Hrvatski Fokus
Gledišta

Netko je htio u svakom trenutku manipulirati

Švonja svjesno organizirao besplatan prijevoz hrvatskih građana srpske nacionalnosti

 
 
Mr. sc. Edo Zenzerović, dipl. ing. elektr.
Ožujska 12, 10000 Zagreb
 
DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO
n/r predsjednika Đure Sesse
Visoka 15, 10 000 Zagreb
 
Predmet: Gruba manipulacija Registrom i popisima birača od 2011. do 2019. godine 
Poštovani,
potpisnik sam peticija građanskih inicijativa "Glasujmo imenom i prezimenom" i "Narod odlučuje", jedan od osnivača HDZ-a i načelnik stožera civilne zaštite tijekom Domovinskog rata u Vrbanima te član udruge Antikorupcija i suradnik udruge Korektiv. Grubom manipulacijom brojem birača pod utjecajem političke kaste HDZ-a, SDP-a i ostalih stranaka onemogućeno je hrvatskim državljanima referendumsko izjašnjavanje o izbornim pravilima. U prilogu Vam dostavljam CD s analizama raspodjele birača od 2011. godine do trećih izbora za Europski parlament. Analizama dokazujemo da raspodjela birača po županijama, općinama i gradovima grubo odstupa od prirodnog i migracijskog kretanja birača, rezultata popisa stanovništva  i procjena kretanja stanovništva Državnog zavoda za statistiku te procjena broja birača s prebivalištem u Hrvatskoj demografa prof. dr. sc. Stjepana Šterca i prof. dr. sc. Anđelka Akrapa, savjetnika za demografiju predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović. Analizom kretanja birača na izborima i referendumima te rješenjima Ministarstva uprave dokazali smo da je od izbora za Hrvatski sabor 4. prosinca 2011. godine razlika birača s prebivalištem u Hrvatskoj prevelika. Smatramo da su treći izbori za Europski parlament bili neregularni i ukoliko se ne izbace birači koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj predstojeći izbori za predsjednika Republike nemaju smisla. Ove analize se zasnivaju na usporedbi stvarnih podataka i izjavama bivšeg ministra unutrašnjih poslova Vlahe Orepića, a ne na paušalnim izjavama pojedinaca.
S poštovanjem!
U Zagrebu 22. listopada 2019. godine
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/11/assembly-elections-2018.jpg
Županijski sud u Zagrebu potvrdio je prvostupanjsku presudu kojom je novosadski poduzetnik i predsjednik Demokratske partije Srba (DPS), 50-godišnjiBranislav Švonja u listopadu prošle godine osuđen na jednogodišnju uvjetnu zatvorsku kaznu s rokom kušnje od četiri godine zbog povrede slobode odlučivanja birača. Presuda koju je na Općinskom sudu u Zadru donijela sutkinja Danijela Zubčić Poljak potvrđena je nakon što je odbijena Švonjina žalba. Riječ je o prvom sudskom epilogu priče o kupovanju glasova pripadnika srpske zajednice koji se organizirano autobusima dovoze na glasovanje u obrovačka i druga mjesta s brojnom srpskom populacijom. U kaznenom postupku na Općinskom sudu u Zadru nedvojbeno je utvrđeno da je Švonja svjesno organizirao besplatan prijevoz hrvatskih građana srpske nacionalnosti, te im kasnije i dao upute kako će glasati. Zaključeno je kako oni ne bi samostalno pristupili na izbore, a Švonja je utjecao da glasaju na određeni način o čemu svjedoče listići s uputama. kao olakotna okolnost uzeta je činjenica što dosad švonja nije bio osuđivan.
 
Priča je izbila u javnost u svibnju 2017. godine kada jedan od autobusa s tridesetak putnika nije htio otići iz Obrovca jer im onaj koji ih je pozvao na glasovanje nije platio dolazak. Putnici u autobusu čekali su da im se plati trošak dolaska u Hrvatsku i "nadnica" za određenu političku opciju. No kako do isplate nije došlo izjadali su se novinarki RTL televizije Nikolini Radić. Stranka Slobodna Hrvatska potom je kazneno prijavila nepoznatog počinitelja i kao pravnu osobu Samostalnu demokratsku srpsku stranku (SDSS), tereteći ih za podmićivanje birača kako bi na izborima dali svoj glas kandidatu SDSS-a u Obrovcu. Predsjednički kandidat Vlaho Orepić, zastupnik Nove politike, je ove jeseni na sjednici Sabora održao slobodni govor kojemu su glavna tema bila lažna prebivališta u Hrvatskoj. Ustvrdio je da je u Hrvatskoj 250 tisuća birača s lažnim prebivalištem i da Hrvatska mora ustanoviti točan broj stanovnika i vjerodostojne popise birača te na taj način ući u izbore i izboriti se za legalnu i legitimnu vlast.
Već na početku naglasio je kako po tko zna koji put ističe da se u Hrvatskoj vlast i politika zasniva na prevari i  da policija i DORH ne reagiraju na tu činjenicu, a predsjednica, prešućujući tu temu, ne radi svoj posao.
Navodeći primjer iz Metkovića gdje je otkriveno da je žena na osnovu lažnog prebivališta oštetila Republiku Hrvatsku za 190 tisuća kuna Orepić je rekao: ”Ljudi moji, samo jednu ženu od minimalno 250 tisuća koji imaju lažno prebivalište. Samo U Zagrebu imamo u ovom trenutku 50 tisuća lažnih prebivališta“.
Orepić je u nastavku rekao da se više ne može tolerirati autobuse koji na izbore organizirano dovode glasače koji to ne bi trebali biti (Nemaju prebivalište u Hrvatskoj!).
Unatoč iscrpnih analiza kretanja raspodjele birača po županijama, gradovima i općinama i izjavama bivšeg ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića dobio sam odgovor od zamjenice ravnateljice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Jadranke-Đak Horvatić, u jednoj rečenici bez obrazloženja, na moju kaznenu prijavu protiv odgovornih u vladama: Jadranke Kosor, Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića za gušenje neposredne i posredne demokracije grubom manipulacijom biračima koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, da ne proizlaze osnove sumnje u počinjenje kaznenog djela iz stvarne nadležnosti tog Ureda, premda je bivši ministar uprave u Vladi kandidata za predsjednika Republike Zorana Milanovića priznao, prema izjavi predsjedničkog kandidata 2014. godine Milana Kujundžića, usmeno i pismeno da je lagao Ustavnom sudu da je 21. rujna 2014. godine u 00 sati bilo 4.042.522 birača u evidenciji birača s prebivalištem u Hrvatskoj.  Istina je da predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović šuti, a njezin savjetnik za demografiju prof. dr. sc. Anđelko Akrap tvrdi da u Hrvatskoj ima prebivalište između 3,3 i 3,4 milijuna birača što se slaže s procjenama Državnog zavoda za statistiku za 2018. godinu i demografa prof. dr. sc. Stjepana Šterca.  Broj birača na lokalnim izborima 25. svibnja 2017. godine bio je prema procjeni DZS-u 323.577 veći od broja punoljetnika sredinom 2017. godine,  13. svibnja 2018. godine u 00 sati prema Rješenju smijenjenog ministra uprave Lovre Kuščevića bio je 370.122 veći od broja punoljetnika sredinom 2018. godine, a na trećim izborima za Europski parlament 378 dana kasnije 26. svibnja ove godine 301.183. Imaju li podmićeni birači prebivalište u Hrvatskoj? Kao dokazni materijal osnovanoj sumnji za počinjenje  kaznenog dijela gušenja neposredne demokracije izvršio sam priložene analize raspodjele registriranih birača nacionalnih manjina na izborima za Hrvatski sabor  8. studenog 2015. godine, kretanja broja birača i broja stanovnika od 2011. godine do 2019. godine.
 
