Hrvatski Fokus
Kultura

Fragmenti dana i života Željka Bubala

Fragmenti mijena koje autor opaža, vidi i slika, slažu se u cjeline sjećanja

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Željko Bubalo iz Splita, cijenjeni i priznati artist, neumorno, bez prekida stvara u svom atelijeru, kreirajući nizove nefigurativnih kompozicija, apstrakcije u različitim formatima, temeljenim na svakovrsnim motivima, od trenutnih osjećanja do aktova.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/10/000000_zeljko_bubalo.jpg
Opus Željka Bubala nastaje kao rezultat autorskog promatranja mijena  svijeta, bliže ili tek nešto udaljene okoline,kroz osobnu prizmu, kroz koloplet vlastitih specifičnosti, kroz gusti filtar doživljenih iskustava.
 
Bubalo doista doživljava svijet oko sebe na poseban i reklo bi se prepoznatljiv način, u kojem se ističu plohe, obojani oblici s dominantnim bojama i nadasve slobodna, posve oslobođena autorska kretnja, koja se ne obazire ni na što. Doista, Bubalo kontinuirano priča svoju priču o doživljaju svijeta, o postojanju klepsidre, o ljepoti nagog tijela, o osjećajima koji titraju u tijelu, o detaljima i sitnicama koji daju ključnu karakteristiku i danu i cijelome životu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/10/zeljko_bubalo.jpg
Kolor Željka Bubala je odmjeren, primiren, međutim oblici koji nastavaju njegove slike  u permanetnom su kretanju, nezaustavljivo, beskonačnom. Fragmenti mijena koje autor opaža, vidi i slika, slažu se u cjeline sjećanja, u tajni registar čudesnih trenutaka jer oni su ključ svega.
 
Istodobno, uz energična i stalna gibanja formi na slikama Željka Bubala, možemo govoriti i o natruhama uznemirenosti koja je poput teško vidljivog praha razasuta posvuda. Je li to strah ili samo oprez? Je li to bojazan ili samo opominjući san? Je li to ipak strah od nepoznanica sutrašnjice? I jest i nije jer ovo su slike umjetnika koji duboko i istinski doživljava svekoliki prostor i mijene koje ga oblikuju.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Moja kuna

HF

Sto deset godina Fotokluba Split

hrvatski-fokus

Završeni 12. Dani kršćanske kulture

HF

Žena

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više