Hrvatski Fokus
Religija

Guy Fawkes – borba protiv terorizma

Prošlo je 414 godina od pobune engleskih katolika

 
 
Pokušaj atentata na engleskog kralja Jamesa I. kojega je isplanirao katolički supremacist Robert Catesby, u povijesti je ostao zabilježen kao „barutna urota“ (engl. Gunpowder Treason).
Međutim, plan prema kojemu je trebalo dići u zrak Dom lordova (Westminstersku palaču) u vrijeme zasjedanja povodom svečanog otvaranja zgrade Parlamenta, oteti članove kraljevske obitelji i tako pokrenuti revoluciju, osujećen je i njegova je provedba spriječena 5. studenoga 1605. godine. Urotnici su za tu prigodu pripremili 36 bačvi baruta (oko 800 kilograma) koje je trebao zapaliti Guy Fawkes, no stražari su ga uhitili prije nego je to uspio učiniti. Izvrgnut mukama, odao je vođu i ostale urotnike od kojih je većina pogubljena vješanjem, potom potopljena u vodu i na kraju raščetvorena.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/11/1K7QDDT5TWsNlDtE7_7W6sA.jpeg
Guy Fawkes rođen je 13. travnja 1570. godine u Stonegate/York, a pogubljen je u Londonu 31. siječnja 1606. godine. Bio je jedini sin Edwarda Fawkesa i njegove žene Edith Blake. Na katoličku vjeru prešao je u šesnaestoj godini (po svršetku srednje škole), potom je u višegodišnjoj vojnoj službi, a sudjeluje i u više bitaka protiv protestanata u Nizozemskoj gdje postaje i visoki časnik.
 
Uzrok ove pobune bila je obespravljenost katolika koji su izvrgnuti besprimjernom teroru od strane protestanata, a što je započelo od vremena kad je Henrik VIII odvojio englesku crkvu od Vatikana (1534. godine) i tako stvorio Anglikansku zajednicu koja nije bila podložna Rimskome papi, nego njemu. Biti katolik u to vrijeme u Engleskoj, izjednačeno je s najtežim prijestupom, pa se prema njima odnosilo kao prema najgorim razbojnicima i ubojicama. Otkrivanje ove urote još je u većoj mjeri pogoršalo položaj katoličke vjerske zajednice u Engleskoj u stoljećima nakon toga.
 
Lik Guya Fawkesa je pod utjecajem moderne pop kulture i crtača stripova Alana Moorea postao sinonimom borbe protiv nepravde i terora, a simboliziran je maskom nazvanom „Anonymus“. Njegova popularnost započinje grafičkom novelom „V for Vendeta“ („O za osvetu“) što ju je Moore objavio osamdesetih godina XX stoljeća, a govori o budućnosti u kojoj je Velika Britanija pod vladavinom totalitarizma protiv kojega se bori tajanstveni junak V-a. Prema noveli je 2005. godine snimljen i vrlo popularan futuristički akcijsko-kriminalistički film (istog naziva) nakon kojega se maska glavnog junaka („Anonymus“) dopala mladima, pogotovu internet-aktivistima koji se bore za slobodu govora na Internetu i protiv cenzure okupljeni u pokret istoga naziva („Anonymus“).
U Engleskoj se 5. studeni i danas obilježava kao „Noć Guya Fawkesa“.
 

Zlatko Pinter

Povezane objave

Hrvati su kroz stoljeća slijedili Kristove zapovijedi i pomogli u izgradnji zapadne kršćanske vjere

hrvatski-fokus

Crkve u staroj jezgri grada Splita

HF

Papine jaslice prizivaju Antikrista

hrvatski-fokus

Križ bjeline

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više