Predsjednički kandidat na izborima 2014. godine Milan Kujundžić oglasio se priopćenjem u kojem je najavio da će protiv ministra uprave Arsena Bauka podnijeti kaznenu prijavu zbog, kako je naveo, izborne prijevare i laganja o broju birača u Hrvatskoj. Priopćenje Milana Kujundžića prenosimo u cijelosti. Milan Kujundžić: "Podnijet ću kaznenu prijavu protiv ministra Bauka zbog izborne prijevare i laganja o broju birača u Hrvatskoj. Samo je u Hrvatskoj moguće da se desetljećima ne zna koliko ima stanovnika i koliko birača, a samo je jedan mogući razlog zašto se to ne zna: nekome tako odgovara. Netko je htio da u svakom trenutku može manipulirati, da drži sebi otvoren prostor da može dokinuti volju hrvatskog naroda izraženu instrumentima direktne demokracije, odnosno na referendumu te na nacionalnim i lokalnim izborima. Da hrvatskom narodu može ukrasti demokraciju. A taj netko je u najvišim strukturama vlasti, na Pantovčaku i na Trgu svetog Marka. Ministar Arsen Bauk upravo nam je jasno i nedvosmisleno priznao da u Hrvatskoj živi tek 3,5 milijuna stanovnika s pravom glasa. Time je priznao i da je ova vlada ( Milanovićeva ) godinama zavaravala hrvatski narod. Priznao je da je on sam prevario Ustavni sud, koji je upravo na temelju podataka koje mu je on sam dostavio odredio da se za raspisivanje referenduma treba prikupiti najmanje 405 tisuća potpisa, čime je onemogućen referendum za reformu izbornog sustava i pregažena volja hrvatskog naroda". 
 
Je li prof. dr. sc. Milan Kujundžić kao predsjednički kandidat podnio kaznenu prijavu? Što je poduzeo nakon toga i kako se ponio prema Kuščevićevom " festivalu demokracije" kao ministar u Vladi Andreja Plenkovića? 
Kako se broj birača s prebivalištem u Hrvatskoj iz evidencije u Registru birača od 21. rujna 2014. do 30. svibnja 2015. godine u 00 sati prema Rješenju koje je potpisao ministar uprave Arsen Bauk smanjio za samo 251 dan za 225.430 birača sa  4.042.522 na 3.817.092 neka nama hrvatskim biračima dokažu: potpisnik Rješenja Arsen Bauk, bivši ministar uprave Lovro Kuščević, novinar Novog lista Dražen Ciglenečki, Krešimir Macan i ustavni sudci? Bilo bi profesionalnije da novinari prenose mišljenja političara i drugih aktera u sporu s referendumskim inicijativama nego da prihvaćaju istinitost njihovih tvrdnji. Jedan od ova dva podatka sigurno nije istinit, a to je podatak na ispravi ( ako postoji ) koji su prihvatili ustavni suci za 21. rujna 2014. godine u 00 sati. Za takvo smanjenje broja birača treba godišnje da preko 327.816 birača umre i / ili promjeni prebivalištem iseljenjem iz hrvatske više nego ih punoljetnošću stekne biračko pravo. Na izborima za Hrvatski sabor održanim 4. prosinca 2011. godine bilo je registrirano na biralištima u Hrvatskoj 4.092.493 birača, a 1.273 dana kasnije u Registru birača 30. svibnja 2015. godine 3.817.092 s prebivalištem u Hrvatskoj odnosno 275.769 manje. Nemoguće je da je u tom razdoblju godišnje 79.070 birača godišnje gubilo status birača više nego ih je punoljetnošću stjecalo. Na biralištima u Hrvatskoj na izborima za Hrvatski sabor održanim 4. prosinca 2011. godine i na Referendumu o pristupanju u Europsku uniju nije moglo biti registrirano 4.092.137 birača s prebivalištem u Hrvatskoj.
 
KRETANJE BROJA STANOVNIKA OD POPISA 2011. DO 2018. GODINE
 
God.
S
ΔS
P
ΔP
p
2011. 
4.284.889
3.487.034
81,38
2012.
4.267.558
17.331
3.478.171
8.863
81,50
2013.  
4.255.689
29.200
3.474.453
12.581
81,64
2014.  
4.238.389
46.500
3.468.447
18.587
81,83
2015. 
4.203.604
81.285
3.449.154
37.880
82,05
2016.  
4.174.349
110.540
3.435.425
51.609
82,30
2017.  
4.124.531
160.358
3.395.979
91.055
82,34
2018.
4.087.843
197.046
3.377.287
109.747
82,62
 
Oznake:
S = broj stanovnika;
ΔS = S1 – Si = smanjenje broja stanovnika prema procjeni DZS-u sredinom godine i popisu 2001. godine,
P = broj punoljetnih stanovnika;
ΔP = P1 -Pi = smanjenje broja punoljetnih stanovnika prema procjeni DZS-u sredinom  godine i popisu 2001. godine i
p = P / S x 100% = udio punoljetnih stanovnika u stanovništvu izražen u postocima.  
 
KRETANJE BROJA BIRAČA S PREBIVALIŠTEM U HRVATSKOJ NA IZBORIMA I REFERENDUMIMA OD 2011. DO 2019. GODINE
 
Datum
B
ΔB
Δt
ΔB/ Δt
B – P
04.12. 2011.        S
4.092.861
605.827
22.01.  2012.     RP
4.092.137
-724
49
-5.393
605.103
14.04.  2013.     EU
3.742.383
-349.754
448
-284.955
255.349
19.05.  2013.        L
3.767.170
24.787
35
258.493
280.136
01.12.  2013.  ROB
3.777.518
10.348
196
19.270
290.484
25.05.  2014.    EU
3.760.783
-16.735
175
-34.904
273.749
28.12.  2014.       P
3.773.687
12.904
217
21.704
286.653
11.01.  2015.       P
3.788.039
14.352
14
374.177
301.005
08.11.  2015.       S
3.759.844
-28.195
301
-34.189
272.810
11.09.  2016.       S
3.742 546
-17.298
308
-20.409
255.512
21.05.  2017.        L
3.719.556
-22.990
252
-33.299
232 522
26.05.  2019.     EU
3.678.470
41.086
735
20.403
191.436
20.11.  2013.     RB
4.080.386
593.352
21.09.  2014.     RB
4.042.522
-37.864
305
-45.312
555.488
30.05. 2015.      RB
3.817.092
-225.430
251
327.816
330.058
13.05. 2018.      RB
3.747.409
-69.683
1.079
23.572
260.375
27.04. 2019.      RB
3.735.680
-11.729
349
-12.267
248.646
 
KRETANJE BROJA STANOVNIKA SREDINOM GODINA OD POPISA 2011. PREMA PROCJENI DRŽAVNOG ZAVODA ZA STATISTIKU I REGISTRIRANIH BIRAČA NA IZBORIMA
 
ŽUP
2011.
2015.
2016.
2017.
2018.
ΔS
p
ZG
317.606
316.506
314.549
311.416
309.469
8.137
2,56
KZ
132.892
128.905
127.748
126.334
125.357
7.535
5,67
SM
172.439
160.292
157.204
152.546
148.589
23.850
13,83
KA
128.899
121.840
120.321
118.263
116.829
12.070
9,36
VA
175.951
171.879
170.563
168.560
166.982
8.969
5,10
KK
115.584
112.357
110.976
109.137
107.711
7.873
6,81
BB
119.764
113.746
111.867
109.822
107.909
11.855
9,90
PG
296.195
291.654
289.479
286.677
284.239
11.956
4,04
LS
50.927
47.634
46.888
45.943
45.184
5.743
11,28
VP
84.836
80.610
79.111
77.086
75.257
9.579
11,29
PS
78.034
73.473
71.920
69.583
67.862
10.172
13,04
BP
158.575
151.012
148.373
143.827
140.072
18.503
11,67
ZD
170.017
170.168
169.581
168.672
168.153
1.864
1,10
OB
305.032
294.233
290.412
283.035
277.227
27.805
9,12
ŠK
109.375
104.315
103.021
101.436
100.153
9.222
8,43
VS
179.521
169.224
165.799
159.213
154.371
25.150
14,01
SD
454.798
453.155
452.035
449.610
448.071
6.727
1,48
IS
208.055
208.180
208.105
208.229
208.765
-710
-0,34
DN
122.568
122.280
121.970
121.381
121.215
1.353
1,10
ME
113.804
112.576
112.089
110.999
109.921
3.883
3,41
GZ
790.017
799.565
802.338
802.762
804.507
-14.490
-1,83
RH
4.284.889
4.203.604
4.174.349
4.124.531
4.087.843
197.046
4,60
M
797.855
 
