Hrvatski Fokus
Intervjui

Moji tuševi u značajnim muzejskim zbirkama

"Izložba nagrađenih crteža" u karlovačkom gradskom muzeju

 
 
Suvremeni ugledni hrvatski likovni umjetnik, Alfred Krupa, predstavlja se samostalnom izložbom u svom gradu, u Karlovcu, u Gradskom muzeju.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/11/alfred_krupa__92a.jpg
• Gospodine Krupa, izložba se otvara 6.11.2019.
– Da, u Gradskom muzeju Karlovac otvaram samostalnu izložbu "Moderno slikarstvo tušem / Modern Ink Painting". Izložba će biti otvorena do 1. prosinca 2019.
 
• Što je ključno za ovu izložbu?
– Ova se postava pripremala pod radnim naslovom "Izložba nagrađenih crteža" uključuje moja 53 rada  iz razdoblja od 2012. do 2019. što je upravo period u kojem sam ostvario međukontinentalnu afirmaciju i priznanje za svoj dugogodišnji pionirski rad u sklopu danas jednog od najaktualnijih i sudeći po rezultatima na svjetskim aukcijama jednog od investicijski najinteresantnijih slikarskih pokreta – New Ink Art. Moje pismo namjere vladi Japana iz 1996. godine (gdje  kao prvi hrvatski slikar stipendista japanske vlade odlazim 1998.) danas se smatra manifestom pokreta New Ink Art, a sam ja koji sam aktivan od 1990. pionirom slikarskog pokreta New Ink Art i njegov "zapadni majstor".
 
• Što ste izabrali za ovu izložbu?
– Predstavio sam se sa širokim dijapazonom radova od onih malog, intimnog formata preko tradicionalnih izduljenih iz role tankog dudovog/rižinog papira pa sve do velikog "galerijskog" tuša na sirovom slikarskom platnu. 
 
• Nekoliko riječi o motivima.
– Po motivima, tu su krajolici, vedute, radovi inspirani japanskim drvorezima, trenutnom osobnom i društvenom situacijom, aktovi/figure i animalistika, a najintrigrantiji je upravo likovni pristup koji na potpuno osoban i autentičan način reinterpretira tipično zapadnjački modernitet i suvremenost kroz materijale i formalnu redukciju istoka.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/11/Slika-Alfred-Freddy-Krupa-1.jpg  
• Vaši se radovi nalaze u mnogim muzejima i galerijama.
– Moji se tuševi mogu naći u značajnim muzejskim zbirkama poput one Moderne galerije u Zagrebu, HAZU-Kabinet grafike (koji će se moći razgledati na ovoj izložbi), TATE Britain u Londonu, Orange Regional Art Gallery u Orangeu NSW-Australia, Šleskom muzeju u Katowicama u Poljskoj i drugdje.
Radovi su mi bili predstavljani i nagrađivani na 6 kontinenata, a o njima su pisali razni domaći i međunarodni mediji (od SAD-a do Kine) uključujući i velike magazine poput britanske Aesthetice i čilenskog dvojezičnog Arte Al Limite.
 
• Izložbu prati i lijepi katalog.
– Autor predgovora je likovni kritičar, povjesničar umjetnosti i arheolog Ante Vranković, a postava akad.slikarica Aleksandra Goreta. Izložba, uključujući dvojezični katalog, realizirana je sredstvima Grada Karlovca.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Sokolarstvo u Hrvatskoj danas je u velikom uzletu

hrvatski-fokus

Zašto je Bitcoin novac za slobodu govora (2)

hrvatski-fokus

Talijanska vlada necivilizirano postupa s mrtvima

HF

Svjedočanstva hrvatskih bojovnika

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više