papuga istaknula je da se – budući da Srbija još nije članica EU – ne rade manjinski projekti kojima bi se apliciralo prema fondovima, no rade se projekti u partnerskoj suradnji s nekom od članica EU te se zajednički apliciraju. "Cilj ovoga skupa je utvrditi postoje li mogućnosti zajedničkog rada na projektima koji bi se odnosili na multikulturalnost", rekla je Papuga i dodala da Autonomna Pokrajina Vojvodina ima sporazum o međunarodnoj i međuregionalnoj suradnji te da je sazrelo vrijeme da se on i na konkretan način provede u djelo, pri čemu je potrebna pomoć i iskustvo Vukovarsko-srijemske županije. Istaknula je da bi se zajednički projekti mogli odnositi na kulturu, obrazovanje, sport ili očuvanje jezika nacionalnih manjina koji su izloženi jakoj asimilaciji.
 
Vukovarsko-srijemski dožupan Đorđe Ćurčić među ostalim je istaknuo da Vijeće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije, primjerice, s Ministarstvom vanjskih poslova i Ministarstvom kulture Republike Srbije ima dobru suradnju na dva projekta – Dječjoj olimpijadi i manifestaciji "Pjesnici roda svoga", oba iznimno važna za srpsku zajednicu u toj županiji. Rekao je kako očekuje da će sastanak predstavnika nacionalnih manjina iz Hrvatske i Srbije rezultirati suradnjom na projektima od interesa za manjine u objema zemljama. Organizator skupa bila je Vukovarsko-srijemska županija, a svi predstavnici nacionalnih manjina poduprli su inicijativu za zajednički nastup kojim bi se pripremio projekt i prijavio tijekom sljedećega financijskog razdoblja ili i prije iz nekog mogućeg izvora financiranja.
 

L. B., https://direktno.hr/eu-i-svijet/dijaspora/nacionalne-manjine-hrvatske-i-srbije-krecu-zajednicke-prijave-nacionalne-i-eu-projekte-168265/

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Nazire li se svjetlo u dnu tunela?

HF

Aleksandar Karagjorgjević okupirao je 3. listopada 1929. godine Hrvatski Srijem

hrvatski-fokus

Džamija u Sisku nakon 1593.!!!

HF

Neka predsjednik Sabora odgovori na ova pitanja!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više