Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

HAMAG-BICRO proslavio prvih 25 godina

11 milijardi kuna investicija, 5 tisuća projekata, 16 tisuća novozaposlenih

 
 
Biti svakodnevno okružen mladim i talentiranim ljudima koji svoje ideje uspješno pretaču u inovativne projekte, znanstvenicima i istraživačima koji uporno rade na istraživanju i razvoju brojnih inovacija te poduzetnicima koji uspješno komercijaliziraju vlastite proizvode na globalnom tržištu, svakako je privilegija, ali ujedno i odgovornost koju Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije uspješno provodi već 25 godina. Tim povodom, agencija HAMAG-BICRO večeras je u Mimari obilježila 25 godina uspješnog poslovanja i dodijelila priznanja #prvih25 najuspješnijim hrvatskim poduzetnicima, ujedno i perjanicama hrvatskog gospodarstva, koji su kroz HAMAG-BICRO usluge i podršku ostvarili izvrsne poslovne rezultate.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/11/Uprava-Hamag-i-dobitnici-1024x683.jpg
Svečanost je otvorio Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a, potom Darko Horvat,  ministar gospodarstva poduzetništva i obrta, a potporu radu Agencije ukazala je ipredsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović.
 
Od male garancijske agencije koja je pokrenuta ’94. godine profilirali smo se u najvažniju Vladinu instituciju koja ozbiljno podupire mikro, male i srednje poduzetnike. Samo u posljednje tri godine, otkako sam na čelu Agencije, zajedno sa mojim timom, – zamjenikom Mariom Turalijom te članovima Uprave Marijanom Oreb i Antom Jankom Bobetkom, ugovarajući bespovratne potpore, dodjeljujući financijske instrumente zajmove i jamstva, potaknuli smo investicije u iznosu od 11 milijardi kuna, sklopivši ugovore s više od 5 tisuća tvrtki, čime smo stvorili preduvjet za otvaranje više od 16 tisuća radnih mjesta“, izjavio je tijekom svečanosti predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec.
„Mikro, mala i srednja poduzeća čine gotovo 99 posto svih gospodarskih subjekata u Hrvatskoj, što dovoljno govori o njihovoj važnosti u ukupnoj strukturi našeg BDP-a. Upravo je zato važno da im na sve moguće načine olakšavamo poslovanje i potaknemo ih na nova ulaganja, pri čemu je HAMAG-BICRO jedna od ključnih potpornih institucija Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta. Dosadašnjim programima financiranja ostvareni su zaista impresivni rezultati, a u narednom periodu jedno od prioritetnih područja kojima se okrećemo su investicije u inovacije, istraživanje i razvoj. U tome leži ključ daljnjeg gospodarskog rasta Hrvatske“ – izjavio je ministar Horvat.
 
Agencija je dodijelila 10 priznanja tvrtkama koje su kroz HAMAG-BICRO usluge i podršku ostvarile izvrsne poslovne rezultate. Za značajne uspjehe postignute u pojedinoj fazi poslovanja, priznanja su dobile tvrtke: Capital Hook (ideja), Microblink (razvoj), Radiochirurgia Zagreb (komercijalizacija), Geolux (tržište) te Bellabeat (međunarodna suradnja). U kategoriji iznimnog doprinosa razvoju i konkurentnosti hrvatskog gospodarstva priznanja su osvojili: Multinorm (izvoz), Genos (inovativnost), KFK (investicije) te Rimac Automobili (konkurentnost). U kategoriji „HAMAG-BICRO pametna tvornica“ dodijeljeno je priznanje tvrtki Altpro koja je kroz različite faze svog poslovanja iskoristila najviše usluga Agencije.
Priznanja su uručili – izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora,Domagoj Ivan Milošević, ministarregionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, savjetnik Predsjednice RH zagospodarstvo, Marko Primorac, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a Mario Turalija te članovi Uprave Marijana Oreb i Ante Janko Bobetko.
 
Jedan od dobitnika HAMAG-BICRO priznanja je svakako i tvrtka Rimac Automobili koji su bez sumnje hrvatsko tehnološko čudo koje proizvodi vlastite električne automobile visokih performansi te razvija i proizvodi pogonske i baterijske sustave za druge proizvođače. U ovaj tehnološki pothvat kroz različite programe ugrađena je i HAMAG-BICRO financijska potpora u visini od 62 milijuna kuna. „Smatramo da smo u relativno kratkom roku puno toga postigli, no i dalje smo tek na početku svoga puta, odnosno i dalje nas čeka dug put do onoga što bismo mi smatrali uspjehom“, izjavio je skromno Mate Rimac koji je bez sumnje i jedan od HAMAG-BICRO-ovih prvih25.
 
Kampanja prvih 25
 
Agencija je ove godine kroz kampanju #prvih25 svijetu ispričala 25 priča o poduzetnicima koji su uz HAMAG-BICRO potporu uspješno rasli, razvili se i unaprijedili svoje poslovanje. Riječ je o kampanji koja predstavlja prvih 25 godina uspješnog poslovanja, 25 priča poduzetnika koji su kroz HAMAG-BICRO usluge i podršku ostvarili izvrsne poslovne rezultate te 25 programa potpore poduzetničkom poslovanju. Upravo široki portfelj programa i usluga koje agencija pruža korisnicima u svim fazama poslovanja čini HAMAG-BICRO svojevrsnom pametnom tvornicom, dok njeni pametni korisnici, hrvatski poduzetnici, svakodnevno jačaju gospodarski ekosustav i transformiraju Hrvatsku u konkurentno gospodarstvo, digitalno učinkovitu industriju i održivo društvo.
 „Čestitam svim dobitnicima HAMAG-BICRO priznanja, kao i svim našim korisnicima koji nam proteklih 25 godina ukazuju povjerenje birajući nas kao partnera u svim fazama njihova rasta. Upravo je mikro, malo i srednje poduzetništvo stup cjelokupnog nacionalnog gospodarstva, a to je ono što nas svakodnevno motivira da savjesno obavljamo svoj posao.“ zaključio je Vrbanec.
 

Anđelka Felja

Povezane objave

Radman se posipa pepelom

HF

Mediji su otvoreno na strani ljevice

HF

PVC cijevi i profili su – plastika

HF

Ubiti suca je hrvatski specijalitet

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više