738.924
728.552
710.556
87.299
10,94
P
3.487.034
3.449.154
3.435.425
3.395.979
3.377.287
109.747
3,15
B
 
B1
B2
B3
B4
B5
4.092.861
3.759.844
3.742.546
3.719.556
3.747.409
B – P
605.827
310.690
307.121
323.577
370.122
p %
95,52
89,44
89,66
90,18
91,67
 
RASPODJELA BIRAČA NACIONALNIH  MANJINA NA IZBORIMA ZA HRVATSKI SABOR 2011. GODINE PO OPĆIM IZBORNIM JEDINICAMA
 
IJ
B1
B2
B3
B4
B5
B6
B7
I.
6.059
261
59
181
694
3.322
10.576
II.
8.819
591
47
3.441
1.451
2.022
16.371
III.
533
63
13
27
2.482
1.190
4.308
IV.
29.807
6.471
22
1.145
2.280
1.436
41.161
V.
38.979
1.372
334
1.176
2.136
2.119
46.116
VI.
26.580
135
58
447
1.680
2.880
31.780
VII.
22.365
130
136
128
532
2.791
26.082
VIII.
9.784
448
9.200
206
1.447
6.894
27.979
IX.
37.328
135
81
105
268
1.686
39.603
X.
3.738
125
55
71
193
1.972
6.154
RH
183.992
9.731
10.005
6.927
13.163
26.312
250.130
 
VII. RASPODJELA REGISTRIRANIH BIRAČA NA IZBORIMA ZA HRVATSKI SABOR GODINE PO OPĆIM IZBORNIM JEDINICAMA 2011. GODINE
 
IJ
B0
B7
B
p0
p
I.
358.750
10.576
369.326
-6,63
-9,76
II.
403.716
16.371
420.087
5,07
2,65
III.
364.332
4.308
368.640
-5,18
-9,92
IV.
333.927
41.161
375.088
-13,16
-8,35
V.
367.654
46.116
413.770
-4,32
10,46
VI.
352.471
31.780
384.251
-8,27
-6,11
VII.
413.148
26.082
439.230
7,52
7,33
VIII.
385.376
27.979
413.355
0,30
1,00
IX.
440.597
39.603
480.200
14,67
17,34
X.
422.392
6.154
428.546
9,93
4,72
RH
3.842.363
250.130
4.092.493
 
VIII. RASPODJELA REGISTRIRANIH BIRAČA PO GRADOVIMA I OPĆINAMA, S VIŠE OD DEVEDESET BIRAČA NA STO POPISANIH STANOVNIKA TRAVNJA 2011. GODINE, NA IZBORIMA ZA HRVATSKI SABOR 2011 GODINE
 
 
Grad ili općina
S
B0
B7
B
p
1.
Velika Gorica         ZG
63.517
56.797
1.188
57.985
91,29
2.
Glina                      SM
9.283
6.830
4.120
10.950
117.96
3.
Kutina
22.760
20.006
1.014
21.020
92,36
4.
Novska
13.518
12.115
1.044
13.159
97,34
5.
Petrinja
24.671
23.936
2.154
26.050
105,59
6.
Sisak
47.768
42.773
2.738
45.511
95,28
7.
Dvor
5.570
4.642
3.921
8.563
153,73
8.
Gvozd
2.970
1.798
3.084
4.882
164,38
9.
Sunja
5.738
6.672
1.015
7.687
133,97
10.
Karlovac                 KA
55.705
50.477
5.232
55.709
100,01
11.
Ogulin
13.915
10.790
1.784
12.574
90,36
12.
Slunj
5.076
4.930
1.101
6.031
118,81
13.
Vojnić
4.764
3.616
3.432
7.048
147,94
14.
Daruvar                  BB
11.633
9.238
2.648
11.886
102,17
15.
Garešnica
10.472
9.246
630
9.876
94,31
16.
Grubišno Polje
6.478
5.754
1.454
7.208
111,27
17.
Crikvenica             PG
11.122
12.212
461
12.673
113.95
18.
Krk
6.281
6.131
171
6.302
100,33
19.
Mali Lošinj
8.116
7.956
496
8.452
104,14
20.
Opatija
11.659
11.370
462
11.832
101,48
21.
Rijeka
128.624
115.716
7.561
123.277
95,84
22.
Vrbovsko
5.076
4.279
877
5.156
101,58
23.
Gospić                    LS
12.745
11.822
2.290
14.112
110,73
24.
Otočac
9.778
9.117
992
10.109
103,39
25.
Plitvička Jezera
4.373
4.170
1.206
5.376
122,94
26.
Orahovica              VP
5.304
4.750
365
5.115
96,44
27.
Slatina
13.686
12.764
1.443
14.207
103,81
28.
Virovitica
21.291
19.535
747
20.282
95,26
29.
Suhopolje
6.683
6.361
834
7.195
107,66
30.
Lipik                       PS
6.170
5.104
2.184
7.288
118,12
31.
Pakrac
8.460
7.105
3.952
11.057
130,70
32.
Požega
26.248
23.471
1.096
24.567
104,67
33.
Brestovac
3.726
3.346
574
3.920
105,21
34.
Nova Gradiška       BP
14.229
13.630
525
14.155
99,48
35.
Slavonski Brod
59.141
57.340
1.525
58.865
99,53
36.
Benkovac               ZD
11.026
12.636
4.595
17.231
156,28
37.
Obrovac
4.323
4.548
2.812
7.360
170,25
38.
Zadar
75.062
67.127
3.954
71.081
94,70
39.
Gračac
4.690
5.049
3.137
8.186
174,54
40.
Beli Manastir         OB
10.068
7.168
3.694
10.862
107,89
41.
Osijek
108.048
94.013
8.613
102.626
94,98
42.
Bilje
5.642
3.675
1.844
5.519
97,82
43.
Čepin
11.599
10.525
466
10.991
94,76
44.
Darda
6.908
4.673
2.696
7.369
106,67
45.
Erdut
7.308
4.129
4.022
8.151
111,54
46.
Kneževi Vinogradi
4.614
2.319
2.680
4.999
108,34
47.
Drniš                      ŠK
7.498
7.922
869
8.791
117,24
48.
Knin
15.407
15.564
4.570
20.134
130,68
49.
Skradin
3.825
4.400
1.140
5.540
144,37
50.
Šibenik
46.332
43.113
1.522
44.635
96,34
51.
Kistanje
3.481
3.261
1.816
5.077
145,85
52.
Ilok                         VS
6.767
5.558
1.098
6.656
98,36
53.
Vukovar
27.683
21.203
11.409
32.612
117,81
54.
Borovo
5.056
863
4.263
5.126
101,38
55.
Drenovci
5.174
5.131
484
5.615
110,03
56.
Gunja
3.732
3.491
918
4.409
118,14
57.
Stari Jankovci
4.405
3.492
1.258
4.750
107,83
58.
Makarska               SD
13.834
15.333
172
15.505
120,08
59.
Split                      
178.102
159.466
2.372
168.838
94,80
60.
Buje                         IS
5.182
4.131
1.144
5.275
101,79
61.
Labin
11.642
11.030
611
11.641
99,99
62.
Novigrad
4.345
3.778
474
4.252
97,86
63.
Poreč
16.696
15.589
1.454
17.043
102,08
64.
Pula
57.460
49.811
4.642
54.453
94,77
65.
Rovinj
14.294
12.573
1.977
14.550
101,79
66.
Umag
13.467
11.774
1.998
13.772
102,26
67.
Vodnjan
6.119
4.665
1.062
5.727
93,59
68.
Medulin
6.481
6.332
589
6.921
106,79
69.
Dubrovnik              DN
42.615
38.882
1.494
40.376
94,75
70.
Grad Zagreb
790.017
704.095
23.744
727.839
92,13
 
