Hrvatski Fokus
Kultura

Zvonko Kucelin u objektivu

Fotografski bard iz Zadra

 
 
Zvonko Kucelin rođen je 1955. godine u Banjoj Luci. Po zanimanju je inženjer elektrotehnike. Fotografijom se bavi od 1975. godine a prvu novinsku fotografiju objavio je 1981. godine u Slobodnoj Dalmaciji. Od tada objavljivao je  fotografije u gotovo svim dnevnim i tjednim novinama. Od 1985. godine do 1994. godine bio je urednik fotografije u tjedniku “Narodni list” a od 1994., kao jedan od osnivača Zadarskog lista, radi kao urednik fotografije do danas. Suradnik je svjetske fotografske agencije Getty Images i Hinine Fotoagencije. Fotografije je objavljivao u brojnim fotomonografijama( 1991. Anodomini – ratnafotografija, 1994. “Godinestradanja”, 1998. “90 obljetnica pjevačkog zbora Petar Zoranić”, 2000. “40 godina glazbenih večeri u sv. Donatu, 1995. fotomonografija “Zadar” autora Antuna Travirke,  i mnoge druge) i turističkim katalozima.
Slikovni rezultat za Zvonko Kucelin
Redovan je sudionik na izložbama humanitarnog karaktera. Do sada je imao 5 samostalnih izložbi:
1. Split, Galerija Fotokluba Split – siječanj 1989.
2. Makarska, Fotoklub Osejava – hotel Biokovo, ožujak 1989.
3. Zadar, Gradska loža – siječanj 1990.
4. Zadar, Arsenal – veljača 2008.
5. Zadar, Gradska loža i Kneževa palača – kolovoz 2011.- "Fotografije 1981. – 2011."
Sudjelovao je na 464 skupne izložbe, od kojih 383 pod patronatom FIAP-a (Federation Internationale De L'Art Photographique) nasvimkontinentima u 68 zemaljanakojima je za svoje fotografije dobio 126 nagrada, a naizložbi u Bugarskoj "Ecological truth 2019" dobio je FIAP blue badge kao najbolji autor salona. Nositelj je titule Excellence FIAP Argent EFIAP/s  i titule Majstor fotografije Hrvatskog fotosaveza.
 
Kad govori a često govori, govori o umjetničkoj fotografiji, o trenucima istine i ljepote, trenutku klika, za u vječnost odaslanoga:
Motive vidim svugdje oko sebe, gdje god da odem vidim neki zanimljiv motiv, detalj i uhvatim ga objektivom.
 
Zvonko Kucelin, poznati zadarski fotograf, urednik fotografije Zadarskog lista. Fotografski bard koji već neko vrijeme nosi titulu ekscelencije fotografije nagrađen je FIAP nagradom kao najbolji autor.
Na pitanje gdje pronalazi motive, odgovarao bi bez i malo stanke, kako ih pronalazi svugdje oko sebe. Priroda, grad, more, okolica Zadra.
Rekao bih gledajući njegove fotografije: smjelo i izazovno.
– Da, dobio sam zlatnu medalju FIAP-a, međunarodne organizacije umjetničke fotografije, na njihovoj izložbi u Singapuru. Svjetski vrh, baš sam bio sretan. No nekoliko dana poslije toga mi je Hrvatski fotosavez dodijelio titulu majstora fotografije drugog reda. E, to me emocionalno „streslo“, jer kriteriji za izbor su vrlo visoki, golemi dugogodišnji rad mora stajati iza toga, ta me titula postavila me na mjesto fotografa u Hrvatskoj do kojega je uistinu teško doći. A kad jednom dođeš, trajno ostaješ – birao je riječi zadarski fotograf Zvonko Kucelin koji je svoju prvu novinsku fotografiju objavio 1981. godine upravo u „Slobodnoj Dalmaciji“. Kucelin je inače dugogodišnji fotograf „Zadarskog lista“ čiji je bio i osnivač 1994. godine, te u toj dnevnoj novini radi i danas kao urednik fotografije.
Pamti prvu fotografiju koja je objavljena u dnevnom tisku, u „Slobodnoj“?
– Kako ne bih pamtio! To je bila 1981. godina. Puno se tada išlo po terenu, sa novinarkomLadom Stipić sam tom prilikom išao na Pašman. Pamti se prva objavljena novinska fotografija, iako se radilo o snimci nekih vodovodnih cijevi, radili smo neku priču… – kaže Zvone, koji je filmove sam razvijao, a i fotografije je radio u improviziranom kućnom foto laboratoriju u kupatilu.
– Ni tele-foto još nismo koristili. Tajnici sam u dopisništvo „Slobodne“ u Zadru donosio razvijene fotografije, a ona bi ih autobusom slala u Split. U „Slobodnoj“ sam bio godinu dana, mijenjao sam zapravo Željka Karavidu koji je otišao na odsluženje vojnog roka – priča Kucelin.
Vrhunski fotograf, poznat po svojoj skromnosti, no broj priznanja, nagrađenih fotografskih radova i ostvarenih izložbi ne može stati ni na četiri „gusto kucane“ stranice. Njegove su fotografije putovale cijelim svijetom i bile izložene na više od dvije stotine skupnih izložbi, a samostalnih je priredio pet, saznajemo iz intervjua Lade Burčul.
– Morat ću i sad napraviti izložbu, obvezuje me na to ne samo ova zlatna medalja FIAP-a, već titula majstora fotografije drugog reda. U Hrvatski fotosavez sam, prema propozicijama, poslao 30 fotografija i njih bih trebao izložiti u Zadru. Radi se, naime, o samo jednoj temi na svih 30 fotografija, riječ je o moru, ali ne idiličnom, već o moru u lošim vremenskim uvjetima, sa jakim vjetrom. Tako su na mojih 30 fotografija samo dva lokaliteta i dva vjetra: „Bura u Ražancu“ i „Jugo na rivi“ – kaže Zvone.
 
