Hrvatski Fokus
Religija

Isusovci u Beogradu

Prvu gimnaziju u Beogradu osnovali su isusovci 1613.

 
 
Sv. Ignacije Lojolski, rodom Bask iz Španjolske je sigurno čuo za Beograd, jer mu je u obrani tog grada od Turaka poginuo nećak. (vjerojatno se misli na 1521. godinu kada su Turci oteli Beograd Mađarima?) Dubrovčanin o. Bartol Sfondrati, koji je još za života sv. Ignacija stupio u Družbu Isusovu, našao se osamdesetih godina XVI. stoljeća  na području Srbije. Početkom XVII. stoljeća boravio je u Beogradu jezikoslovac o. Bartol Kašić. Godine 1613. skupina isusovaca osniva prvu gimnaziju u Beogradu. (DAKLE PRVA BEOGRADSKA GIMNAZIJA NIJE ONA IZ 1839. GODINE!)
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/10/900x600_Foto-Zupa-svetog-Petra.jpg
Superior zajednice dobiva 1718. godine sliku Marije Pomoćnice iz Passaua u Bavarskoj, koja je kasnije nazvana Bogorodica Beogradska. Ona se i danas veoma poštuje, a posebno svakog 19. u mjesecu, kao i na njezin dan 19. listopada. Ta slika je, kao i isusovci u tim nemirnim vremenima, dijelila sudbinu naroda . Godine 1735. tri isusovca umiru kao žrtve kuge, služeći zaraženim bolesnicima. Godine 1739. dva isusovca ginu u borbama kod Grocke. Isusovci poslije toga napuštaju Beograd zajedno sa slikom Bogorodice Beogradske. Austrijanci te godine prepuštaju Beograd Turcima, te nažalost uništavaju svoje barokne građevine. Turci će gradom vladati do 1867. godine. Prvi isusovac kao narodni misionar javlja se u Beogradu tek 1922. godine, 1929. isusovac o. Zore useljava se u kupljenu kuću, da bi se 1. I. 1931. formirala župska zajednica, a u prosincu 1933. bila blagoslovljena nova crkva sv. Petra. Bogorodica Beogradska vratila se iz progonstva u Tekijama 19. rujna 1934., što je posebno svečano proslavljeno 6. i 7. listopada. Od tada je Bogorodica Beogradska zajedno s isusovcima trajno prisutna u središtu Starog grada.
 

Teo Trostmann

Povezane objave

Božji kvasac za preobrazbu svijeta

HF

Armenski tiskar Voskan Jerevanci

HF

Blaženi Alojzije Stepinac: Strossmayer je bio pravi Hrvat i pravi Biskup

HF

SOLUS CATHOLICUS – Pravila pristojnog ponašanja

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više