Ukupno
2.205.452
1.973.118
173.913
2.153.991
97,67
 
RH
4.284.889
3.842.363
250.130
4.092.493
95,51
 
RASPODJELA REGISTRIRANIH BIRAČA PO GRADOVIMA I OPĆINAMA, S VIŠE OD DEVEDESET BIRAČA NA STO POPISANIH STANOVNIKA TRAVNJA 2011. GODINE, NA IZBORIMA ZA HRVATSKI SABOR U OPĆIM IZBORNIM JEDINICAMA 2011. I NA REFERENDUMU O PRISTUPANJU U EUROPSKU UNIJU 2012. GODINE
 
 
Grad ili općina
S
B1
B2
B2 – B1
p
1.
Velika Gorica    ZG
63.517
56.797
58.022
1.225
91,35
2.
Glina                SM
9.283
6.830
10.911
4.081
117,54
3.
Kutina
22.760
20.006
21.006
1.000
92,29
4.
Novska
13.518
12.115
13.161
1.046
97,36
5.
Petrinja
24.671
23.936
26.057
2.101
105,62
6.
Sisak
47.768
42.773
45.464
2.691
95,18
7.
Dvor
5.570
4.642
8.535
3.893
153,23
8.
Gvozd
2.970
1.798
4.977
3.179
167,57
9.
Sunja
5.738
6.672
7.677
1.005
133,62
10.
Karlovac           KA
55.705
50.477
55.668
5.191
99,93
11.
Ogulin
13.915
10.790
12.570
1.780
90,33
12.
Slunj
5.076
4.930
5.427
497
106,91
13.
Vojnić
4.764
3.616
7.031
3.415
147,59
14.
Daruvar             BB
11.633
9.238
11.904
2.666
102,23
15.
Garešnica
10.472
9.246
9.864
438
94,19
16.
Grubišno Polje
6.478
5.754
7.205
1.451
111,22
17.
Crikvenica         PG
11.122
12.212
12.676
464
113,97
18.
Krk
6.281
6.131
6.927
796
110,28
19.
Mali Lošinj
8.116
7.956
8.456
500
104,19
20.
Opatija
11.659
11.370
11.826
456
101,43
21.
Rijeka
128.624
115.716
123.482
7.766
96,00
22.
Vrbovsko
5.076
4.279
5.151
872
101,48
23.
Gospić               LS
12.745
11.822
14.175
2.353
111,22
24.
Otočac
9.778
9.117
10.091
974
103,20
25.
Plitvička Jezera
4.373
4.170
5.370
1.200
122,80
26.
Orahovica          VP
5.304
4.750
5.108
358
96,30
27.
Slatina
13.686
12.764
14.189
1.425
103,68
28.
Virovitica
21.291
19.535
20.298
763
95,34
29.
Suhopolje
6.683
6.361
7.170
809
107,29
30.
Lipik                   PS
6.170
5.104
7.342
2.238
119,00
31.
Pakrac
8.460
7.105
11.026
3.921
130,33
32.
Požega
26.248
23.471
24.564
1.093
93,59
33.
Brestovac
3.726
3.346
4.292
946
115,19
34.
Nova Gradiška  BP
14.229
13.630
14.130
500
99,30
35.
Slavonski Brod
59.141
57.340
58.882
1.452
99,56
36.
Benkovac          ZD
11.026
12.636
17.220
4.584
156,18
37.
Obrovac
4.323
4.548
7.367
2.819
170,41
38.
Zadar
75.062
67.127
71.099
3.972
94,72
39.
Gračac
4.690
5.049
8.186
3.117
174.54
40.
Beli Manastir     OB
10.068
7.168
10.870
3.702
107,97
41.
Osijek
108.048
94.013
102.632
8.619
94,99
42.
Bilje
5.642
3.675
5.527
1.852
97,96
43.
Čepin
11.599
10.525
10.989
464
94,70
44.
Darda
6.908
4.673
7.367
2.694
106,64
45.
Erdut
7.308
4.129
8.125
3.996
111,18
46.
Kneževi  Vinogradi  
4.614
2.319
4.992
2.673
108,10
47.
Drniš                  ŠK
7.498
7.922
8.773
851
117,14
48.
Knin
15.407
15.564
20.126
4.562
130,63
49.
Skradin
3.825
4.400
5.541
1.141
144,86
50.
Šibenik
46.332
43.113
44.615
1.502
96,29
51.
Kistanje
3.481
3.261
5.060
1.799
145,36
52.
Ilok                    VS
6.767
5.558
6.654
1.096
98,33
53.
Vukovar
27.683
21.203
32.578
11.400
117,68
54.
Borovo
5.056
863
5.143
4.280
101,72
55.
Drenovci
5.174
5.131
5.615
484
108,52
56.
Gunja
3.732
3.491
4.414
923
118,27
57.
Stari Jankovci
4.405
3.492
4.378
885
107,56
58.
Makarska          SD
13.834
15.333
15.943
610
115,25
59.
Split                      
178.102
159.466
161.819
2.353
90,86
60.
Buje                    IS
5.182
4.131
5.271
1.140
101,72
61.
Labin
11.642
11.030
11.618
588
99,79
62.
Novigrad
4.345
3.778
4.252
474
97,86
63.
Poreč
16.696
15.589
17.035
1.446
102,03
64.
Pula
57.460
49.811
54.439
4.628
94,74
65.
Rovinj
14.294
12.573
14.538
1.965
101,71
66.
Umag
13.467
11.774
13.761
1.987
102,18
67.
Vodnjan
6.119
4.665
5.731
1.076
93,66
68.
Medulin
6.481
6.332
6.929
597
106,91
69.
Dubrovnik         DN
42.615
38.882
40.392
1.510
94,78
70.
Grad Zagreb
790.017
704.095
728.332
24.237
92,19
 
Ukupno
2.205.452
1.973.118
2.147.965
174.571
97,39
 
RH
4.284.889
3.842.363
4.092.137
249.774
95,50
 
RASPODJELA BIRAČA NACIONALNIH MANJINA PO ŽUPANIJAMA I IZBORNIM JEDINICAMA NA IZBORIMA ZA HRVATSKI SABOR 2015. GODINE
 
ŽUP
B1
B2
B3
B4
B5
B6
B7
ZG
1.857
95
17
102
358
1.250
3.679
KZ
121
11
4
13
47
313
509
SM
13.266
71
44
336
876
982
15.575
KA
10.119
8
6
18
86
719
10.956
VA
277
20
9
13
390
362
1.071
KK
1.020
49
3
13
451
274
1.810
BB
3.964
491
22
2.890
427
505
8.299
PG
7.860
231
1.719
142
1.033
3.397
14.382
LS
3.904
11
3
8
45
151
4.122
VP
3.354
109
6
69
37
220
3.795
PS
3.603
93
288
330
63
162
4.539
BP
2.450
28
12
53
793
264
3.600
ZD
11.119
72
45
46
118
1.006
12.406
OB
15.418
5.798
14
933
2.194
1.045
25.402
ŠK
9.859
26
12
34
76
373
10.380
VS
21.412
1.140
3
758
1.212
1.327
25.852
SD
2.823
128
47
97
201
1.450
4.746
IS
3.871
238
7.906
102
687
4.054
16.858
DN
1.211
35
17
24
62
826
2.175
ME
144
26
5
12
2.400
397
2.984
GZ
11.980
423
127
459
2.532
7.240
22.761
Σ
129.632
9.103
10.309
6.452
14.088
26.317
195.901
IV.
18.772
5.907
20
1.002
2.231
1.265
29.197
V.
27.465
1.261
303
1.141
2.068
1.753
33.991
VIII.
9.237
435
9.491
215
1.596
6.499
28.507
IX.
25.549
139
69
178
296
1797
28.028
RH
129.683
9.129
10.312
6.456
14.093
26.774
196.447
 
