Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Viktor Grinich – pionir u industriji poluvodiča

Potomak hrvatskih iseljenika Grgurinovića

 
 
Victor Grinich, rođen kao Victor Grgurinović 26. studenog 1924. godine u Aberdeenu (Washington). Umro 4. studenog 2000. u Mountainu Viewu u Kaliforniji. Predavao na Sveučilište Alma mater u Washingtonu, Sveučilište Stanford. Bio je suosnivač tvrtke Fairchild Semiconductor, profesor na Stanfordu i UC Berkeleyu. Ima troje djece Nicholasa P. Grinicha, Anitu Grinich i Philipa Grinicha. Victor Henry Grinich (26. studenog 1924. – 4. studenog 2000.) bio je pionir u industriji poluvodiča i član „izdajničke osmorice“ koji su osnovali Silicijsku dolinu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/11/Victor_grinich.jpg
Potomak hrvatskih iseljenika, prvotno mu je prezime Grgurinović. Rođen u Aberdeenu u Washingtonu, služio je u mornarici Sjedinjenih Država tijekom Drugog svjetskog rata. Da bi se njegovo prezime lakše izgovaralo tijekom vojnih poziva, službeno ga je promijenio u "Grinich". Grinich je 1946. diplomirao na Sveučilištu Washington, a magistrirao 1949., a potom stekao doktorat. 1951. sa Sveučilišta Stanford. U početku je bio istraživač u SRI International, radio je u seminarskom Shockley laboratoriju za poluvodiče Beckman Instruments, a zatim je otišao s ostalim nezadovoljnim članovima tzv."izdajničke osmorice" kako bi stvorio utjecajnu korporaciju Fairchild Semiconductor. 
 
Među fizičarima, matematičarima i metalurzima iz skupine, Grinich je bio jedini inženjer elektrotehnike. U Fairchildu je postavio pokusni laboratorij i druge elektroničke sustave gdje je bio odgovoran za karakterizaciju uređaja i aplikacije. Njegov odjel prerastao je u važan posao tvrtke Fairchild Instrumentation. Grinich je 1968. godine napustio Fairchild kako bi studirao informatiku dok je predavao elektrotehniku ​​na UC Berkeley. Kasnije je predavao i na Sveučilištu Stanford. 1975. objavio je udžbenik Uvod u integrirane sklopove
 
Godine 1978. imenovan je izvršnim direktorom tvrtke Identronix, tvrtke koja je ušla u vezu s radiofrekvencijskim identifikacijskim sustavima, a koji se danas uveliko koriste u protuprovalnim oznakama. Godine 1985. Grinich je osnovao i postao izvršni direktor tvrtke Escort Memory Systems za komercijalizaciju RFID oznaka za industrijsku primjenu. EMS je Datalogic kupio 1989. godine. Godine 1993. suosnivač je Arkos Design, proizvođača emulatora. Tvrtku je Synopsys kupio 1995. godine. Grinich se povukao 1997. godine, a umro je od raka prostate 2000. godine, tri tjedna prije 76. rođendana.
 

Teo Trostmann

Povezane objave

​Al’ na sve je povijest slijepa

hrvatski-fokus

Satirički pisac od nerva

HF

Amerika nije više uzor i snaga!

hrvatski-fokus

Lika

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više