Hrvatski Fokus
Aktualno

Dani meda

Med sadrži ugljikohidrate, proteine, aminokiseline, a najviše slobodnu aminokiselinu prolin…

 
 
U Zagrebu, na trgu bana Josipa Jelačića od 7. do 10. studenoga 2019. održat će se 17. Dani meda u organizaciji Hrvatskog pčelarskog saveza gdje će zagrebački pčelari i njihovi gosti iz drugih županija predstaviti svoje pčelarske proizvode. Pokrovitelj ovogodišnjih Dana meda je gradonačelnik Ivan Bandić.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/11/528665-istock-157639571.jpg
Med je proizvod medonosne pčele ili pčele medarice: pčela mora sakupiti nektar s 2 milijuna cvjetova da bi proizvela oko 0,45 kg meda. Med se oduvijek smatrao ne samo zdravim nego i ljekovitim – njegova svojstva dokazano pomažu kod različitih upalnih stanja: od upale grla preko probavnih poremećaja do kožnih problema i alergija. Tako na primjer drevni rukopisi 'Ayurvede' od prije 5000 godina dokazuju učinkovitost meda u liječenju dok otkriveni crteži u špiljama iz Kamenog doba prije 8000 godina pokazuju također primjenu meda u liječenju bolesnika. Zbog svojih antiseptičkih svojstava med se kroz povijest koristio u svrhu liječenja rana te kao prva pomoć kod posjekotina i opeklina. Prirodni voćni šećeri u medu – fruktoza i glukoza vrlo brzo se probavljaju i apsorbiraju u organizmu: to je razlog zašto su sportaši i osobito atletičari nekada koristili med u svrhu osiguranja dostatne prirodne energije.
 
Pčele medarice već otprilike 150 milijuna godina proizvode med na isti način. Med je jedini proizvod kukaca kojeg čovjek koristi u svojoj prehrani, liječenju te u kozmetici. Poznata je dugovječna trajnost meda: jedan istraživač u Egiptu pronašao je u grobu ćup s medom čija starost je procijenjena na oko 2000 godina te izjavio da je med bio – izvrstan! Med je hranjiv i nevjerojatno zdrav: sadrži prirodne enzime (invertaza, glukoza oksidaza, katalaza itd.), vitamine B2,B4,B5,B6 i B11 te C vitamin, minerale (kalcij, cink, željezo, kalij, fosfor, magnezij, selen, krom i mangan), antioksidante od kojih se posebno ističe flavonoid pod nazivom 'pinocembrin' koji dokazano poboljšava funkciju mozga. Osim u medu, flavonoid 'pinocembrin' dokazan je u propolisu, zatim u đumbiru i divljem mažuranu. Med tamnije boje prirodno sadrži više antioksidanata.
 
Nadalje, med sadrži ugljikohidrate, proteine, aminokiseline, a najviše slobodnu aminokiselinu prolin itd. U starim ruskim medicinskim rukopisima stručnjaci su pronašli brojne recepte s medom u svrhu liječenja: med s kamilicom, med s koprivom, lobodom, lukom, češnjakom, pastrnakom, hmeljom, sa sjemenkama gorušice, sjemenkama maka, s prirodnim octom itd. U svrhu liječenja inficiranih, smrdljivih rana uspješno se koristio med s uljem od jetre bakalara, a u svrhu liječenja prehlade i gripe preporučuje se med s mlijekom ili med s limunovim sokom uz napomenu: uzimate li med u svrhu liječenja prehlade ili gripe tada morate ostati u kući jer med izaziva jako znojenje što je poželjno u ovom slučaju. Antički grčki liječnik Hipokrat također je koristio med u svrhu liječenja plućnih bolesti jer med dokazano olakšava iskašljavanje sputuma te smiruje kašalj. A to su znali i drevni Hindusi. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kao i „American Academy of Pediatrics“ preporučuju med kao prirodni lijek protiv kašlja. Ipak, stručnjaci ne preporučuju davanje meda djeci mlađoj od jedne godine.
 
Također je dokazana i učinkovitost meda u liječenju srčanih bolesti – med osobito ima učinkovito djelovanje na miokard (srčani mišić). Poznato je i dokazano blagotvorno i učinkovito djelovanje meda u liječenju određenih gastrointestinalnih poremećaja i bolesti: učinkovit je kod gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), izvrstan je protiv konstipacije odnosno 'začepa' crijeva kao i u svrhu liječenja proljeva jer u organizmu povisuje kalij i povećava uzimanje vode. Nadalje, med smanjuje kiselost želučane kiseline kao i njezino pojačano lučenje radi čega je učinkovit u liječenju čira na želucu i duodenumu, med je djelotvoran i u liječenju jetre i žući itd. Med se također koristi i kod različitih poremećaja nervnog sustava kao i kod insomnije/nesanice: čaša tople vode s medom prije spavanja omogućuje opuštanje i dobar, miran san.
 
