Hrvatski Fokus
Kultura

Ciklus kolaža Duška Šibla

Prisjećanje na svoje davne londonske dane

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, autor s dvije adrese, zagrebačkom i londonskom, slikar Duško Šibl, pored ulja, po kojima je i poznat i cijenjen, u tišini atelijera ili kojeg drugog prostora radi i na ciklusu kolaža.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/10/dusko_sibl.jpg
O radu na kolažima  Šibl kaže: „Što vam mogu reći osim istine? Kad sam u Londonu stanujem kod prijatelja, pa mi nije zgodno packati s bojama po stanu – pogotovo jer imam običaj razmahivati kistom pa boja leti na sve strane. Zato sam odlučio pokušati slikati na "suho" šarenim papirima umjesto bojama. A ovaj Novi londonski ciklus je rezultat.“
 
 Na pitanje što osobitost novoga ciklusa Šibl ističe: „Oni su na neki način povratak na tematiku mojih ranijih londonskog slika o uličnom životu, pankerima i Novim Romanticima“.
 
Pred nama se nižu listovi papira s rasplesanim figurama, koje katkada sliče kostimografskim rješenjima plesnih predstava ali i raznovrsnim modnim izričajima jednoga vremena, kada je odjednom gotovo sve bilo dopušteno. Na kolažima promiču neopterećeni vremenom, stvarnošću, određenjima društva, muškarci i žene, izvijeni u privlačnom ritmu, likovi proteklog vremena, likovi sjećanja.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/10/Dusko-Sibl-4-840x586.jpg
Dojma sam kako ove nesvakidašnje figure skladno povezuju u jednu cjelinu dva svijeta, sjećanje na proteklo i život u kojem smo trenutno, umjetnički izraz prikaza pojedinih životnih situacija i realno življenje u sadašnjem vremenu i prostoru. Rekao bih da Šibl govori o svijetu, koji je istodobno i imaginaran i stvaran, dok se on, slikar kreće  o tankoj crti koja ih konačno povezuje (ili ipak razdvaja).
 
Kolaže Duška Šibla krasi izniman kolor, snažan ali i odmjeren, izrazit i suptilan. Šibl se prisjeća svojih davnih londonskih dana, vremena posebne atmosfere, bunta protiv ustaljenih normi, nesputane slobode govora i ponašanja, bilježeći doživljeno i zapamćeno u tehnici u danas rijetkoj tehnici kolaža.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

SW univerzum

HF

Priručnik koji će doprinijeti tomu da nas se lakše razumije

hrvatski-fokus

Fotografski opus Miguela Rio Branca

HF

Ranko Ajdinović na Art Zagrebu 2022.

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više