– Natječaj se odnosio na šest kategorija, a ja sam zlatnu medalju dobio u kategoriji foto žurnalizma. To je fotografija dramatične deložacije koja se događala u Arbanasima, u obiteljiVukić. Zanimljivo da je žena koju na fotografiji vuku policajci vidjela negdje da sam za tu fotografiju nagrađen i javila mi se preko Facebooka, napisala mi je da je to ona. Ponudio sam joj fotografiju, odbila je. Obratila mi se želeći da znam o kome se radi, no kazala je da taj nesretan dramatičan događaj nastoji zaboraviti i ne želi nikakav podsjetnik na njega – ispričao je Kucelin.
Pričali smo o nagradama koje se za novinske fotografije dobiju za prikaze najtežih tragedija, od čega Kucelin u prvom redu izdvaja svu težinu fotografskog izvjestitelja u vrijeme Domovinskog rata. Radio je i doslovno puzeći, uz fijuke metaka i pitanja vojnika „Jes' ti normalan?“
– Zadar je definitivno grad fotografije. To nije fraza, znamo cijeli slijed od Burata iBrkana naovamo… Cijela generacija vrhunskih fotografa radi u Zadru, a ono što sam prije nekoliko mjeseci vidio na izložbi fotografija čiji su autori učenici osnovnih i srednjih škola mi je dalo punu potvrdu da će se zadarska škola fotografije nastaviti. Mlada generacija stasa, puno je talenata, osobito u Grafičkoj školi… Vidi se da puno rade i da su talentirani…
Zvonko Kucelin, koji je nakon zlatne medalje FIAP-a i titule majstora fotografije drugog reda nagrađen na izložbama u Bugarskoj, Egiptu, Slovačkoj i Indiji, te je dobio i titulu AFIAP (počasno zvanje FIAP-a).
Lik i djelo, umjetnička i ljudska putanja Zvonka Kucelina pomaže mi odgonetnuti misterij Zadarskoga lista koji slavi 25 godina. U tom misteriju neizostavno se imenuje i ime Zvonka Kucelina, do u nezaborav zvoni, o nesvakidašnjem pothvatu, o Zadarskome listu.
Svojim čudesnim mamcem, fotografskim aparatom, Zvonko Kucelin mami sebi nezaboravne trenutke: mora, polja, neba, grada, ljudi… i u kliku ih klika, za u nezaborav zaustavlja. Njegovi su neizbrisivi tragovi u vječnosti.
 

Nikola Šimić Tonin

Povezane objave

Traganje za univerzalnim tajnama

HF

Nedoživljeni rođendan

HF

Mala retrospektiva Josipa Konte

HF

Otvorena su nam vrata

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više