Najzdraviji je prirodni i termički ne tretirani odnosno ne pasterizirani med – samo prirodni med sadrži sve korisne visoko nutritivne tvari – pelud, različite gljivice i vosak dok se kod pasteriziranog meda gube određena korisna i terapeutska svojstva. Naime, proces pasterizacije i filtracije u svrhu „pročišćavanja“ meda ima negativne učinke na med i njegova ljekovita svojstva jer uništava korisne enzime i izuzetno korisne i važne antioksidante.
Prirodni med koristi se u svrhu liječenja brojnih, različitih poremećaja i oboljenja već više od 5000 godina. Suvremena medicinska znanost danas potvrđuje brojna ljekovita svojstva meda:
• Med dokazano ima pozitivan učinak na 'dobre' bakterije u našem organizmu zbog sadržaja korisnih i djelotvornih bakterija tzv. laktobacila: samo prirodni, ne pasterizirani med 'hrani' naše dobre bakterije, a znanstvenici su laboratorijskim istraživanjem in vitro otkrili da med značajno povisuje (10 – 100 puta) broj korisnih bakterija Lactobacillus acidophilus i Lactobacillus plantarum
• Med je izvrstan u borbi protiv patogenih, štetnih bakterija: suvremena medicina je dokazala učinkovitost meda, osobito manuka med protiv infekcije uzrokovane bakterijom Staphylococcus aureus otpornom na meticilin – MRSA ili zlatni stafilokok koji je otporan na široki spektar antibiotika.
• Nadalje, otkriveno je da manuka med pozitivno djeluje i kod zubnog plaka jer ubija bakterije: manuka med ima učinkovitost kao i kemijski klorheksidin glukonat (oralni antiseptik) koji se koristi često za ispiranje usne šupljine. Manuka med je tzv. mono-cvjetni med od cvjetova drveta manuka / novozelandski čajevac, lat. Leptospermum scoparium iz porodice Myrtaceae, koje nativno raste na Novom Zelandu i u Australiji. Stručnjaci su dokazali da je najkvalitetniji manuka med iz divljih nekultiviranih područja Novog Zelanda. 
• Med je učinkovitiji u liječenju herpesa od lijekova: časopis Medical Science Monitor objavio je 2004. rezultate znanstvene studije koja je dokazala da je lokalna primjena meda daleko učinkovitija u liječenju herpesa usne pa čak i genitalnog herpesa od antivirusnog lijeka 'aciklovira' (npr. „Zovirax“).
 
A za kraj jedan medicinski slučaj iz Hrvatske o kojem su pisali strani mediji i stručni časopisi, uključujući i BBC. Naime, prije osamnaest godina (ili nešto više) hrvatski liječnici su pacijentu Anti Krešiću, oboljelom od karcinoma pluća rekli da mu terapija više ne može pomoći te da se mora pripremiti za smrt. Međutim, Krešić se nije predao već je započeo novu terapiju – prirodni med s dodanim ljekovitim biljem čiji recept je ostao tajna. Međutim, terapija medom bila je učinkovita i pacijent je ozdravio i dobro se oporavio.
 
Krešić je objasnio: „Napustio sam bolnicu u travnju, a već u ljeto bio sam 'drugi' čovjek. Kada sam otišao u bolnicu na pregled, liječnici nisu vjerovali da sam još živ, a osobito su ostali 'zatečeni' i iznenađeni s rezultatima pretraga koji su otkrili da sam potpuno zdrav i da više nemam karcinom pluća.“ U prosincu 2004. BBC News u svojem članku pod nazivom: „Honey could help fight cancer“ („Med bi mogao pomoći u borbi protiv karcinoma“) opisuju rezultat istraživanja znanstvenog tima Sveučilišta u Zagrebu koji su otkrili učinkovitost pčelinjih proizvoda u zaustavljanju rasta tumora ili njegovog širenja (metastaziranja) kod miševa: „Vjerojatno su hrvatski stručnjaci bili impresionirani slučajem pacijenta Krešića pa su istražili učinkovitost meda.“ Potrebno je svakako istaknuti da je navedeno istraživanje predvodila prof.dr.sc. Nada Oršolić, znanstvenica poznata po brojnim istraživanjima učinka pčelinjih proizvoda na zdravlje čovjeka. U pojedinim ljekarnama u Hrvatskoj može se kupiti prirodni hrvatski med s ljekovitim biljem – posebno ističem tzv. zeleni med s dodatkom brokule.
 
Iz svih naprijed navedenih pozitivnih učinaka meda na zdravlje čovjeka svakako je pohvalna i dobra odluka o suradnji Dječjeg vrtića Vukovar I i Udruge pčelara „Vukovar '91“ koja od veljače 2019. omogućuje da sva djeca Dječjeg vrtića Vukovar I svako jutro prije doručka dobe žlicu meda.  Pozitivni učinci svakodnevnog uzimanja meda na zdravlje djece sigurno ne će izostati. 
Posjetite Dane meda bez obzira gdje se oni održavaju – u Zagrebu ili drugdje i kupujte med s oznakom: „Med hrvatskih pčelinjaka.“
 
Izvor:
 
1. E.R.H.S.S. Ediriweera i N.Y.S. Premarathna: „Medicinal and cosmetic uses of Bee's Honey – A Review;“ AYU 2012 Apr.-Jun; 33(2): 178-182
2. N.Yoirish: „Curative Properties of Honey and Bee Venom“ (knjiga, izdanje 2001.)
3. Paul Fassa: „One man's lung cancer death sentence permanently removed by honey and herbs;“ 18. 11. 2014.; www.naturalnews.com
 

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Trumpu pobjedu donijeli “prezreni”

HF

Britanci su uvijek bili protiv Hrvata

HF

Nema razlike između fašizma i komunizma

HF

Vukovar 32 godine poslije

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više