Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Kuća koja pleše…

Vlado Milunić, češki arhitekt hrvatskog podrijetla, primio Red Ante Starčevića

 
 
Vlado Milunić, češki arhitekt hrvatskog podrijetla, primio je u četvrtak 24. listopada Red Ante Starčevića koji mu je na poticaj Hrvatsko-češkog društva dodijelila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović za izniman doprinos razvoju i unapređenju hrvatsko-češkog prijateljstva kroz promicanje Republike Hrvatske u arhitekturi u Češkoj Republici. Svečanost dodjele visokog hrvatskog odlikovanja održana je u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Pragu, a Red Ante Starčevića Miluniću je na prigodnoj svečanosti uručila veleposlanica Ljiljana Pancirov. Ona je u svom govoru istaknula vrijednost Vlade Milunića kao čovjeka i vrhunskog stručnjaka koji je u svojim radovima pokazao da čovjek mora biti u središtu, a njegovo okružje prilagođeno čovjeku i u komuniciraciji s njim. „Arhitekt Milunić dao je svojim radovima i dašak socijalne suvremenosti. Njegov rad odlikuje bogatstvo ideja, smjelost izričaja i entuzijazam“, kazala je veleposlanica Pancirov.
Svečanosti su, uz obitelj laureata, mnogobrojne prijatelje i suradnike, nazočili i uglednici češkog javnog života, među njima i Milunićeve kolege arhitekti na čelu s dekanom Arhitektonskog fakulteta Ladislavom Labusom i predsjednikom Saveza arhitekata Češke Olegom Hamanom.
Slikovni rezultat za Vlado milunic praha
Vlado Milunić rođen je 3. ožujka 1941. u Zagrebu, a od 1956. živi u Češkoj gdje je ostvario vrijedna i priznata djela suvremene arhitekture, među kojima se kao najpoznatija u europskim i svjetskim razmjerima ističe poslovna zgrada na obali Vltave u Pragu poznata kao Kuća koja pleše (Tančící dům), dovršena 1996.  Studij arhitekture Milunić je završio 1966. na Češkom tehničkom sveučilištu, a zatim se do 1969. usavršavao u Parizu. Od 1970. do 1990. radio je zajedno s kolegom Janom Línekom, a od 1990. djeluje u vlastitom Studiju VM (Volné myšlenky, tj. Slobodne ideje). Projektirao je brojne javne zgrade, među kojima se ističe nekoliko domova umirovljenika u Pragu, dom kulture Sedlec-Prčice, Dom djece i mladeži Modřany, stambeni kompleks Hvězda, stacionar za hendikepiranu djecu u Českim Budějovicama te više obiteljskih kuća. Radio je i na preuređenju dijelova stare gradske jezgre i stambenih naselja u Pragu i Bratislavi. Jedan je od autora Češke četvrti u Šangaju, a njegovi radovi su i radarski toranj u Zračnoj luci Václava Havela u Pragu, praška galerija Ungelt, Gallery Club Radost FX te prijedlog za novi centar grada Rijeke.
 
Kuću koja pleše, sliku suvremene praške arhitekture i simbol modernog Praga, Vlado Milunić projektirao je 1992. zajedno sa svjetski poznatim kanadsko-američkim arhitektom Frankom Gehryjem, a idejni projekt za zgradu Milunić je osmislio zajedno sa svojim prijateljem, češkim predsjednikom Václavom Havelom. Zgrada simbolizira slobodu i dinamičnost češkog društva nakon Baršunaste revolucije i stekla je veliku popularnost među posjetiteljima Praga te se, uz Hradčane i Karlov most, smatra jednom od tri praške znamenitosti koje turisti najčešće fotografiraju. Zgrada i njeni autori dobili su više nagrada i priznanja u Češkoj i inozemstvu.
 
U prijedlogu za odlikovanje Vlade Milunića Hrvatsko-češko društvo istaknulo je da Kuća koja pleše na određen način simbolizira i hrvatsko-češke odnose koje su kroz stoljeća obilježili i Hrvati koji su dugi niz godina živjeli i djelovali u Češkoj, među kojima se ističu Faust Vrančić, Josip Filipović, Vlaho Bukovac, Vladimir Prelog i Zvonimir Rogoz. „Svojim umjetničkim i javnim djelovanjem Vlado Milunić, u češkoj javnosti prepoznat kao češki arhitekt hrvatskog porijekla, doprinosi popularizaciji Hrvatske u Češkoj, a njegova Kuća koja pleše jedan je od vidljivih znakova uzajamnog kulturnog prožimanja Hrvata i Čeha koje je povezivalo i oplemenjivalo oba naroda stvarajući ne samo djela trajne vrijednosti, nego i jedinstven duh prijateljstva i zajedništva utemeljenog na zajedničkim civilizacijskim i ljudskim vrijednostima. Globalna prepoznatljivost Kuće koja pleše pozicionira to prijateljstvo i zajedništvo Hrvata i Čeha kao relevantan fenomen u europskim i svjetskim razmjerima koji može služiti za primjer drugim narodima“, poručilo je Hrvatsko-češko društvo koje je 2016. Vladi Miluniću zbog zasluga za razvoj hrvatsko-čeških odnosa dodijelilo Nagradu „Marija i Stjepan Radić“.
 

Marijan Lipovac

Povezani članci

Lika

HF

Nad Srijemom

HF

Crvena aždaja

HF

Natječaj HKUPD Stanislav Preprek

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...