Hrvatski Fokus
Društvo

Vešapi u Armeniji

Stara mitološka bića

 

 

Vešapi (Višapi, Aždahaki) su stara mitološka bića, a u prijevodu s armenskoga (višap) znači 'zmaj'. Nazivaju ih također – vešapakarami što znači 'kameni zmajevi'. Ovo su obično uspravno postavljeni kameni u obliku megalita (monolita). Prikazani su u obliku visokih kamenih stela, starih obelisaka menhira ('dugi kamen'). Vešapi su prošereni u mitologijama Armenske visoravni i jugozapadne Azije.
Slikovni rezultat za vešapakarami
Prvotno vešapi su božanstva ili duhovi voda koji su vjerojatno povezani s kuro-araskom arheološkom kulturom, a zatim su postali zli duhovi. Neki od njih pripadaju 4. tisućljeću pr. Kr. Sagrađeni su od monolitnoga kamena, najveći ima visinu 5 metara. Imaju oblik ribe korijen -fish- (-viš-) u indoeuropskih naroda znači 'riba') s ornamentom zmije, bika, ovna i različitih ptica.
 
Podignuti su blizu izvora, kanala, spremišta za vodu i jezera. Ovi su zmajevi mogli živjeti i na drveću ili planinama. Spomenici su utjelovljivali idola poljodjelstva i opskrbe vode.
 
Prema armenskoj mitologiji vešapi su krilati demoni ili zmajevi koji su živjeli na nebu, u velikim jezerima i planinama. Nebeski su vešapi, tijekom oluje, silazili dolje, a planinski i jezerski su uzlijetali na nebo. Veliki je vešap mogao progutati Sunce pa je tada dolazilo do pomrčine.
 
Od starih vremena sačuvani su menhiri koji su prikazivali vešape u obliku riba ili katkada bikova. U jednom od mitova planine Masis (Ararat) i Aragac su bile sestre, Zagroc i Tavr – rogati vešapi (zmajevi) koji su se borili stalno između sebe. S vešapima se bori u armenskoj mitologiji bog Vaagn (Vahagn).

 

Artur Bagdasarov, HKV

Povezane objave

Umrle 23 osobe umrle nakon primanja prve doze cjepiva

hrvatski-fokus

Naše uljarstvo iz 1924. godine

hrvatski-fokus

AFORIZMI – Do prve posudbe

HF

Niska stopa ranog napuštanja školovanja

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više