Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Ugostitelji utvrdili sedam zahtjeva

Određen smjer Foruma zagrebačkih ugostitelja za 2020.

 
 
U zagrebačkom hotelu Esplanade održan je Forum zagrebačkih ugostitelja 2019., koji se fokusirao na određivanje smjera razvoja za narednu godinu, posebnu po dolasku brojnih gostiju u sklopu hrvatskog predsjedanja Europskom unijom. Forum je, uz definiranje postojećih izazova, kako za ugostiteljstvo, tako i za turizam i poduzetništvo općenito, iznjedrio i sedam zahtjeva prema Gradu Zagrebu, da bi se metropola sljedeće godine gastronomski pozicionirala na najbolji mogući način.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/11/Forum-zagrebackih-ugostitelja-2019-1.jpg
„Nužno je potrebno olakšati poslovanje ugostiteljskih objekata, kako bi se povećale investicije u ovom sektoru, a time podignula i kvaliteta usluge, te sačuvala radna mjesta. Grad Zagreb bi svoje ugostitelje mogao podržati, primjerice, snižavanjem koeficijenta komunalne naknade sa 10 na 7, određivanjem stope 0 posto na porez na potrošnju kojeg plaćaju jedino i isključivo ugostitelji te uključivanjem legitimno izabranih predstavnika ugostitelja na području grada Zagreba u gradske odluke i projekte vezane za ugostiteljstvo.“ – izjavio je Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb.
 
Ostali zahtjevi obuhvaćaju osnivanje radnih skupina ugostitelja za izradu zagrebačkog i hrvatskog menija koji će se prezentirati za vrijeme predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, dozvola postavljanja dodatnih šankova i opreme za cooking show na terasama za vrijeme predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, osiguravanje provedbe i podrška projektu 52 manifestacije u 52 tjedna u centru grada te osiguravanje odgovarajuće infrastrukture za provedbu manifestacija.
 
U sklopu Foruma održane su dvije panel rasprave: Trendovi zagrebačkog ugostiteljstva i Zagreb 2020. – zvijezda europske gastronomije. Okupljenima su se, prije svega, obratili potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Damir Židanić, državni tajnik Ministarstva turizma Tonči Glavina i predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora Darinko Kosor.
O Zagrebu kao cjelogodišnjoj destinaciji, zagrebačkim manifestacijama, dostavnim servisima i pratećoj PR podršci na prvom su panelu raspravljali Zlatko Puntijar – predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika OKZ-a, potpredsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb i vlasnik Hotela Puntijar, Marin Medak – predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja i vlasnik restorana RougeMarin, Marin Nekić – osnivač akademije Barology Cocktail Studio, Teo Širola – direktor tvrtke Glovo i Vinko Filipić – osnivač Fashion.hr i Baš naš festivala. Potom su na drugom panelu o zagrebačkim gastronomskim prilikama i potencijalima govorili panelisti Tonči Glavina – državni tajnik Ministarstva turizma, Petar Lovrić – predsjednik Udruge nezavisnih poslodavaca, Žakline Troskot – poduzetnica, vlasnica Amelie slastica, Hrvoje Margan – predstavnik ugostitelja Primorsko-goranske županije te Andrija Mikulić – glavni državni inspektor.
 
Okupljenima se također obratio predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore, Joso Smolić, dok je docentica Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, koja je naglasila potrebu tematskih sjednica na kojem će Grad i ugostitelji zajednički iznaći potrebna rješenja, poput diferencijacije tematskih ugostiteljskih objekata.
Naposljetku, sedmorici ugostitelja dodijeljena su priznanja izvrsnosti i kvalitete u području ugostiteljstva za više desetljeća doprinosa zagrebačkoj gastronomskoj sceni i očuvanje tradicije.
 

Anđelka Felja

Povezane objave

Gdje Dunav ljubi tradiciju

HF

Investicijski sporazum između Europske unije i Kine

hrvatski-fokus

Mrvice sa stola ili socijalna pomoć u energetici

HF

Propast njemačke politike štednje

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više