RASPODJELA BIRAČA PO ŽUPANIJAMA I IZBORNIM JEDINICAMA NA IZBORIMA ZA HRVATSKI SABOR 2015. GODINE PREMA IZVJEŠĆU DIP-a
 
ŽUP
B1
B0
B7
B
ΔB10
ZG
272.880
269.545
3.679
273.224
3.335
KZ
109.685
109.270
509
109.779
415
SM
150.572
135.119
15.575
150.694
15.453
KA
114.212
103.367
10.956
114.323
10.845
VA
146.427
145.485
1.071
146.556
942
KK
95.036
93.339
1.810
95.149
1.697
BB
100.702
92.485
8.299
100.784
8.217
PG
267.471
253.348
14.382
267.730
14.123
LS
45.992
41.967
4.122
46.089
4.025
VP
72.438
69.110
3.795
72.905
3.328
PS
67.129
62.649
4.539
67.188
4.480
BP
139.383
135.820
3.600
139.420
3.563
ZD
163.831
151.668
12.406
164.074
12.163
OB
259.663
234.063
25.402
259.465
25.600
ŠK
102.253
92.072
10.380
102.452
10.181
VS
157.057
131.386
25.852
157.238
25.671
SD
405.757
401.602
4.746
406.348
4.155
IS
188.172
171.423
16.858
188.281
16.749
DN
108.792
106.770
2.175
108.945
2.022
ME
96.256
93.327
2.984
96.311
2.929
GZ
691.359
669.582
22.761
692.343
21.777
Σ
3.755.067
3.563.397
195.901
3.759.298
191.670
IV.
332.101
303.173
29.197
332.370
28.928
V.
363.569
329.855
33.991
363.846
33.714
VIII.
384.987
357.567
28.507
386.074
27.420
IX.
425.047
397.793
28.028
425.821
27.254
RH
3.755.067
3.563.397
196.447
3.759.844
191.670
 
Na izborima za Hrvatski sabor održanim 8. studenog 2015. godine prema izvještaju Državnog izbornog povjerenstva broj registriranih birača na biračkim mjestima u 10 općih izbornih jedinica iznosio je 3.563.397 birača odnosno 191.670 birača manje nego je ministar Arsen Bauk najavio Rješenjem 4. studenog 2015. godine. Zašto? Hrvatskoj javnosti bi morali dati odgovor odgovorni u Ministarstvu uprave i Državnom izbornom povjerenstvu. Više birača od stanovnika prema Rješenju Ministarstva uprave na izborima 2015. godine  imali su: Medulin iz Istarske, Cetingrad i Saborsko iz Karlovačke, Karlobag i Lovinac iz Ličko-senjske, Baška, Crikvenica, Dobrinj, Malinska-Dubašnica, Novi Vinodolski i Omišalj iz Primorsko-goranske, Gvozd iz Sisačko-moslavačke, Baška Voda, Bol, Cista Provo, Gradac, Komiža, Lokvičići, Makarska, Okrug, Podgora, Selca, Šolta i Vis iz Splitsko-dalmatinske, Civljane, Rogoznica, Tribunj i Vodice iz Šibensko-kninske, Benkovac, Gračac, Jasenice, Kali, Lišane Ostrovičke, Obrovac, Pašman, Polača, Preko, Privlaka, Starigrad, Vir i Zemunik Donji iz Zadarske županije.
 
RASPODJELA REGISTRIRANIH BIRAČA NACIONALNIH MANJINA PO GRADOVIMA I OPĆINAMA NA IZBORIMA ZA HRVATSKI SABOR 2015. GODINE S VIŠE OD PETSTO BIRAČA NACIONALNIH MANJINA
 
 
Grad ili općina
B1
B2
B3
B4
B5
B6
B7
1.
Velika Gorica   ZG
588
26
4
26
135
345
1.124
2.
Glina               SM
2.263
0
1
0
7
26
2.297
3.
Kutina
599
32
26
157
164
120
1.098
4.
Novska
502
7
3
22
83
42
659
5.
Petrinja
1.389
8
1
5
17
128
1.548
6.
Sisak
1.313
13
3
55
397
543
2.324
7.
Dvor
2.276
2
0
1
2
2
2.283
8.
Gvozd
1.852
1
0
0
0
6
1.859
9.
Sunja
582
0
0
4
12
14
612
10.
Topusko
809
0
0
0
0
26
835
11.
Karlovac          KA
2.889
4
3
7
35
312
3.250
12.
Ogulin
1.499
0
1
3
10
45
1.558
13.
Slunj
573
1
0
0
1
25
600
14.
Vojnić
1.836
0
0
1
0
123
1.960
15.
Bjelovar           BB
814
40
1
52
241
162
1.310
16.
Daruvar
730
72
21
1.110
15
68
2.016
17.
Grubišno Polje
406
102
1
451
85
15
1.060
18.
Rijeka              PG
4.110
106
1.218
67
686
1.596
7.783
19.
Gospić             LS
639
1
0
2
14
31
687
20.
Otočac
552
1
1
0
4
4
562
21.
Plitvička Jezera
673
0
0
0
1
9
683
22.
Slatina             VP
819
20
1
5
5
62
912
23.
Virovitica
413
38
2
36
5
58
552
24.
Suhopolje
515
10
0
3
7
17
552
25.
Lipik                 PS
860
48
76
115
9
11
1.119
26.
Pakrac
1.267
30
207
111
16
33
1.664
27.
Požega
586
6
5
24
22
69
712
28.
Slavonski Br.   BP
801
14
3
22
672
135
1.647
29.
Benkovac        ZD
3.537
3
2
3
3
34
3.582
30.
Obrovac
2.141
5
1
2
7
30
2.186
31.
Zadar
1.937
29
26
24
41
569
2.626
32.
Gračac
2.094
4
0
0
0
12
2.110
33.
Beli Manastir   OB
1.556
572
0
1
224
104
2.457
34.
Osijek
4.252
473
7
104
381
541
5.758
35.
Bilje
127
1.309
0
4
61
11
1.512
36.
Darda
1.123
284
0
4
528
38
1.977
37.
Erdut
3.024
272
0
4
35
20
3.355
38.
Kneževi Vinogradi
629
1.423
1
3
73
17
2.146
39.
Knin                 ŠK
2.979
2
0
5
4
34
3.024
40.
Skradin
1.059
2
0
0
2
4
1.067
41.
Šibenik
954
9
5
13
41
179
1.201
42.
Kistanje
1.787
1
0
0
1
8
1.797
43.
Ilok                   VS
381
51
0
611
31
23
1.097
44.
Vinkovci
1.267
85
0
70
111
85
1.618
45.
Vukovar
7.852
231
3
60
459
157
8.762
46.
Borovo
3.517
22
0
24
21
11
3.595
47.
Stari Jankovci
714
161
0
0
19
3
897
48.
Split                 SD
1.389
50
23
32
77
720
2.291
49.
Buje                  IS
98
10
970
5
5
101
1.189
50.
Poreč
366
30
382
13
44
614
1.449
51.
Pula
1.618
62
1.365
28
316
1.017
4.406
52.
Rovinj
343
58
934
16
42
527
1.920
53.
Umag
367
12
1.335
13
43
344
2.114
54.
Vodnjan
128
5
611
1
128
163
1.036
55.
Dubrovnik        DN
721
12
10
12
32
574
1.361
56.
Čakovec          ME
64
8
1
2
454
127
656
57.
Nedelišće
8
5
1
0
617
37
668
58.
Grad Zagreb    GZ
11.980
423
127
459
2.532
7.240
22.761
 
