Hrvatski Fokus
Hrvatska

Je li odvjetnik na strani Pupovca?

Veljko Miljević: Svatko ima pravo iznijeti dojam o stanju u društvu i državi, zbog toga ga se ne može kazneno goniti

 
 
Pupovčeva izjava „Hrvatska postaje čimbenik nestabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije jer se u njoj promovira nesnošljivost prema drugim narodima i pokušava rehabilitirati ustaštvo, u čemu“, kako je rekao, „važnu ulogu imaju pojedini pripadnici Katoličke crkve, neke političke stranke i braniteljske udruge“. Pupovac je promicatelje NDH pronašao upravo u redovima Katoličke Crkve i braniteljskih udruga, što zaista može zazvučati kao govor usmjeren protiv čitavih skupina. Podnesene kaznene prijave ne govore o kaznenom djelu pozivanja na nasilje i mržnju usmjerenu prema skupini (za koje prijeti kazna do 3 godine zatvora). Razlog tomu vjerojatno jest činjenica, da je Pupovac vrlo pažljivo izbjegao generaliziranje i ograničio se na „pojedince iz crkve“ i „neke“ braniteljske udruge. Nije tvrdio da svi katolici i branitelji glorificiraju NDH“.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/10/veljko-miljevic.jpg
Veljko Miljević
 
Braniteljske udruge su se u kaznenim prijavama pozvale na članak 349. Kaznenog zakona, po kojem će se „onaj tko javno izvrgne ruglu, prijeziru ili grubom omalovažavanju RH, njezinu zastavu, grb ili himnu“ kazniti zatvorom do jedne godine. Odvjetnik Veljko Miljević rekao je, da ovo kazneno djelo kako nalaže zakon, ima svoj smisao te da se primjenjuje u praksi. Ističe da su tu presudni subjektivni čimbenici kaznenog djela, odnosno da bi branitelji morali dokazati da je riječ o deliktu s namjerom da se država izvrgne ruglu, a to će, uvjeren je, biti teško dokazati. Da sam mu ja odvjetnik, Pupovca bih branio tvrdnjom da se radi tek o njegovom dojmu vezanom uz stanje u Hrvatskoj, kaže Miljević. Prvoga listopada objavljuje portal Dnevno.hr pod naslovom SLUČAJ O PUPOVČEVIM IZJAVAMA DOBIVA NOVI NASTAVAK: Svatko ima pravo iznijeti dojam o stanju u društvu i državi, zbog toga ga se ne može kazneno goniti“. Pa kad je tako, onda ću i ja iznijeti svoj dojam o stanju o društvu i državi. Pa ću postaviti pitanje odvjetniku Miljeviću, koji je, nudeći se Miloradu Pupovcu kao odvjetnik duboko ugazio u stvaranje dojma o društvu i državi. Gospodin Miljević, kao odvjetnik bi to morao znati. Jer se radi o pitanju koje je pupčano vezano za usporedbu današnje Hrvatske sa NDH i sa traženjem isprike od Pupovca zbog te usporedbe. A moje pitanje glasi: Kako se Anto Đapić kao osnivač političke stranke HSP može kandidirati za predsjednika Hrvatske na predstojećim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj? U državi, kojoj su temelji (kažu) antifašizam i ZAVNOH. U državi, kojom vladaju… Josip Manolić, Ivan Fumić, Budimir Lončar, Franjo Habulin, SPC (srpska pravoslavna crkva) i Milan Bandić?
 
Izgleda da se odgovor na to pitanje nalazi u gore navedenom „Razlog tomu vjerojatno jest činjenica, da je Pupovac vrlo pažljivo izbjegao generaliziranje i ograničio se na „pojedince iz crkve“ i „neke braniteljske udruge“. Što je za mene pakt Milorada Pupovca i Ante Đapića. Jer Pupovac u tom „pažljivom odabiru onih koji rehabilitiraju NDH“ ne spominje HSP. Što je za mene, u kombinaciji traženja isprike od Pupovca što je on današnju Hrvatsku usporedio sa NDH – veleizdaja. Pa ja i one koji traže ispriku od Pupovca što je on današnju Hrvatsku „osramotio“ što ju je usporedio sa NDH stavljam u Pupovčeve šegrte.
 
Uostalom, tko može dokazati da Pupovac ne izvrće ruglu NDH, a preko NDH današnju Hrvatsku? Tako se u državi i društvu stvara (proizvodi) dojam lažne NDH. Za novi Bleiburg, novu Ovčaru i novi Četverored.
 

Jure Vukić, Tribanj

Povezane objave

AFORIZMI – Na kormilu

HF

Deseti Travanj

HF

Junak hrvatskoga naroda

HF

Sabor postao sramotna karikatura demokracije

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više