Hrvatski Fokus
Društvo

Keramičar David Oganesjan iz Kütahye

Narudžbe je dobivao iz Burse, Carigrada, Damaska, Kaira i Mekke

 
 
Nakon 1915. godine tri obitelji armenskih majstora keramike, na čelu s poznatim slikarom-keramičarom Davidom Oganesjanom, napustile su tursku Kütahyu (arm. Kutina) i preselile su se 1918. god. u Jeruzalem na poziv udruge "Pro-Jeruzalem" za obnavljanje jeruzalemske džamije Kupole na stijeni. David Oganesjan je u Jeruzalemu organizirao keramičku radionicu, ali kasnije su se 1922. god. lončar Nšan Baljan (1882. – 1964.) i slikar Mkrtyč Karakašjan (1895. – 1963.) odvojili od Oganesjana i osnovali vlastitu radionicu pod nazivom "Palestinska keramika" koja je nastavila armenske tradicije kutinske škole (A. Bagdasarov: Armenska kutinska srednjovjekovna keramika).
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/10/Oganesjan1_6.jpg
David Oganesjan (1884. – 1953.) smatra se utemeljiteljem armenskoga keramičarskoga obrta u Jeruzalemu. On je prvi otvorio radionicu za izradbu keramičkih radova u jeruzalemskom Starom gradu. Ovaj obrt je donio iz Kütahye. U Kütahyi je ukrašavao zgrade, mihrabe (niše u zidu) džamija, bavio se je obnavljanjem keramičkoga uređenja velikih džamija, grobnica i dvoraca. Narudžbe je dobivao iz Burse, Carigrada, Damaska, Kaira i Mekke. Njegovi su se radovi izvozili u Englesku i Francusku. Godine 1910. odlikovan je zlatnom medaljom na trgovačkoj izložbi u Bursi.
 
Njegova unuka, američka istraživačica Sato Mugaljan (Sato Moughalian), objavila je knjigu o svojem djedu pod nazivom "Svečanost pepela: Život i umjetnost Davida Oganesjana".
 
David Oganesjan je odgojio puno učenika (među njima su bila i siročad), ukrasio je mnoge građevine u Jeruzalemu gdje je radio trideset godina, od 1918. do 1948. godine. Napustio je Jeruzalem 1948. i nakon četiri godine preminuo je u Beirutu. Njegovi su radovi sačuvani u mnogim gradovima Bliskoga istoka, Europe, SAD-a i u privatnim kolekcijama.
 

Artur Bagdasarov

Povezane objave

PLANIRANA PANDEMIJA – Film “Zaraza” iz 2011. godine

hrvatski-fokus

EPIGRAMI – Otvori oči, moj razočarani rode

hrvatski-fokus

MUDROSITNICE – Znam, znam…

HF

Vučkovića dječja alka

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više