Hrvatski Fokus
Kultura

Izvući iz kamena što je moguće više

Široki dijapazon interesa akademskog kipara Mate CROate

 
 
Mata CROata ili Mate Turić, akademski je kipar mlađe generacije, autor cijenjenog i priznatog ,iznimnog opusa jedara u više vrsta kamena i oblika, od posve malih pa do velikih, u prigodi izrade javnih spomenika.
Slikovni rezultat za Široki dijapazon interesa akademskog kipara Mate CROate
O tom kompleksnom opusu jedara, o motivu koji je i tvrdi i često nepopustljivi materijal, pretvorio u živu materiju, pisalo se puno.
 
Veliki ciklus jedara, često je u različitim postavama uspješno izlagan, kako u domovini tako i u inozemstvu.
 
Naravno, skulptor nije isključivo vezan za kreaciju i realizaciju jednog motiva, jedara, Mata Croata, istodobno, ali u manjem obimu angažmana) aktivno istražuje i druge izazove, druge teme, od apstraktnih vertikalnih formi, preko aktova, do riba i fantastičnih oblika autorskih zamišljaja, nastojeći u svakom radu, u udaru dlijeta ili potezu alata izvući iz kamena što je moguće više.
Slikovni rezultat za Široki dijapazon interesa akademskog kipara Mate CROate
Sve skulpture Mate CROate dišu, one su žive, osjećamo njihovo gibanje, protok energije kroz tvrdo tijelo kamena. Osim istinskog interesa i za druge motive, Mata Croata pokazuje i značajnu ekspresivnost u realizaciji novijih nefigurativnih radova, u traženju, po njegovoj vlastitoj prosudbi, idealne forme, kontinuirano produbljujući poznavanje raznih vrsta kamena i njihovih mogućnosti.
 
Naravno, Mata CROata, i sada, zamišlja neko novo, još nepoznato jedro, ali promišlja i o motivu, svakidašnjem i nesvakidašnjem, koji bi valjalo oživotvoriti u kamenu.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Tihi tragovi vapnenih očiju

hrvatski-fokus

Moje dame su simbol jednog mirnijeg života, gdje postoji stanka za kavu i razmišljanje

hrvatski-fokus

Hommage Pollocku Mladena Žunjića

HF

Umjetnost je duhovna djelatnost

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više