Σ
90.167
6.195
7.382
3.792
8.977
1.371
133.884
 
RH
129.683
9.129
10.312
6.456
14.093
26.774
196.447
 
RASPODJELA REGISTRIRANIH BIRAČA PO GRADOVIMA I OPĆINAMA NA IZBORIMA ZA HRVATSKI SABOR 2015. GODINE S VIŠE OD PETSTO BIRAČA NACIONALNIH MANJINA
 
 
Grad ili općina
S
B0
B7
B
p
1.
Velika Gorica   ZG
63.517
54.047
1.124
55.171
86,86
2.
Glina               SM
9.283
5.992
2.297
8.289
89,29
3.
Kutina
22.760
18.347
1.098
19.445
85,43
4.
Novska
13.518
10.998
659
11.657
86,23
5.
Petrinja
24.671
20.892
1.548
22.440
90,96
6.
Sisak
47.768
38.453
2.324
40.777
85,36
7.
Dvor
5.570
2.626
2.283
4.909
88,13
8.
Gvozd
2.970
1.316
1.859
3.175
106,90
9.
Sunja
5.738
4.838
612
5.450
94,98
10.
Topusko
2.985
2.069
835
2.904
97,29
11.
Karlovac          KA
55.705
45.619
3.250
48.869
87,73
12.
Ogulin
13.915
10.012
1.558
11.570
83,15
13.
Slunj
5.076
4.323
600
4.923
96,99
14.
Vojnić
4.764
2.611
1.960
4.571
95,95
15.
Bjelovar           BB
40.276
32.228
1.310
33.538
83,27
16.
Daruvar
11.633
8.204
2.016
10.220
87,85
17.
Grubišno Polje
6.478
7.144
1.060
8.204
126,64
18.
Rijeka              PG
128.624
103.815
7.783
111.598
86,76
19.
Gospić             LS
12.745
10.585
687
11.272
88,44
20.
Otočac
9.778
8.019
562
8.581
87,76
21.
Plitvička Jezera
4.373
3.243
683
3.926
89,78
22.
Slatina             VP
13.686
10.949
912
11.861
86,67
23.
Virovitica
21.291
18.044
552
18.596
87,75
24.
Suhopolje
6.683
5.253
552
5.805
86,86
25.
Lipik                 PS
6.170
4.464
1.119
5.583
90,49
26.
Pakrac
8.460
6.206
1.664
7.870
93,03
27.
Požega
26.248
21.453
712
22.165
84,44
28.
Slavonski Br.   BP
59.141
51.425
1.647
53.072
89,74
29.
Benkovac        ZD
11.026
10.354
3.582
13.936
126,39
30.
Obrovac
4.323
3.502
2.186
5.688
131,58
31.
Zadar
75.062
62.668
2.626
65.294
86,99
32.
Gračac
4.690
2.796
2.110
4.906
104,61
33.
Beli Manastir   OB
10.068
6.125
2.457
8.582
85,24
34.
Osijek
108.048
86.737
5.758
92.495
85,61
35.
Bilje
5.642
3.372
1.512
4.884
86,57
36.
Darda
6.908
3.990
1.977
5.967
86,38
37.
Erdut
7.308
2.875
3.355
6.230
85,25
38.
Kneževi Vinogradi
4.614
1.478
2.146
3.624
78,54
39.
Knin                 ŠK
15.407
10.736
3.024
13.760
89,31
40.
Skradin
3.825
3.372
1.067
4.439
116,05
41.
Šibenik
46.332
40.307
1.201
41.508
89,59
42.
Kistanje
3.481
1.225
1.797
3.022
86,81
43.
Ilok                   VS
6.767
4.808
1.097
5.905
87,26
44.
Vinkovci
35.312
28.211
1.618
29.829
84,47
45.
Vukovar
27.683
17.471
8.762
26.233
94,76
46.
Borovo
5.056
731
3.595
4.326
85,56
47.
Stari Jankovci
4.405
3.023
897
3.920
88,99
48.
Split                 SD
178.102
149.618
2.291
151.909
85,29
49.
Buje                  IS
5.182
3.635
1.189
4.824
93,09
50.
Poreč
16.696
14.525
1.449
15.974
95,68
51.
Pula
57.460
46.428
4.406
50.834
88,47
52.
Rovinj
14.294
11.834
1.920
13.754
96,22
53.
Umag
13.467
10.807
2.114
12.921
95,94
54.
Vodnjan
6.119
4.392
1.036
5.428
88,71
55.
Dubrovnik        DN
42.615
37.197
1.361
38.558
90,48
56.
Čakovec          ME
27.104
22.889
656
23.545
86,87
57.
Nedelišće
11.975
8.815
668
9.483
79,19
58.
Grad Zagreb
790.017
669.582
22.761
692.343
87,64
 
Σ
2.182.814
1.786.678
133.884
1.920.962
88,00
 
RH
4.284.889
3.563.397
196.447
3.759.844
87,75
 
RASPODJELA BIRAČA S PREBIVALIŠTEM U HRVATSKOJ PO ŽUPANIJAMA NA IZBORIMA TIJEKOM  2014. GODINE
 
ŽUP
S
B1
B2
B3
ΔB
p1
p3
ZG
318.453
270.703
272.633
273.728
1.095
85,01
85,96
KZ
129.967
109.150
109.617
110.082
465
83,98
84,70
SM
163.975
153.221
152.358
152.890
532
93,44
93,24
KA
124.127
116.128
115.725
116.112
387
93,56
93,54
VA
173.454
145.836
146.489
147.026
537
84,08
84,76
KK
113.688
95.063
95.289
95.720
431
83,62
84,20
BB
115.536
101.491
101.494
101.897
403
87,84
88,20
PG
293.811
268.404
268.824
269.622
798
91,35
91,77
LS
48.670
47.055
46.741
46.979
238
96,68
96,53
VP
82.162
72.663
72.864
73 188
324
88,44
89,08
PS
74.991
67.802
67.852
68.143
291
90,41
90,87
BP
154.082
140.447
140.575
141 045
470
91,15
91,54
ZD
171.462
164.631
165 454
166.194
740
96,02
96,93
OB
298.272
261.167
261.730
262.467
737
87,56
88,00
ŠK
105.532
105.330
104.976
105.511
535
99,81
99,98
VS
173.441
159.012
158.872
159.514
642
91,68
91,97
SD
454.627
404.567
408.023
410.038
2.015
88,99
90,19
IS
208.201
188.181
188.659
189.129
470
90,38
90,84
DN
122.355
108.358
108.910
109.308
398
88,56
89,34
ME
113.159
95.927
96.394
96.666
272
84,77
85,42
GZ
798.424
685.647
690.208
692.780
2.572
85,88
86,77
RH
4.238.389
3.760.783
3.773.687
3.788.039
14.352
88,73
89,37
B – P
292.336
305.240
319.592
 
PROMJENA BROJA BIRAČA PO ŽUPANIJAMA OD 13. SVIBNJA 2018. DO 26. SVIBNJA 2019. GODINE
 
ŽUP
S
B1
B2
ΔB
p1
p2
ZG
309.469
276.532
272.339
4.193
89,36
88,00
KZ
125.357
109.940
108.495
1.445
87,70
86,55
SM
148.589
145.001
141.932
3.069
97,59
95,52
KA
116.829
110.723
108.236
2.487
94,77
92,64
VA
166.982
147.353
145.517
1.836
88,24
87,15
KK
107.711
95.023
93.184
1.839
88,22
86,51
BB
107.909
98.885
96.669
2.216
91,64
89,58
PG
284.239
267.040
261.916
5.124
93,95
92,15
LS
45.184
44.280
43.036
1.244
98,00
95,25
VP
75.257
71.361
69.850
1.511
94,82
92,82
PS
67.862
65.412
64.139
1.273
96,39
94,51
BP
140.072
137.007
133.722
3.285
97,81
95,47
ZD
168.153
165.207
160.127
5.080
98,25
95,23
OB
277.227
254.541
249.720
4.821
91,82
90,08
ŠK
100.153
99.787
97.272
2.515
99,64
97,12
VS
154.371
151.286
147.340
3.946
98,00
95,45
SD
448.071
410.316
403.874
6.442
91,57
90,14
IS
208.765
187.877
185.691
2.186
89,99
88,95
DN
121.215
109.081
107.480
1.601
89,99
88,67
ME
109.921
97.046
95.610
1.436
88,29
86,98
GZ
804.507
703.711
692.321
11.390
87,47
86,06
RH
4.087.843
3.747.409
3.678.470
68.939
91,67
89,99
 
Slijedeći gradovi i općine s više od tri tisuće stanovnika imali su 13. svibnja 2018. godine, prema podacima Ministarstva uprave, više birača od stanovnika: Novalja iz Ličko- senjske, Crikvenica, Malinska Dubašnica i Novi Vinodolski iz Primorsko – goranske; Makarska, Okrug, Supetar i Vodice iz Splitsko – dalmatinske, Benkovac, Obrovac, Preko i Vir iz Zadarske te Medulin iz Istarske županije. S više od 95, a manje od 100  birača na 100  popisanih stanovnika 2011. godine imali su prema Ministarstvu uprave: Dugo Selo iz Zagrebačke; Mali Lošinj i Viškovo iz Primorsko –  goranske; Hvar, Trogir, Gradac, Jelsa, Marina i Podstrana iz Splitsko – dalmatinske; Biograd na Moru, Pakoštane i Poličnik iz Zadarske te Poreč, Rovinj, Umag i Fažana iz Istarske županije. S više od 90, a manje od 95 birača na 100 popisanih stanovnika 2011. godine imaju: Brdovec i Rugvica iz Zagrebačke; Ludbreg iz Varaždinske; Čabar, Opatija, Rab i Kostrena iz Primorsko – goranske; Senj iz Ličko – senjske; Bukovlje iz Brodsko – posavske; Gračac, Sukošan i Sveti Filip i Jakov iz Zadarske; Županja iz Vukovarsko srijemske; Kaštela, Omiš, Dugi Rat, Dugopolje, Hrvace i Seget iz Splitsko – dalmatinske; Buje, Novigrad, Ližnjan i Marčana iz Istarske; Dubrovnik, Korčula, Blato, Orebić i Župa Dubrovačka iz Dubrovačko neretvanske te Podturen iz Međimurske županije.
Podatci prikazani stupcima tablica dokaz su grube manipulacije biračima s prebivalištem u Hrvatskoj kojom su zastupnici Hrvatskog sabora i Ustavni sud udruženim zločinačkim poduhvatom spriječili referendumsko izjašnjavanje birača o promjeni izbornog zakonodavstva 2014. i 2018. godine, ali USKOK ne priznaje elementarnu matematiku i statistiku kao dokazni materijal.   
 
BROJ BIRAČA PREMA RJEŠENJU MINISTARSTVA UPRAVE NA DAN 13. SVIBNJA 2018. GODINE I BROJ BIRAČA KOJE JE TREBALO IZBRISATI PREMA IZJAVI BIVŠEG MINISTRA UNUTRAŠNJIH POSLOVA VLAHE OREPIĆA
 
ŽUP
S
B
B – P
Bi
p %
ZG
309.469
276.532
20.856
12.277
89,36
KZ
125.357
109.940
6.373
3.004
87,70
SM
148.589
145.001
22.240
15.087
97,59
KA
116.829
110.723
14.201
11.217
94,77
VA
166.982
147.353
9.396
4.905
88,24
KK
107.711
95.023
6.035
3.477
88,22
BB
107.909
98.885
9.733
6.876
91,64
PG
284.239
267.040
32.207
15.337
93,95
LS
45.184
44.280
6.950
6.985
98,00
VP
75.257
71.361
9.185
7.255
94,82
PS
67.862
65.412
9.346
8.100
96,39
BP
140.072
137.007
21.283
12.534
97,81
ZD
168.153
165.207
26.282
17.066
98,25
OB
277.227
254.541
25.502
23.946
91,82
ŠK
100.153
99.787
17.043
15.355
99,64
VS
154.371
151.286
23.748
16.318
98,00
SD
448.071
410.316
40.129
26.710
91,57
IS
208.765
187.877
15.400
9.662
89,99
DN
121.215
109.081
8.936
6.657
89,99
ME
109.921
97.046
6.232
3.795
88,29
GZ
804.507
703.711
39.045
42.953
87,47
RH
4.087.843
3.747.409
370.122
269.516
91,67
 
Samo je Gradu Zagrebu i Istarskoj županiji porastao broj stanovnika zbog unutarnjih migracija, a ostalim županijama je pao prema procjeni DZS-u sredinom 2018. godine u odnosu na popis stanovnika 2011. godinu. Najveći pad izražen u postotcima od broja stanovnika popisanih 2011. godine imaju Vukovarsko-srijemska i Sisačko-moslavačka županija. Broj maloljetnika je smanjen za 87.299 ili 10,94%, a punoljetnika za 109.747 odnosno 3,15 posto. Broj birača se morao smanjivati od 2007. godine, a prema podatcima Ministarstva uprave grubo odstupa od prirodnog i migracijskog kretanja stanovništva. Prema podatcima DIP-a na lokalnim izborima 21. svibnja 2017. godine bilo je registrirano 3.719.556 birača s prebivalištem u Hrvatskoj odnosno 323.577 više od broja punoljetnika. Prema dobivenim podacima od Ministarstva uprave 13. svibnja 2018. godine u 00 sati bilo je prema Registru birača 3.747.409 odnosno 370.122 više od punoljetnika prema procjeni DZS-u sredinom 2018. godine. Prema izjavi bivšeg ministra unutarnjih poslova u vladama Tihomira Oreškovića Vlahe Orepića danom u emisiji "Dogmatica" Željka Matića na Z1 televiziji u utorak 4. prosinca 2018. godine da Vlada Andreja Plenkovića opstruira provedbu Zakona o prebivalištu Državno odvjetništvo bi po službenoj dužnosti moralo provesti istragu nad odgovornim ministrima u Vladi Andreja Plenkovića i nad predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem zbog sprječavanja referenduma za promjenu izbornih pravila i otkazivanju Istanbulske konvencije. 
 
BROJ BIRAČA U GRADOVIMA I OPĆINAMA S VIŠE OD PET TISUĆA STANOVNIKA I PREKO 90 BIRAČA NA 100 POPISANIH STANOVNIKA 2011. GODINE 13. SVIBNJA 2018. GODINE
 
 
Grad ili općina
S
B
p
1.
Dugo Selo             ZG
17.466
16.531
96,65
2.
Brdovec
11.134
10.083
90,56
3.
Rugvica
7.871
7.138
90,69
4.
Ludbreg                 VA
8.478
7.756
91,48
5.
Opatija
11.659
10.663
91,46
6.
Rab
8.065
7.318
90,73
7.
Viškovo
14.445
13.853
95,90
8.
Mali Lošinj
8.116
7.810
96,23
9.
Senj                       LS
7.182
6.579
91,60
10.
Biograd na Moru   ZD
5.569
5.405
97,06
11.
Županja                 VS
12.090
10.918
90,31
12.
Kaštela                  SD
38.667
36.119
93,41
13.
Omiš
14.936
13.938
93,32
14.
Trogir
13.192
12.636
95,79
15.
Dugi Rat
7.092
6.578
92,75
16.
Podstrana
9.129
9.013
98,73
17.
Buje                        IS
5.182
4.691
90,52
18.
Poreč
16.696
16.149
96,72
19.
Rovinj
14.294
13.749
96,19
20.
Umag
13.467
12.978
96,37
21.
Dubrovnik             DN
42.615
39.295
92,21
22.
Korčula
5.663
5.115
90,32
23.
Župa dubrovačka
8.331
7.500
90,03
24.
Crikvenica             PG
11.122
12.008
107,97
25.
Novi Vinodolski
5.113                  
5.182
101,35
26.
Makarska              SD
13.834
15.230
110,09
27.
Vodice                   ŠK
8.875
9.773
110,12
28.
Benkovac              ZD
11.026
14.071
127,62
29.
Medulin                   IS
6.481
6.578
101,50
 
Σ
357.790
344.657
96,33
 
BROJ BIRAČA 13. SVIBNJA 2018. GODINE U GRADOVIMA I OPĆINAMA SVIŠE OD TISUĆU BIRAČA KOJE JE TREBALO IZBRISATI NAKON 2013. GODINE PREMA BIVŠEM MINISTRU UNUTRAŠNJIH POSLOVA VLAHI OREPIĆU
 
 
Grad ili općina
S
B
B – P
Bi
p
1.
Samobor               ZG
37.633
33.082
2.456
1.315
87,91
2.
Velika Gorica
63.517
55.827
4.137
3.102
87,89
3.
Zaprešić
25.223
22.232
1.706
1.070
88,14
4.
Dvor                      SM
5.570
4.413
-119
1.286
79,23
5.
Glina
9.283
7.232
-323
1.340
77,91
6.
Kutina
22.760
19.276
754
1.024
84,69
7.
Sisak
47.768
40.103
1.229
2.886
83,95
8.
Sunja
5.738
5.136
466
1.101
89,51
9.
Karlovac                KA
55.705
48.246
2.913
4.086
86,61
10.
Vojnić
4.764
3.807
-70
1.291
79,91
11.
Varaždin                VA
46.946
40.032
1.827
1.291
85,27
12.
Bjelovar                 BB
40.276
33.399
622
1.372
82,92
13.
Daruvar
11.633
10.014
547
1.017
86,08
14.
Rijeka                    PG
128.624
110.189
5.515
7.197
85,67
15.
Gospić                   LS
12.745
11.093
721
2.127
87,04
16.
Slatina                   VP
13.686
11.598
460
1.541
84,74
17.
Virovitica
21.291
18.623
1.296
1.457
87,47
18.
Lipik                       PS
6.170
5.100
79
1.187
82,66
19.
Pakrac
8.460
7.123
238
1.467
84,20
20.
Pleternica
11.323
9.516
301
669
84,04
21.
Požega
26.248
22.016
655
1.908
83,88
22.
Nova Gradiška       BP
14.229
12.282
702
1.170
86,32
23.
Slavonski Brod
59.141
52.464
4.335
4.897
88,71
24.
Zadar                     ZD
75.062
65.956
4.871
5.146
87,87
25.
Beli Manastir         OB
10.068
8.051
-142
1.687
79,97
26.
Darda
6.908
5.511
-111
1.075
79,78
27.
Đakovo
27.745
23.889
1.310
1.409
86,10
28.
Osijek
108.048
91.520
3.591
7.863
84,70
29.
Drniš                      ŠK
7.498
6.423
321
1.098
85,66
30.
Kistanje
3.481
2.636
-197
1.355
75,72
31.
Knin
15.407
12.668
130
4.578
82,22
32.
Šibenik                  
46.332
41.584
3.879
2.443
89,75
33.
Vinkovci                 VS
35.512
29.972
1.072
2.425
84,40
34.
Vukovar
27.683
23.966
1.438
4.427
86,57
35.
Imotski                   SD
10.764
8.921
723
2.044
82,88
36.
Otok
5.476
4.677
221
1.036
85,41
37.
Split
178.102
152.650
7.711
6.863
85,71
38.
Labin                      
11.642
10.427
953
661
89,56
39.
Pula                         IS
57.460
50.402
3.641
3.073
87,72
40.
Metković                DN
16.788
13.931
309
1.133
82,98
41.
Grad Zagreb          GZ
790.017
703.711
42.922
42.953
89,08
 
Σ
2.112.726
1.839.698
103.089
137.070
87,08
 
Navedeni su gradovi i općine s više od tri tisuće stanovnika prema popisu 2011. godine kod kojih je trebalo iz evidencije birača s prebivalištem u Hrvatskoj izbrisati 500 ili više birača. Na prvim izborima za Europski parlament održanim 14. travnja 2013. godine više birača od broja stanovnika imali su u Sisačko-moslavačkoj županiji: Donji Kukuruzari, Dvor, Gvozd, Hrvatska Dubica, Jasenovac, Majur, Sunja i Topusko; u Karlovačkoj: Slunj, Cetingrad, Krnjak, Plaški, Saborsko i Vojnić; u Primorsko-goranskoj: Crikvenica, Novi Vinodolski, Baška, Dobrinj, Malinska-Dubašnica i Punat; u Ličko-senjskoj: Donji Lapac, Karlobag, Lovinac i Udbina; u Brodsko-posavskoj: Okučani i Stara Gradiška; u Zadarskoj: Benkovac, Nin, Obrovac, Gračac, Jasenice, Kali, Kukljica, Lišane Ostrovičke, Pašman, Polača, Preko, Privlaka, Sali, Starigrad, Vir, Vrsi i Zemunik Donji; u Šibensko-kninskoj: Drniš, Knin, Vodice, Biskupija, Civljane, Ervenik, Kistanje, Rogoznica i Tribunj; u Osječko-baranjskoj Šodolovci; u Splitsko-dalmatinskoj: Komiža, Makarska, Supetar, Baška Voda, Bol, Cista Provo, Gradac, Lečevica, Lokvičići, Okrug, Podgora, Selca, Sućuraj, Sutivan i Šolta; u Dubrovačko-neretvanskoj: Janjina i Trpanj; u Istarskoj Medulin; te Vukovar u Vukovarsko-srijemskoj županiji. 
Na izborima za Europski parlament održanim 14. travnja 2013. godine imali su: Dvor 6.483, Glina 8.981, Vojnić 5.329, Beli Manastir 9.260, Belišće 8.900, Darda 6.306, Kneževi Vinogradi 4.349, Drniš 7.548, Kistanje 3.898, Knin 15.700, Borovo 4.527, Imotski 8.849, Vrgorac 6.232 i Metković 13.723 birača, a dana 13. svibnja 2018. imaju znatno manje, ali većina ostalih općina i gradova imaju i dalje više birača od punoljetnih stanovnika popisanih 2011. godine. Većini općina i gradova smanjio se broj stanovnika i broj punoljetnika od popisa 2011. godine  pa je na sto stanovnika više birača 13. svibnja 2018. godine i veća je razlika između broja birača i broja punoljetnih stanovnika.
 

Mr. sc. Edo Zenzerović, dipl. ing. elektr.

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Rekonstrukcija odvijanja Pete zemaljske konferencije Komunističke Partije Jugoslavije

hrvatski-fokus

Lažno Bandićevo domoljublje

HF

Zašto Plenkovićeva Vlada diskriminira hrvatske državljane s prebivalištem izvan Hrvatske?

hrvatski-fokus

Dosta nam je vaših priča o ugroženosti

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više